Back to top

Kell szenvednünk az időjárástól?

A válasz sokakat meglephet: az esetek többségében már nem kellene! Akkor miért szenvedünk mégis? Egyáltalán: valóban okoz az időjárás kellemetlen tüneteket és ronthatja az életminőségünket, akár az  egészségünket?

Ma már kevesen, (és egyre kevesebben) vitatják, hogy az időjárás – és szélesebb értelemben a légkör-környezet – folyamatai jelentős hatást gyakorolnak a szervezetünkre.

Ezek között számos hatás kedvezően befolyásolja például a kedélyállapotunkat, de többségében azok a hatások dominálnak, melyek terhelést jelentenek a szervezetünkre. Ezekre pedig szervezetünk gyakran kellemetlen, nem egyszer veszélyes reakciókkal válaszol. Megfájdul a fejünk, ingadozik a vérnyomásunk, de akár életveszélyes helyzetek is kialakulhatnak az arra érzékenyeknél.

A Meteo Klinika alapozta meg a humánmeteorológia® új tudományterületét, mely már 16 éve bejegyzett védjegye. Ezeknek a sokéves, igen költséges kutatásoknak köszönhetően ma már kedvező választ tudunk adni a kérdésre: valóban kell-e szenvednünk az időjárástól?

Többségünk, egészen pontosan 78 százalékunk megérzi az időjárás káros hatásait, még ha sokan – többségükben férfiak – ezt nem is szeretik bevallani.

Nem feltétlenül fájdalmas tünetekről van szó; sokszor „csak” figyelmetlenebbek vagy ingerlékenyebbek vagyunk (ami azért a volán mögött, de akár gyalogosan is nem lebecsülendő veszélyforrás), esetleg a gyerekek szokatlan viselkedését nem tudjuk mire vélni.

A több problémát mégis inkább az a 30 % viseli el, akik jól azonosíthatóan, visszatérően szenvednek bizonyos időjárási hatásoktól, és még inkább azok, akik esetleg nem is tudnak arról, hogy ezekben az időszakokban komoly veszélyben is lehet az egészségük, akár életveszélyben is. És mégis csak kevesen (bár egyre többen) tesznek ellene! Miért?

A problémát – mint általában a népbetegségek esetében – az ismeretek hiánya okozza. Hajlamosak vagyunk arra, hogy ezeket a tüneteket ne vegyük komolyan, de sokan sajnos fel sem ismerik, hogy a rendszeresen visszatérő problémáik vagy állapotuk időszakok súlyosbodása az időjárási folyamatokkal van összefüggésben. Pedig a helyzet éppen fordított: kevés olyan panasz vagy betegség van, melyre az időjárásnak ne lenne több-kevesebb befolyása.

Másrészt, sokan felismerik ugyan, hogy valóban komoly egészségrontó számukra az időjárás, de nem tudják, hogy ezen ma már lehet segíteni. A Meteo Klinikán EU-s és állami támogatású kutatási programok eredményeképpen dolgozták ki azokat a diagnosztikai és terápiás módszereket, amelyekkel kivizsgálható az egyéni időjárás érzékenység, és személyre szóló terápiákkal megelőzhető vagy enyhíthető a káros hatások kialakulása.

Az elért eredmények a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat kiemelt elismerését is kiérdemelték.
Az is gond, hogy sokakban nem tudatosul, hogy az időjárás-érzékenység emberenként változó, mindannyiunk szervezete másként reagál a légköri hatásokra.

Az „általános” szabályok sokszor nagyon félrevezetőek, és az általános, „mindenre jó” csodaszerek nem léteznek.

A kérdés sokkal összetettebb annál, hogy „a hidegfrontra vagyok érzékeny”. A szervezetünk nem ilyen egyszerű kapcsolatban áll a légköri folyamatokkal, a tényleges összefüggés csak alapos vizsgálatokkal  állapítható meg, és meteogyógyászati megoldásokat is csak ez alapján várhatunk.

Ha Ön is úgy tapasztalja, hogy panaszai hátterében a szervezetét érő erős stressz terhelések (mint például megoldatlan gondok vagy időjárási hatások) is lehetnek, egyébként pedig más magyarázatot nem tudott találni, akkor a tényleges okokat megfelelő vizsgálatokkal meg kell állapítani.

Előfordulhat, hogy Ön talált már ugyan magyarázatot a bajai okára, mégsem sikerült ezekre a megfelelő kezelési módot megtalálnia. Ez esetben is részletes vizsgálatok szükségesek a pontos okok és a megfelelő kezelési módok meghatározására.

Tény, hogy egyre több, különböző eredetű stresszhatás ér bennünket, miközben a stressztűrő képességünk erősen ingadozik és határozottan romló tendenciát mutat. A megváltozott életkörülményeinkből, a változó klímából és az egyre szélsőségesebb időjárásból és számos más okból eredő stresszhatások együttesen terhelik a szervezetünket. A szervezetünk válaszreakciója és a következményként megjelenő panaszok mindenkire egyénileg jellemzőek. Igen összetett kérdésről van szó, ami csak speciális eszközökkel vizsgálható és kezelhető eredményesen. A Meteo Klinika rendelkezik a szükséges tudományosan megalapozott módszerekkel és műszerezettséggel.

Ha már vannak megfigyelési adatai, észrevételei, segítünk az állapotát értékelni. Az alábbi (nem emeltdíjas) telefonon hívjon bennünket, és itt tud vizsgálatra is bejelentkezni:

Tanácsadás és bejelentkezés vizsgálatra: 06 1 296 0513

Ha nem tud hívni bennünket, kérjen visszahívást:

Visszahívást kérek »

A Meteo Klinikán természetes, ugyanakkor tudományosan megalapozott, minden esetben személyére szólóan megállapított módszerekkel segítünk egészségügyi panaszai megoldásában. Figyelje magát, a panaszai jelentkezését egy ideig, ez sokat segíthet panaszai okának felderítésében.

Legjobb, ha tapasztalatait TÜNETNAPLÓNK segítségével vezeti. Ehhez az alábbi gomb megnyomásával iratkozzon fel FRONT-ÉRTESÍTŐNKRE, amelyben elküldjük Önnek a napi TÜNETNAPLÓJÁT, melyben vezetheti a naponta megjelenő tüneteit. További segítséget nyújtunk a pandémiás időszakban a megfertőződés elkerülése végett,  olvassa naponta Vírusfigyelmeztetőnket is, melyben hasznos tanácsokat is talál.

Kérem a FRONT-ÉRTESÍTŐT a TÜNETNAPLÓVAL »

Feliratkozás: Front-Értesítő és Tünetnapló

Az emailcímét nem adjuk át harmadik félnek.

Visszahívás kérés a Meteo Klinikától

Az alábbi Űrlap kitöltésével Ön visszahívást kérhet a Meteo Klinikától.

Kérjük, adja meg telefonszámát, és hogy milyen napszakban alkalmas Önnek fogadni a hívásunkat. A kérések számától függően 1-2 napon belül számíthat visszahívásra. A "Mi a leggyakoribb panasza" mezőben tüntesse fel kérése okát. Kora, és a település megadása segít abban, hogy pontosabb információkat adhassunk Önnek. Ha megadja e-mail címét, könnyebben kapcsolatba tudunk lépni Önnel, pl. egy hibás telefonszám korrigálása, vagy egy időpont egyeztetés céljából.