Back to top

Meteo Klinika

Meteo Klinika

Hogyan segíthetünk? – Figyelem és magatartás

Igen sok embert érint és sok a kérdés körülötte. Joggal! Nincs rá általános megoldás de még egységes megítélés sem. Sok esetben viszont komoly segítséget nyújthat a Meteo Klinika!

A figyelemproblémák sok gyermeknél jelentkeznek, de sokan felnőttként is együtt élnek vele, anélkül, hogy világos képük lenne erről. Nem véletlenül, ugyanis sok esetben nem egyértelmű helyzettel állunk szemben.

A gyakori kérdés:

„Az iskola szerint a gyerek ADHD-s, el kellene vinni vizsgálatra, de én erről nem vagyok meggyőződve!”

Nos, természetesen vannak szép számmal egyértelmű igen vagy nem esetek, de elég széles az a sáv is, amikor a helyzet nem egyértelmű, és ilyenkor más okok is lehetnek a problémák hátterében.

Lesz-e még hó és hideg?

Eddig ezen a télen a havas napok száma elég alacsony, csupán pár alkalommal örülhettünk hónak. Az élővilág egyensúlyának szempontjából nagyon fontos lenne a hó és s hideg idő. A kártevők az enyhe teleken túlélnek, ez pedig komoly gondot okozhat az év későbbi időszakában. Orvosmeteorológiai szempontból számos előnye van, hiszen az influenza szezon késik és immunrendszer is jobb állapotban van, mint a kemény fagyok idején.

A magas légszennyezettség kockázatai

A téli időszakban nagyon gyakori, hogy a levegő szennyezőanyag tartalma megnő, ilyenkor a nagyobb városokban egészségtelen a levegő minősége. A fosszilis tüzelőanyagok égetése, a személygépkocsi használata egyaránt hozzájárul a levegőminőség romlásához. A szennyezett levegő az emberi szervezetre is hatással van, a rossz levegőminőség légúti megbetegedéseket okoz, károsítja a tüdőt, a szívet és a legrosszabb esetben halálhoz is vezethet.

Naponta meghal valaki közúti balesetben…

A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő. A gyalogosan közlekedők és a gépjármű vezetők egyaránt figyelmetlenebbek, sőt a sűrű ködben rendkívül rosszak a látási viszonyok. Ilyen helyzetben megnő a halálesetek száma, naponta több alkalommal olvashatunk valamilyen közúti balesetről.

A vérnyomás ellensége: a nagy napi hőingás

Reggel hűvös van, majd kisüt a nap, gyors felmelegszik a levegő és délutánra már kellemes a hőmérséklet – gyakran ez a forgatókönyv. A mondhatni gyors melegedés hatására nagy lesz a napi hőingás és ez az, ami több embernél okoz orvosmeteorológiai panaszokat. Nagyon gyakori a vérnyomás-ingadozás és a szívpanaszok jelentkezése.

Sarkvidéki levegő zúdul ránk!

Észak felől sarkvidéki levegő érkezik fölénk, emiatt visszatérnek az éjszakai fagyok, és a délutánok is hűvösek. A hirtelen bezúduló hideg a hidegfronthoz hasonló tüneteket okoz, így bár front nem érkezik, a frontérzékenyek szervezete sem pihen. Görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás és fejfájás egyaránt felléphet, de az infarktus kialakulásának kockázata is megnő. A hirtelen érkező hideg már nem egy esetben okozott hirtelen szívleállást, ezért érdemes nagyon komolyan venni!

Tombol a hőség, de meddig bírjuk még?

Tart a hőhullám, a hőmérséklet értékei az egekbe szöktek. A hőségben fennáll a kiszáradás és a hőguta veszélye, múló rosszullétek léphetnek fel elsősorban a krónikus betegeknél és az időseknél. A kánikulában a folyadékfogyasztás a legfontosabb, ezzel számos probléma megelőzhető.

Erős fejfájással ébredhet a medve!

Vajon meglátja a medve az árnyékát? Jön a tavasz vagy újabb erős lehűlés érkezik? 

Február 2-a népi időjárás egyik jeles napja, ugyanis a hagyományok szerint ezen a napon jön ki a medve a barlangjából, majd „megjósolja”, hogy mikor érkezik a tavasz. Ha kilép a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, ami azt jelenti, hogy messze van a tél vége. Borús, csapadékos időben nem látja meg az árnyékát, ami a közelgő tavaszt jelenti számára.

Hideg légpárna, ami nagyon sok embernek okoz komoly panaszokat. Vegyük komolyan!

De mi is az? Miért veszélyes az egészségünkre? Mit tehetünk ellene, hogyan lehet kezelni? Cikkünkből mindez kiderül! Idén is megérkezett az első!

Idén hidegfronttal és havazással indult a december, de az utóbbi pár napban elég egyhangú és lehangoló szürke idő a jellemző. Minek köszönhető ez az egészségromboló, tartósan borús idő?

Sokan örültek a havazás, de persze voltak olyanok is, akik nagyon nem örültek a hirtelen jött télnek. A front kedden elvonult, majd jöttek a kemény fagyok és a szürkeség.

Oldalak

Subscribe to RSS - Meteo Klinika