Back to top

Akár erős légszomja is jelentkezhet!

Hétfőn markáns fronthatástól mentes lesz a nap, de nem csökkennek az előző napokon tapasztalt panaszok. Országszerte, egész nap problémát okozhat a fülledtség.

Hétfőn nem érkezik markáns front hazánk fölé, azonban az összetett légköri helyzet hatására az előző napokhoz hasonló tünetek jelentkezhetnek. Amennyiben fejfájással, migrénnel küszködött, akkor ezekre továbbra is számítania kell – az esetleges alvásproblémái szintén kiújulhatnak, megmaradhatnak. A hét első munkanapján sokan nyűgösek, ingerültek lehetnek a munkahelyen, csökken a teljesítőképesség és nehezebben tud majd koncentrálni. Országszerte sokfelé fülledtté válik a levegő, ezért nehézlégzést, légszomjat, mellkasi panaszokat tapasztalhat. Ha vérnyomásproblémákkal él, akkor szintén egy nehéz napra készüljön – ennek tükrében amennyire csak teheti, kerülje a megterhelő tevékenységeket, legyen az akár nehezebb fizikai munka, vagy nagyobb szellemi erőfeszítést igénylő feladat.

Tartós és intenzív panaszok esetén foglaljon időpontot és jelentkezzen be meteogyógyászati kivizsgálásra.

A zivatarok idején felerősödhetnek az asztmás panaszok is, ezért a vihar elvonultáig maradjon inkább zárt térben és pihenjen le.

A szabadban a tartósan napos tájakon ügyeljen az erős UV-sugárzásra, a déli órákban huzamosabb napon tartózkodás esetén mindenképpen használjon 20-30-as faktorszámú fényvédő szereket. Ne feledkezzen meg a szeme védelméről sem, viseljen bevizsgált napszemüveget.

Az utakon nagy lesz a balesetveszély. A záporok, zivatarok területén csúszós utakra készüljön, illetve átmenetileg erős, viharos lökések csökkenthetik a menetstabilitást. Ingerült sofőrökre, tompa reflexekre számítson – vezessen fokozott körültekintéssel! A napos tájakon a napszemüveg használatával a baleseti kockázat csökkenthető, hiszen így még alacsony napállás (napkelt, napnyugta) idején sem vakíthatja el a nap.

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, légszomj, fejfájás. A fent említett gyógymódok csupán tájékoztató jellegűek, különösen, ha még az sem tisztázott, hogy esetünkben milyen időjárási folyamatok okozzák a kellemetlen, nem egyszer súlyos vagy veszélyes következményekkel járó panaszainkat. Ilyen esetben javasoljuk, hogy forduljanak meteogyógyászhoz. Valódi megoldást csak egy meteogyógyászati kivizsgálás adhat, ami alapján ma már hatékony terápiák is rendelkezésre állnak.