Back to top

Kettősfront, ami két napig felettünk lesz!

Szerdán kettősfront érkezik és okoz rendkívül megterhelő élettani helyzetet. A változékony időben gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás és a keringési panaszok is fokozódhatnak.

Szerdán dél felől kettősfront éri el térségünket, folytatódik a humánmeteorológiailag megterhelő időszak. A front egészen csütörtök estig felettünk lesz, ekkor hagyja el térségünket északkelet felé. A hideg és melegfrontérzékenyek egyaránt nehéz napra számíthatnak. A frontérzékenyek körében görcsös fejfájás, izom-és hasigörcsök jelentkezhetnek, emellett migrénes panaszokra is készülni kell. A változékony időjárás további terhelést okoz, a krónikus betegek és az idősek vérnyomás-ingadozást, gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. Az északkeleti irányú szél időnként megélénkül, ez pedig intenzív fejfájást, szokatlan stresszt és ingerlékenységet okoz. A tüneteken enyhíthet, ha megpróbálja tudatosan is kerülni a stresszes helyzeteket és nyugodt körülmények között tölti a napot.

A változékony időben fontos áttérni kímélő étrendre, kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, helyezze előtérbe a szárnyas húsokat és a halból készült fogásokat. Fogyasszon minél több zöldséget és gyümölcsöt, ezzel immunrendszerét is tartósan megerősítheti.

Önt is intenzív panaszokat tapasztal frontátvonuláskor, illetve változékony időben? Még nem késő bejelentkeznie egy meteogyógyászati kivizsgálásra és megkezdeni a tünetek kezelését.

Az időjárás a nap nagy részében nem kedvez a szabadtéri programoknak. A csapadékos időben alacsony a hő-és komfortérzet, könnyen megfázhat, ha nem vigyáz. A borús időben mentális panaszok is felléphetnek, gyakori lehet a levertség és a fáradékonyság. Sokat segíthet, ha vidám színekkel veszi körbe magát és a rendszeresen alkalmazott fényterápia is enyhíthet ezeken a panaszokon.

A légszennyezettség közepes, a nagyobb városokban egészségtelen a levegő minősége. A csapadék várhatóan kimossa a szennyező anyagokat, így átmenetileg javulhat a levegőminőség.  

A közlekedést napközben sokfelé nehezíti eső és élénk oldalszél. A csapadékos tájakon csúszóssá válik az útburkolat, megnő a féktáv. Az élénk szél hatására csökken a menetstabilitás, a balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelem javasolt.

Vezető tünet a mai napon: vérnyomás-ingadozás. Mit tehet, amennyiben a felsorolt panaszokat tapasztalja? Abban az esetben, ha enyhe tünetek jelentkeznek alkalmazza a fent említett gyógymódokat, azonban, ha gyakran jelentkező és intenzív panaszai vannak, kérje meteogyógyász segítségét!