Back to top

Napi humet cikk

Vérnyomásproblémákkal él? akkor nincs jó hírünk!

Szombaton nem érkezik fölénk front. A reggeli hűvös időszakot követően gyorsan melegszik a levegő, emiatt nagy lesz a napi hőingás, amely komoly gondot jelent sokunk számára.

Szombaton frontmentes időben lesz részünk. Az éjszakai időszakban lehűl a levegő, északkeleten és a Duna-Tisza közén légköri fagy is kialakul, ez pedig elsősorban a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők körében okoz végtagfájdalmakat. Amennyiben sajgó ízületekkel ébred, kezdje a napot egy átmozgató tornával és tartsa melegen fájó végtagjait. A panaszok reggel jelentkezhetnek legerősebben, délutánra országszerte megszűnnek a tünetek. A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délutánra több helyen 15 fok fölé melegszik a levegő.  A néhol több mint 15 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokunk számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. A melegedés hatására melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság.

Az északkeleti irányú szél több helyen megélénkül, helyenként megerősödik, emiatt a fejfájósok panaszi még inkább felerősödnek.

 

A sok napsütés kedvez a hangulatnak, csupán a megélénkülő szél ront a hő-és komfortérzeten.  Szabadtéri programokat ne tervezzük, azonban a kerti munkákra megfelelő alkalom nyílik.

A pollenszint nő, az allergiások lehetőség szerint kerüljék a tejtermékek fogyasztását.

A légszennyezettség magas, több nagyvárosban káros, Pécsett veszélyes a levegő minősége. A kifejezetten rossz levegőminőség miatt a nagyvárosok forgalmas csomópontjait célszerű elkerülni és most a szabadtéri sportolás sem ajánlott. A légszennyezettség a következő napokon sem csökken számottevően.  

A közlekedés során a megélénkülő szél okozza a fő veszélyt. A szél hatására csökken a menetstabilitás, az utakon ingerült és figyelmetlen sofőrökkel találkozhat, vezessen fokozott figyelemmel. A napsütés is zavaró lehet, különösen alacsony napállás idején, ezért tartson magánál napszemüveget.

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, migrén, ízületi panaszok, fáradékonyság. A fent említett gyógymódok csupán tájékoztató jellegűek, különösen, ha még az sem tisztázott, hogy esetünkben milyen időjárási folyamatok okozzák a kellemetlen, nem egyszer súlyos vagy veszélyes következményekkel járó panaszainkat. Ilyen esetben javasoljuk, hogy forduljanak meteogyógyászhoz. Valódi megoldást csak egy meteogyógyászati kivizsgálás adhat, ami alapján ma már hatékony terápiák is rendelkezésre állnak.