Back to top

Nagy a hőingás: vérnyomás-ingadozás lehet

Kedden is elkerülnek bennünket az időjárási frontok. A hűvös, párás reggelt követően a sok napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő , ettől azonban ingadozhat a vérnyomása!

Kedden továbbra sem kell fronthatással számolni, délelőtt erőteljes melegedés várható. A hajnal többfelé hűvösnek, párásnak ígérkezik, emiatt fennáll a megfázás veszélye. Napközben erőteljesen felmelegszik a levegő, a 20 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. Az erőteljes melegedés leginkább az idősek és a krónikus betegeket veszélyezteti. A szív-, és érrendszeri betegséggel küzdők állapota romolhat, keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel.  A melegedésre érzékenyek körében általános lehet a migrén. Fejfájásának enyhítése fogyasszon több folyadékot, térjen át a zöldség alapú étkezésre. A napos időben ajánlott sokat sétálni a szabad levegőn, érdemes kirándulni, szabadtéri programokat szervezni.

A hűvös, párás hajnalok hatására kialakulhatnak humánmeteorológiai panaszok, elsősorban az ízületi bántalmakkal élők körében. A kopásos jellegű fájdalmak felerősödésére lehet számítani, de van megoldás ezek mérséklésére, nem muszáj ettől szenvedni! Ha kérdése van arról, hogy hogyan előzhető meg a fájdalmak kialakulása vagy hogyan mérsékelhetőek a tünetei, kérdezzen meteogyógyászunktól.

A reggeli párás hideg miatt válasszon réteges, jól variálható öltözetet: a hajnali és az esti órákban szükség van a pulóverre és a vastagabb ruhadarabokra. Napközben aztán már a póló is előkerülhet, de nagyon könnyen meg lehet fázni, ha nem vigyáz!

Amennyiben hajlamos rá, akkor vérnyomás-ingadozást és keringési panaszokat is tapasztalhat, elsősorban délelőtt. Próbálja tudatosan kerülni a puffasztó, valamint a túl fűszeres ételeket is.

A parlagfűre érzékenyek panaszai nem erősödnek számottevően, a pollenkoncentráció helyenként a közepes tartományban alakul. A csúcsidőszakon túlvagyunk, várhatóan nem is erősödnek fel a tünetek a szezon végéig. A nagyvárosokban a légszennyezettség növekszik, a szállópor (PM10) koncentrációja meghaladhatja az egészségügyi határértéket.

A közlekedésben a reggeli ködfoltok komoly baleseti forrást jelentenek: területükön hirtelen és jelentősen lecsökkenhet a látástávolság, a lecsapódó pára pedig csúszóssá is teszi az utat. Az ilyen esetekben haladjon lassan, kerülje a hirtelen fékezést, tartson nagyobb követési távolságot és fokozott figyelemmel közlekedjen az utakon! Napközben veszélyes időjárási jelenségre már nem kell készülni, csupán a napsütés vakíthatja el időnként a gépkocsivezetőket.

Vezető tünet a mai napon: vérnyomás-ingadozás. Jöjjön el, vizsgáltassa ki magát a Meteo Klinikán!