Back to top

Zöld mártogatós

A nyári melegben szívesebben eszünk könnyen elkészíthető és emészthető ételeket. Nagyon divatosak mostanában a mártogatósak. Belemárthatunk csíkokra vágott répát, szárzellert, uborkát, sós rudakat vagy amit a képzeletünk megenged.

Zöld mártogatós

Hozzávalók 4 személyre:

2 db nagyobb petrezselyemgyökér (kb. 40 dkg)
2 db közepes, szétfövő burgonya (kb. 25 dkg)
1 db kisebb főzőhagyma
1 ½ l zöldségalaplé
1 dl főzőtejszín (10 %-os zsírtartalommal)
1 csokor petrezselyemzöld
½ szerecsendió frissen reszelve
2-3 evőkanál tökmagolaj
Ízlés szerint fehér bors, kevés frissen facsart citromlé

Elkészítés:

A petrezselyemgyökeret és a burgonyát tisztítás után nagyjából 1 ½ cm-es kockákra daraboljuk. A hagymát finomra, a petrezselyemzöldet egészen finomra aprítjuk. A zöldségeket fazékba halmozzuk. Annyi alaplével öntjük fel, amennyi ellepi. Közepes tűzön puhára főzzük, az elpárolgott folyadékot pótoljuk, a már majdnem puha zöldségekhez adjuk a tejszínt. Forrás után hozzáadjuk a tökmagolajat, fehér borsot, kevés citromlevet, valamint a petrezselyemzöldet, belereszeljük a szerecsendiót. Botmixerrel pürésítjük – ha szükséges, forró zöldségalaplét adunk hozzá. Néhány csepp tökmagolajjal melegen tálaljuk.

Jó étvágyat!