Back to top

ősz

ősz

Befordulunk az őszbe!

Idén szeptember 22-én köszöntött be a csillagászati ősz, és ugyan kis késéssel, de az időjárás is követi az őszi fordulatot. Pénteken egy erős hidegfront fog érkezni, és az addigi 25, 30 fokos maximumok 10 fokkal fognak csökkeni! 

Szeptember 22-én megkeződött a csillagászati ősz, azaz innentől kezdve már egyre rövidebbek a nappalok és egyre hosszabbak az éjszakák. Ezzel együtt fokozatosan az időjárás is át szokott váltani a hűvösebb irányba, és ez idén sem lesz másképp. Ugyan néhány napot késik a nagy fordulat, de

pénteken nyugat felől megérkezik a változást hozó front,

helyenként kifejezetten sok csapadékkal. 

Óvatosan a fürdőzéssel!

Szeptemberben még gyakran előfordul, hogy délutánonként 30 fok köré melegszik a levegő, azaz igazi nyári hangulatú napban van részünk. A fürdőzéssel azonban óvatosnak kell lenni, mert a vizek hőmérséklete addigra már jelentősen csökken! 

Szeptemberben ugyan hivatalosan is beköszönt a meteorológiai ősz, az időjárás azonban nem feltétlenül ismeri a naptárat. Nagyon gyakori, hogy igazi nyári időben van részünk, és a délutáni csúcshőmérséklet eléri, vagy meg is haladja a 30 fokot. Ha azonban a vízparton szeretnénk pihenni, észrevehető, hogy már nem olyan kellemes a természetes vizek hőmérséklete, sőt! 

Extrém hőingás – rendkívüli terhelés!

A napi hőingások rendkívüli terhelést jelentenek a szervezetünknek! 

Több mint két hete rekorddöntögető melegben van részünk, szinte minden nap megdől valamilyen melegrekord! A délutáni hőmérsékletek az augusztus végét idézik, nem ritkák a 25 fok feletti maximumok. Azonban a hűvös reggelek már jelzik, hogy most október végén járunk, helyenként 5 fok körüli minimumok jellemzők. Mindez azt jelenti, hogy 20 fonál is nagyobb napi hőmérséklet-emelkedést kell kibírni 24 órán belül!

HŐSÉG OKTÓBERBEN?

Csupán a reggeli köd és a sárguló falevelek emlékeztetnek arra, hogy milyen évszak van valójában. Csapadék több mint egy hete nem esett, az utóbbi 3 napban pedig sorra dőltek a napi maximum-hőmérsékleti rekordok. Igen, ez egy rekord meleg ősz, az ország egyes részein tartósan 10-13 fokkal melegebb van az ilyenkor megszokottnál.  

A Meteo Klinika műszerei Szabadszálláson nem sokkal 14 óra után 29,6 fokot mértek, ami azt jelenti, hogy mindössze 4 tized fokra voltunk a hőségnaptól (hőségnap = a maximum-hőmérséklet értéke eléri vagy meghaladja 30 fokot).

Gyógyító ételeink: Dió

A dió kedvelt csonthéjas gyümölcsünk. Kellemes, karakteres íze miatt igencsak kedvelt a konyhai felhasználás során, de akár önmagában ropogtatva is élvezhetjük értékes hatásait. Készíthető belőle tea, likőr, lekvár, és a sütemények, édességek kedvelt alapanyaga is.

Azt mondják a dió az agy fényesítője. Magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, magnézium, kálium, szelén, vas, réz és kalcium is található benne nagyobb mennyiségben.

Telítetlen zsírsavakat, fehérjét, valamit E- és B-vitaminokat, illetve a terhesség során ajánlott folsavat is tartalmaz.

Subscribe to RSS - ősz