Veszélyes a forróság!

A hőhullám tovább tart, sőt, tovább erősödik a felmelegedés. Fronthatás ugyan nem érvényesül, de a rendkívüli meleg komoly megterhelést ró szervezetünkre.

2017.06.26. hétfő éjfélig másodfokú hőségriadó van érvényben!

Szombaton is az egyre fokozódó hőség teszi próbára szervezetünket. A több napja tartó nagy meleg halmozott terhelést jelent még az egészségesek számára is, a szívbetegek, a krónikus betegek és az idősek pedig extrém igénybevételre számíthatnak.

Amellett, hogy fejfájás, migrén jelentkezhet többeknél, az idősek és a szívbetegek számára humánmeteorológiai szempontból különösen nehéz ez az időszak. Ha hajlamos rá, akkor a vérnyomása is ingadozhat, erősödhetnek a keringési rendellenességekkel élők panaszai.

A fellépő tompaság, napközben jelentkező kábaság ellen javasolt a jázminos zöld tea fogyasztása, a koffeintartalmú italokat kerülje ebben az időszakban! A déli órákban feltétlenül ajánlott, hogy hűvös helyen tartózkodjon, kerülje a tűző napsütést! A legmelegebb időszak átvészelésében segít a pihenés a hűvös lakásban. Lehetőleg kerüljön mindenféle fizikai megterhelést, a sportolást is mellőzze ebben az időszakban. A nagy melegben az izzadás során sok folyadékot veszíthet, amit ha nem pótol, akár komolyabb problémák is jelentkezhetnek. Az ásványvíz mellett üdítő gyümölcsleves, limonádé, és a friss gyümölcsök fogyasztása is jó megoldás, az étkezés során is térjen át a kímélő fogásokra. Ne feledkezzen meg a só pótlásáról se! A zsírban tocsogó, túlfűszerezett fogások nagyon megterhelik a gyomrot, akár rosszullétet is okozhatnak – a strandokon se válassza ezeket!

A vízbeugrás kockázata is fokozódik, felhevült testtel ne ugorjon bele a vízbe, és csak a kijelölt helyeken fürdőzzön!

11 és 15 óra között nagyon erős UV-sugárzás várható, akár negyed óra alatt is leéghet. Az érzékenyebb bőrűek és a gyerekek válasszanak 40-es, a normál bőrtípusba tartozók pedig 30-as faktorszámú naptejet. Vegye figyelembe azt is hogy a vízpartokon megsokszorozódik a bőrét érő sugárzásdózis, és ilyenkor ismételje meg gyakrabban az újrakrémezést!

A közlekedésben a nagy meleg által kiváltott koncentrálási problémák, a kialvatlanság, türelmetlenség jelenti a legnagyobb veszélyt. Aki hosszú útra indul, készítsen be sok folyadékot, valamint vezessen a szokásosnál is óvatosabban. Javasolt gyakoribb, rövidebb pihenők beiktatása is. Élőlényt soha ne hagyjon bezárt járműben a napon, pillanatok alatt felforrósodhat az utastér!

 Meteogyógyászat! Kulcs a megoldáshoz!

Számolj, Mariann! :-)

ÁFA:

Bruttó:
Nettó:

Kopi-paszta!

Hajrá Fészbúk! :-)

A szövegben található képek megkeresése és listázása. A kiválasztott kép útvonala kerül be a Facebook kép linkjébe.

Kopi-paszta!

Keress!

A képek listája:

  • Ide kerülnek a képek.