Back to top

időjárás-érzékenység

időjárás-érzékenység

Csalán, az egyik legerősebb gyógynövény

A nagy csalán hazánkban szinte mindenhol megtalálható. Többek között klorofill, flavonoidok, ásványi anyagok, (vas, magnézium, cink, réz) és vitaminok (C-, B-, K-, A-, U) széles skálája található benne. A népgyógyászat régóta használja reumatikus és ízületi betegségek gyógyítására.

A csalán teájának fogyasztása mellett a növény friss hajtásaival a beteg testrészeket ütögetve, gyógyító hatású. 
Tavaszi friss hajtásaiból levest és főzeléket is készíthetünk. Vizelethajtó és vértisztító teák alkotórésze, a reumatikus panaszok és az ízületi betegségek, valamint a köszvény tüneteinek enyhítésére is alkalmas. A tavaszi fáradtság ellenszere.

Kell szenvednünk az időjárástól?

A válasz sokakat meglephet: az esetek többségében már nem kellene! Akkor miért szenvedünk mégis? Egyáltalán: valóban okoz az időjárás kellemetlen tüneteket és ronthatja az életminőségünket, akár az  egészségünket?

Ma már kevesen, (és egyre kevesebben) vitatják, hogy az időjárás – és szélesebb értelemben a légkör-környezet – folyamatai jelentős hatást gyakorolnak a szervezetünkre.

Méz - A folyékony arany

Hazánk gazdag a különféle mézfajták lelőhelyeiben - az akácméz például hungarikumnak számít. A betegségek megelőzésében nagy szerepet játszik a rendszeres mézfogyasztás. 

Az őszi-téli időszakban jelentősen gyengül immunrendszerünk, a kellemetlen időjárási hatások miatt pedig sokszor nagy a megfázás veszélye - a kórokozók is könnyebben terjednek.

Szervezetünk védekezőképességének erősítésében nagy szerepet játszik a rendszeres mézfogyasztás. Hazánk nagy kiterjedésű erdőségei és rétei remek lelőhelyet biztosítanak a méhek számára a különféle mézfajták előállításához. 

Könnyű reggeli kánikulában

A zabpehely gazdag B- és E vitaminban. Vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne. Az egyik legmagasabb fehérje tartalmú gabona.

Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert. Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén.
Fahéjas-gyümölcsös zabpehely                                                                               

Citromfüves zabkorpa

A citromfű és a zabkorpa is élettanilag nagyon kedvező étel. A citromfű frissíti az elmét, míg nyugtatja a szív eredetű idegességet. A zabkorpa pedig segíti a jó emésztést. Ez az isteni recept minden korosztályban megállja a helyét, és van egy nagy előnye, hogy fogyókúrában és cukorbetegség esetén is beilleszthető a napi étrendbe.

A citromfüves zabkorpa kiválóan alkalmas az emésztőrendszer karbantartására, ráadásul nagyon ízletes.  Kifejezetten ajánlott súlyproblémával küzdő gyermekek részére.

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 2 ek zabkorpa
  • ízlés szerint természetes édesítőszer
  • reszelt citromhéj (ellenőrzött minőség)
  • 2 ek apróra vágott citromfű
  • 1 kk fahéj

Elkészítés:

Mézes pakolás a szép bőrért

A házi praktikákat a bőrápolásban is érdemes igénybe venni. A konyhában sok olyan alapanyagot használunk, amit arcunkra is kenhetünk és hatása hamarosan meg is látszik.

A mézben és a túróban található ásványi anyagok táplálják a bőrt, a joghurt tisztító hatású, a méz hidratál, a túró pedig feszesíti a bőrt.

A spenót élettani hatásai

A spenót tisztító és erősítő hatása serkenti, élénkíti a májműködést, az epehólyag és a vastagbél működését, valamint a vér- és nyirokkeringést. 

Fogyasszunk bátran spenótot! A spenót ugyanis jó hatással van szervezetünkre. Jó klorofill forrás, sok A-vitamint, különféle B vitaminokat-, C- és K-vitamint tartalmaz, de sok benne a vas, kalcium és a magnézium. Ezen kívül található még benne mangán, folsav, kálium,  szelén és foszfor. A spenót rendkívül fontos élelmi rost-forrás, kiváló tisztító és méregtelenítő hatással van a szervezetre és az emésztésre.

Sütőtökleves megfázásra?

A sütőtök gazdag kalciumban, cinkben, mangánban, rézben, vasban, foszforban, valamint C-vitaminban. Kiválóan alkalmazható megfázásos, meghűléses megbetegedések esetén. Magas ásványi anyag- és vitamintartalmának köszönhetően felvértezi a szervezetünket az időjárás kedvezőtlen hatásaival szemben.

Sütőtökleves

Egy szép, érett sütőtököt hámozzunk meg, magozzunk ki és vágjuk fel kisebb darabokra. A darabokat kevés vízben tegyük fel főni. A megfőtt tököt turmixgéppel pürésítjük, majd annyi vizet kell hozzáadni, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen.

Sóval, szerecsendióval, kardamommal lehet ízesíteni. Ha nem elég édes a tök, elbír egy kis mézet is. Kellemesen krémes állagú lesz egy kevés étkezési keményítőtől.

Miért jó a gomba?

A világon kb. 120.000 különböző gombafaj ismert, ezek közül Európában kb. 4000 gombafaj létezik. Közülük 300 mérgező az emberre. A gomba fehérjéje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, vegetáriánusok hús helyett használhatják. Az ehető gombák 90 százalékban vizet, 2–6 százalékban szénhidrátot és csak nagyon kevés zsírt tartalmaznak. 100 gramm gomba 20–40 kalóriát tartalmaz. Cukorbetegek és fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. 

Melegfront hatására szervezetünk jellemzően káliumot veszít, melynek pótlása elengedhetetlenül fontos. Hiányától ugyanis akár szédülés, fejfájás, rossz közérzet is jelentkezhet. Egyik fontos kálium tartalmú élelmiszerünk a gomba, ami a fehérjén kívül zsírokat, fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő glutaminsavakat, antibiotikus anyagokat is tartalmaz.

Oldalak

Subscribe to RSS - időjárás-érzékenység