Back to top

retek

retek

Zsírégető zöldségeink - a retek

Tavasszal kacsingat ránk először a piros hónapos retek. Az egyik legjobb tavaszi immunerősítő és salaktalanító zöldség. Jó hatással van az emésztőrendszerre, azonban puffadásra hajlamos emberek körültekintően fogyasszák.

 
Nagy mennyiségben található benne C-vitamin, illetve a mustárolaj és az egyéb illóolajok.
A retek serkenti a belek mozgását, fokozza a vesék működését, és nem utolsósorban pedig csökkenti a szervezet zsír- és koleszterinszintjét.

Rendszeres fogyasztása segít a hurutos köhögős időszakokban.

Mindemellett nem szabad megfeledkezni fertőtlenítő hatásáról sem.

Fekete retek mézben áztatva

A népi gyógyászat régóta ismeri a fekete retek gyógyító hatását, amely erősebb, mint a tavaszi hónapos reteké. Úgy tartják, hogy a retek "reggel méreg, délben étek, este orvosság".

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj, glikozidok és a C-vitamin, B1-, B2-vitamin, vas, kalcium, magnézium, foszfor és niacin. 

A fekete retek – erős aromája és magas illóolaj tartalma miatt – közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen. A légúti panaszokra mézzel keverve ajánljuk, főleg a váladék felszakításában tud sokat segíteni.

Subscribe to RSS - retek