Elmegy a front, a panaszok viszont maradnak | www.meteoklinika.hu - Meteo Klinika - Humánmeteorológia

Elmegy a front, a panaszok viszont maradnak

Szombaton napközben elkerülik a frontok térségünket, ám a változékonyság és helyenként a nyirkosság is többféle humánmeteorológiai panaszt okozhat.

Szombaton napközben front nem alakítja a humánmeteorológiai helyzetet, ennek ellenére sokféle kellemetlen tünetet tapasztalhatunk a nyirkosan induló reggelen. Már egyre nagyobb területen válik párássá a levegő a hajnali órákban, így többen ébredhetnek sajgó végtagokkal, erős ízületi fájdalmakkal. Az érzékeny testrészek melegen tartása enyhíthet a tüneteken, de az is segít, ha kámforos krémekkel kenegeti az érintett területeket. Keleten egész nap jelentkezhetnek ezek a kellemetlenségek, nyugaton azonban napközben sokat mérséklődhetnek a tünetek.

A tartósabban borús, szürke, és kellemetlenül hideg tájakon rossz hangulat, levertség lép fel többeknél, a görcshajlam is fokozódhat. Errefelé a nyirkosság tovább ront a hőérzeten, ráadásul a kórokozók is könnyebben terjednek, fokozódik tehát a megfázás, a megbetegedés veszélye. Fogyasszon minél több friss zöldség- és gyümölcsfélét, a szezonját élő sütőtök értékes ásványi anyag és vitamin tartalommal bír.

A napos tájakon kedvezően alakul a közérzet és a hangulat, érdemes kirándulásokat szervezni, szabadtéri tevékenységeket végezni, sportolni. A hőmérséklet itt az átlagos körül alakul, a hőérzet csak kissé ingadozhat. A szürke időszakokban viszont kifejezetten ajánlott fény- és színterápiát alkalmaznia!

A fényszemüveg jótékony hatásairól olvasson cikkünkben!

A légszennyezettség alacsony marad.

A közlekedés során elsősorban északon találkozhatunk helyenként nedves útszakaszokkal, ilyenkor mindenképpen ajánlott mérsékelni a sebességet és nagyobb követési távolságot tartani! Néhol élénk széllökések ronthatnak a menetstabilitáson, ezen kívül tompulhatnak a reflexek, megnyúlik a reakcióidő.