Back to top

Egészséges rágcsálnivalók télen

A téli hidegben, a fényszegény napokon sokan hajlamosak nassolni, a főétkezések között is rágcsálni valamit. Válasszunk egészséges finomságokat! 

A téli időszakban sokat nassolunk, ráadásul ünnepek alatt is gyakran előfordul, hogy a vendégségben megkínálnak valami finomsággal. Ilyenkor a cukros sütemények, túlolajozott, túlsózott csipszek helyett válasszuk az ugyanolyan finom, de emellett nagyon egészséges, vitamindús rágcsákat - amik ráadásul a vonalainknak sem ártanak. 

Néhány tipp:

- almaszirom: az almát nagyon vékonyan felkarikázzuk, néhány nap alatt megszárítjuk, hogy az összes nedvesség eltávozzon belőle (megaszaljuk) - ezt akár a fűtőtest közelében is megtehetjük. Megszórhatjuk fahéjjal is!

- dió, mogyoró, egyéb oljasos magvak: mindig sótlanul ropogtassuk őket! Nagyon finomak, ezen kívül E-vitamin tartalmuk révén a bőrt is szépítik, és sok omega-3 és omega-6 zsírsavat tartalmaznak. Azonban nem árt az óvatosság: magas kalóriatartalmuk miatt a fogyókúrázóknak csak mértékkel ajánlott!

- zöldségcsíkok: mi sem egyszerűbb - friss zöldségeket csíkokra vágunk, esetleg kefírbe, joghurtba mártogatunk (a majonéz tilos!). A joghurtot esetleg fűszerezhetjük is.

- sült gesztenye: a megmosott szelídgesztenyét megsütjük a sütőben. Natúran fogyasztva a legegészségesebb!

- aszalt paradicsom: a felkarikázott paradicsomot alacsony hőfokra állított sütőben pár óra alatt megszárítjuk - nagyon pikáns ízt kap! Oregánóval is megszórhatjuk.

Mindegyik nagyon egészséges!