Back to top

ásványi anyagok

ásványi anyagok

Melyik mogyorót egyem?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy földi mogyorót vagy bokron termő mogyorót fogyasszunk. Van e élettani hatásban különbség? Kinek nem ajánlott a mogyoró fogyasztása?

Az alábbi táblázatban jól látszik, hogy mindkét mogyorófajtának vannak előnyei és hátrányai a másikkal szemben, de élettani hatásaiban a bokron termő európai mogyoró előnyösebb.

A földimogyoró a babfélék családjába tartozik, és gyakran okoz allergiás reakciókat. Aki reagál a babfélékre, csicseriborsóra, szójára, annak nem érdemes kísérletezni a földimogyoró fogyasztásával.

Gyógyító ételeink: Sárgadinnye

A sárgadinnye a nyár egyik slágere. Hűsítő, frissítő gyümölcs, ami feltölti testünket ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Jót tesz a bőrnek és az idegeknek, serkenti az emésztést.

A sárgadinnyében magas arányban található a cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a króm, a magnézium, a mangán, a nátrium, a réz és a vas, valamint különböző gyümölcssavak is. 
Rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a szervezet egész napi ellátását ásványi anyagokból.
 

Méz - A folyékony arany

Hazánk gazdag a különféle mézfajták lelőhelyeiben - az akácméz például hungarikumnak számít. A betegségek megelőzésében nagy szerepet játszik a rendszeres mézfogyasztás. 

Az őszi-téli időszakban jelentősen gyengül immunrendszerünk, a kellemetlen időjárási hatások miatt pedig sokszor nagy a megfázás veszélye - a kórokozók is könnyebben terjednek.

Szervezetünk védekezőképességének erősítésében nagy szerepet játszik a rendszeres mézfogyasztás. Hazánk nagy kiterjedésű erdőségei és rétei remek lelőhelyet biztosítanak a méhek számára a különféle mézfajták előállításához. 

Mézes pakolás a szép bőrért

A házi praktikákat a bőrápolásban is érdemes igénybe venni. A konyhában sok olyan alapanyagot használunk, amit arcunkra is kenhetünk és hatása hamarosan meg is látszik.

A mézben és a túróban található ásványi anyagok táplálják a bőrt, a joghurt tisztító hatású, a méz hidratál, a túró pedig feszesíti a bőrt.

Fontos tanácsok frontos időkre

Gyakori frontok, változékony idő, a megszokottól eltérő időjárás. Naponta halljuk ezt a különböző médiacsatornákon keresztül. De mit tehetünk, ha támad az időjárás?

mandula és pisztáciaA keringési rendszer gyorsan reagál a szervezetet ért stresszhatásokra. Ez egy ösztönös, automatikus védekezési reakció, melynek következtében emelkedik, vagy csökken a vérnyomás, a szívműködés felgyorsul, és az egész szervezetünk éberebb állapotba kerül.

Ingadozó kalciumháztartásunk

Tudta, hogy a mák nyolcszor több kalciumot tartalmaz,mint a tehéntej? A juhtóró pedig ötször annyit, mint a tehéntúró?

Mindannyian jól tudjuk, hogy ha nem veszünk magunkhoz elegendő kalciumot, akkor törékenyebbé válnak a csontjaink, a fogaink romlásnak indulnak, akár szívműködési zavarok léphetnek fel, de fontos szerepe van a véralvadásban és a hormonrendszer működésében is. De vajon tudjuk-e, hogy az időjárás miként hat a kalciumháztartásunka?

Subscribe to RSS - ásványi anyagok