Back to top

zöldség

zöldség

Egészséges rágcsálnivalók télen

A téli hidegben, a fényszegény napokon sokan hajlamosak nassolni, a főétkezések között is rágcsálni valamit. Válasszunk egészséges finomságokat! 

A téli időszakban sokat nassolunk, ráadásul ünnepek alatt is gyakran előfordul, hogy a vendégségben megkínálnak valami finomsággal. Ilyenkor a cukros sütemények, túlolajozott, túlsózott csipszek helyett válasszuk az ugyanolyan finom, de emellett nagyon egészséges, vitamindús rágcsákat - amik ráadásul a vonalainknak sem ártanak. 

Néhány tipp:

Zsírégető zöldségeink - a retek

Tavasszal kacsingat ránk először a piros hónapos retek. Az egyik legjobb tavaszi immunerősítő és salaktalanító zöldség. Jó hatással van az emésztőrendszerre, azonban puffadásra hajlamos emberek körültekintően fogyasszák.

 
Nagy mennyiségben található benne C-vitamin, illetve a mustárolaj és az egyéb illóolajok.
A retek serkenti a belek mozgását, fokozza a vesék működését, és nem utolsósorban pedig csökkenti a szervezet zsír- és koleszterinszintjét.

Rendszeres fogyasztása segít a hurutos köhögős időszakokban.

Mindemellett nem szabad megfeledkezni fertőtlenítő hatásáról sem.

Könnyű, egészséges vacsora

Markáns légköri változások során fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. Az ételeink helyes megválasztásával csökkenthetjük a szervezetünket érő terhelést. A jól megválasztott ételek elősegíthetik a szervezete megfelelő működését.

A csirkehús B-vitamin tartalma jelentős, emellett ásványi anyagokban is gazdag. Teljes értékű fehérjetartalma magas, viszont kevés zsírt tartalmaz. Könnyen emészthető, kitűnő fehérjeforrás.

A különféle zöldségek rendszeres fogyasztása szintén meghatározó a mindennapjainkban. A zöldségek magas rosttartalma segíti az emésztőrendszerünk helyes működését, csökkentheti a daganatos és érrendszeri betegségek kialakulását. 

Grillezett, sajtos csirkemell zöldségkörettel

A gyógyító cékla

Talán nem is gondolnánk, hogy a céklában mennyi értékes tápanyag rejlik! Ez az édeskés zöldség rákmegelőző hatása mellett vérnyomáscsökkentő és immunrendszer erősítő hatással is rendelkezik.

A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk.

A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon.

Száz gramm cékla fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át.

Subscribe to RSS - zöldség