Melyik mogyorót egyem?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy földi mogyorót vagy bokron termő mogyorót fogyasszunk. Van e élettani hatásban különbség? Kinek nem ajánlott a mogyoró fogyasztása?

Az alábbi táblázatban jól látszik, hogy mindkét mogyorófajtának vannak előnyei és hátrányai a másikkal szemben, de élettani hatásaiban a bokron termő európai mogyoró előnyösebb.

A földimogyoró a babfélék családjába tartozik, és gyakran okoz allergiás reakciókat. Aki reagál a babfélékre, csicseriborsóra, szójára, annak nem érdemes kísérletezni a földimogyoró fogyasztásával.

Az európai vagy más nevén Török mogyoró viszont a nyírfafélék családjába tartozik. Ennek fogyasztásával legyenek óvatosak, akik a nyírfafélékre mutatnak allergiás reakciót.

Mogyorót azonban érdemes rendszeresen fogyasztani, mert szervezetünket támogatja a mindennapi stresszel szemben, így könnyebben vészeljük át az időjárás mindenféle hatásait is. Aki nem allergiás egyikre vagy másikra, rendszeres fogyasztásával csökkenhetnek az időjárás okozta panaszok is, pl. a fejfájás.

 Forrás: http://nutritiondata.self.com

Európai mogyoró

(115 g)

Földimogyoró (115 g)

Kalória

772 kcal

862 kcal

Fehérje

17 g

40 g

Szénhidrát

19 g

22 g

Rost

11 g

14 g

Zsír

70 g

76 g

Cukor

5 g

6 g

E-vitamin

17,3 mg

10 mg

K-vitamin

16, mg

Vas

5,4 mg

2,2 mg

Kalcium

131 mg

87,8 mg

Mg

187 mg

253 mg

Foszfor

333 mg

572 mg

Kálium

782 mg

1045 mg

Telítetlen zsírok

61,6 mg

59,4 mg

Omega-3

100 mg

Omega-6

9007 mg

21859 mg

Számolj, Mariann! :-)

ÁFA:

Bruttó:
Nettó:

Kopi-paszta!

Hajrá Fészbúk! :-)

Az első kép útvonala kerül be a Facebook kép linkjébe. Ha több kép is van a szövegben és nem az elsőt akarod megjeleníteni, akkor kézzel kell bemásolni az útvonalat!

Kopi-paszta!