Back to top

immunrendszer

immunrendszer

A tartós stressz gyengíti immunrendszerét - stresszoldó módszerek a Meteo Klinikától

A vírushelyzet szinte mindenki számára korábban ismeretlen mértékű és jellegű stresszhelyzetet teremtett. A tartósan vagy túl gyakran fellépő stressz pedig könnyen túlterhelheti szervezete stresszkezelő képességét. A következményei az egyéni adottságok és körülmények függvényében széles skálán jelentkeznek, a testi és mentális tünetek egyaránt jelentkezhetnek. Minden vonatkozásban csökken a teljesítőképességünk, és gyengül az immunrendszerünk is.

Gyógyító ételeink: Sárgadinnye

A sárgadinnye a nyár egyik slágere. Hűsítő, frissítő gyümölcs, ami feltölti testünket ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Jót tesz a bőrnek és az idegeknek, serkenti az emésztést.

A sárgadinnyében magas arányban található a cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a króm, a magnézium, a mangán, a nátrium, a réz és a vas, valamint különböző gyümölcssavak is. 
Rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a szervezet egész napi ellátását ásványi anyagokból.
 

A mogyoró

A mogyoró igazán jótékony hatásaival hozzájárul a mindennapi egészségünkhöz. Rendszeres fogyasztása  ásványi anyagokkal és vitaminokkal látja el szervezetünket.

A mogyoró gazdag vitamin és ásványi anyag forrásunk. B1, B2, C, H, és E vitaminokat is tartalmaz. Ásványi anyagok közül pedig főleg a kálium, kalcium  tartalma magas, de jelentős a réz tartalma is.

Nagy mennyiségben található benne élelmi rost, ami jóllakottság érzését kelti, így véd az elhízás ellen. Természetesen a mértéktartás is fontos.

Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így védi érrendszerünket és  nem növeli a koleszterin szintet.

Miért jó a csipkebogyó tea?

A csipkebogyóban sokféle vitamin található (A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin), de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin.  A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

Télen szervezetünk vitaminraktárai kiürülnek, ezért fogékonyabbá válunk a betegségekre. A csipkebogyó tea rendszeres fogyasztásával felturbózhatjuk immunrendszerünket, fokozhatjuk szervezetünk védekezőképességét.

Elkészítése:                                                                                                                
1 bögre teához 1 evőkanál csipkebogyóhús szükséges.

Szívünk őre, a mogyoró

Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy a mogyoró olajos, így egészségtelen. Főként telítetlen zsírsavakból áll, melyek szükségesek szervezetünk működéséhez. Sokféle vitamin és ásványi anyag található benne, melyek erősítik az immunrendszert és az idegrendszert is.

A mogyoró igen gazdag B1-, B2-, C- és E-vitaminokban, valamint biotinban. Ásványi anyagok közül főleg a kálium-, kalcium-  tartalma magas. 

GYógyító ételeink: Kivi

A kivi fontos aktív nyomelemeket, ballasztanyagokat, ásványi anyagokat, valamint E- és C-vitamint is tartalmaz. A benne található C-vitamin az egyik legsokoldalúbb vitaminunk, ami elsősorban a fertőző betegségektől óv meg, de fontos szerepe van az élénkítő folyamatokban is. Hiánya fáradtságot, szervezetünk védekezőképességének csökkenését okozza.

A kivi fogyasztása hatékony a gyulladásos betegségek gyógyításában, valamint K-vitamin tartalma a vér alvadásában játszik szerepet.

Segíti a vesék munkáját, erősíti a csontokat, az immunrendszert, a vérereket és a kötőszöveteket, elősegíti a szívizom működését. Hatásos vérmérgezés, fertőzés és ínyvérzés ellen is.

Napi három kivi fogyasztása 15 Hgmm-el csökkentheti a magas vérnyomást, ami igen jó eredménynek számít még gyógyszerek esetén is.

Amit a cinkről tudni kell

Tudta, hogy a cink számos enzim működéséhez szükséges? Az emésztő enzimekre is hatással van, így közvetve emésztésünk is függ tőle.

Számos enzim működéséhez szükséges ún. aktív centrumok kialakításán, vagy leginkább

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5666/a-cink-elettani-hatasai

Számos enzim működéséhez szükséges ún. aktív centrumok kialakításán, vagy leginkább

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5666/a-cink-elettani-hatasai

A cink fontos ásványi anyag, nélkülözhetetlen a szervezetünk működéséhez. Legfontosabb szerepe a sejtmembrán egészségesen tartása. Részt vesz a vércukorszint szabályozásában, kiemelten fontos az anyagcserefolyamatok általános, helyes módon történő lezajlásának biztosításában. Nélkülözhetetlen a kisgyermekek növekedéséhez, szükséges az immunrendszer működéséhez és a sebgyógyuláshoz. Közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer működését.

Subscribe to RSS - immunrendszer