Back to top

szelén

Gyógyító ételeink: Dió

A dió kedvelt csonthéjas gyümölcsünk. Kellemes, karakteres íze miatt igencsak kedvelt a konyhai felhasználás során, de akár önmagában ropogtatva is élvezhetjük értékes hatásait. Készíthető belőle tea, likőr, lekvár, és a sütemények, édességek kedvelt alapanyaga is.

Azt mondják a dió az agy fényesítője. Magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, magnézium, kálium, szelén, vas, réz és kalcium is található benne nagyobb mennyiségben.

Telítetlen zsírsavakat, fehérjét, valamit E- és B-vitaminokat, illetve a terhesség során ajánlott folsavat is tartalmaz.

Spárgával a reumatikus panaszok ellen!

A spárga Magyarországon az utóbbi tizenöt évben lett népszerű sokak körében. A népi gyógyászat szerint a spárga remek vértisztító, hat a vesékre, és a reumatikus panaszokat is csökkentheti. Pozitív élettani hatásai miatt érdemes fogyasztani. 

Tartalmaz vasat, nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, béta karotint, niacint, folsavat és C, B1, B2, B6 vitamint.

A népi gyógyászat szerint a spárga remek vértisztító, hat a vesékre, és a reumatikus panaszokat is csökkentheti.

A zöld spárga általában zsengébb, és a szálak végének levágása után, hámozás nélkül fogyasztható.

A fehér spárga viszont hámozást igényel.

Subscribe to RSS - szelén