lehangoltság, depresszió
mentális terhek témakörében létrejött cikkekhez
Fényterápiát mindenkinek!
Az M1 Híradó stábja járt nálunk, ők is kipróbálták a fényszemüveget! A fényterápia számtalan panasz esetén nyújthat megoldást, erre az őszi-téli időszakban pedig egyre gyakrabban szükség lesz.
A napokban felkeresett minket az M1 Híradó stábja, akik többek között kipróbálták a népszerű fényszemüvegünket is. A szemüveg köztük is nagy sikert aratott, hosszú időn keresztül ismerkedtek vele, próbálgatták, és meggyőződtek a jótékony hatásairól.
Macskakarom a különleges segítő
Ma már nagyon széles körben alkalmazzuk ezt a remek gyógynövényt. Ízületi panaszok és emésztőrendszeri panaszok megoldásához gyakran hívják segítségül, de bőrgyulladásos panaszok megoldására vagy az immunrendszer erősítése céljából is jól beilleszthető a terápiába.
A macskakarom (uncaria tamentosa) a perui őserdőkben élő növény, nevét arról kapta, hogy erős tüskéivel, karmaival kapaszkodik fel a fákra. Fontos hatóanyagai legnagyobb mennyiségben a növény belső kérgében és az ehető háncsrétegben találhatók, bár az indiánok a növény levelét és gyökerét is használják gyógyításra.
A macskakarom felhasználási lehetőségeit már sok kutatás vizsgálta, melyek a gyógynövény több hatását igazolták.
Melyik mogyorót egyem?
Gyakran felmerül a kérdés, hogy földi mogyorót vagy bokron termő mogyorót fogyasszunk. Van e élettani hatásban különbség? Kinek nem ajánlott a mogyoró fogyasztása?
Az alábbi táblázatban jól látszik, hogy mindkét mogyorófajtának vannak előnyei és hátrányai a másikkal szemben, de élettani hatásaiban a bokron termő európai mogyoró előnyösebb.
A földimogyoró a babfélék családjába tartozik, és gyakran okoz allergiás reakciókat. Aki reagál a babfélékre, csicseriborsóra, szójára, annak nem érdemes kísérletezni a földimogyoró fogyasztásával.
Gyógyító ételeink: Sárgadinnye
A sárgadinnye a nyár egyik slágere. Hűsítő, frissítő gyümölcs, ami feltölti testünket ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Jót tesz a bőrnek és az idegeknek, serkenti az emésztést.
Zöld mártogatós
A nyári melegben szívesebben eszünk könnyen elkészíthető és emészthető ételeket. Nagyon divatosak mostanában a mártogatósak. Belemárthatunk csíkokra vágott répát, szárzellert, uborkát, sós rudakat vagy amit a képzeletünk megenged.
Zöld mártogatós
Hozzávalók 4 személyre:
2 db nagyobb petrezselyemgyökér (kb. 40 dkg)
2 db közepes, szétfövő burgonya (kb. 25 dkg)
1 db kisebb főzőhagyma
1 ½ l zöldségalaplé
1 dl főzőtejszín (10 %-os zsírtartalommal)
1 csokor petrezselyemzöld
½ szerecsendió frissen reszelve
2-3 evőkanál tökmagolaj
Ízlés szerint fehér bors, kevés frissen facsart citromlé
Elkészítés:
Hogyan őrizzük meg látásunk élességét?
Az akupresszúrás szemmasszázst a kínai iskolákban és óvodákban reggelente kötelező elvégezni. Ezek az akupresszúrás gyakorlatok segítik a látás javítását és csak pár percet vesznek igénybe naponta. Fejfájásnál szintén segítségünkre lehetnek.
1. Hüvelykujjunkat helyezzük a belső szemsarok fölött a szemöldök belső széléhez. Egy kis mélyedés található itt. A körmök lefelé néznek, és felfelé nyomással finoman masszírozzuk körkörösen a megfelelő pontot, nyolcszor egyik, majd másik irányba. Ezt a sorozatot négyszer ismételjük közepes tempóban mindkét szemnél.
2. Mutató és hüvelykujjunkkal masszírozzuk azt a területet, ahol kb. a szemüveg is érintkezik az orral, a szem belső zugánál. Lentről fölfelé majd fentről lefelé tologassuk ujjunkat ezen a kis területen. Összesen harminckétszer végezzük el a mozdulatot.
Testünk ciklusai
Tudta, hogy a szervezetünk működése ciklusokból áll? Vegye figyelembe Ön is!
A ciklikusság az élet minden területén fellelhető, ez alól a szervezetünk sem kivétel. Ezeket a ciklusokat érdemes figyelembe venni, ha a legjobb formánkat szeretnénk hozni.
Kell szenvednünk az időjárástól?
A válasz sokakat meglephet: az esetek többségében már nem kellene! Akkor miért szenvedünk mégis? Egyáltalán: valóban okoz az időjárás kellemetlen tüneteket és ronthatja az életminőségünket, akár az egészségünket?
Ma már kevesen, (és egyre kevesebben) vitatják, hogy az időjárás – és szélesebb értelemben a légkör-környezet – folyamatai jelentős hatást gyakorolnak a szervezetünkre.
Gyógyító ételeink: Dió
A dió kedvelt csonthéjas gyümölcsünk. Kellemes, karakteres íze miatt igencsak kedvelt a konyhai felhasználás során, de akár önmagában ropogtatva is élvezhetjük értékes hatásait. Készíthető belőle tea, likőr, lekvár, és a sütemények, édességek kedvelt alapanyaga is.
Azt mondják a dió az agy fényesítője. Magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, magnézium, kálium, szelén, vas, réz és kalcium is található benne nagyobb mennyiségben.
Telítetlen zsírsavakat, fehérjét, valamit E- és B-vitaminokat, illetve a terhesség során ajánlott folsavat is tartalmaz.