Back to top

vitamin

vitamin

Az egészségmegőrző brokkoli

Tudta, hogy a brokkoli gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, értékes vegyületekben és fontos növényi rostokban?

Kutatások azt is kimutatták, mennyire jótékony hatású többféle rákbetegség, továbbá az áttétképződés megelőzésében. Különösen prosztata-, végbél- és hólyag-, valamint petefészekrák esetében jutottak a kutatók biztató eredményre a brokkoli fogyasztás és a betegség leküzdésében betöltött szerepét vizsgálva.

Bagett házilag tönkölybúzából

Ismét reneszánszát éli a tönkölybúza, ami számtalan előnnyel bír a hagyományos búzához képest. Hosszútávon fogyasztva többek között koleszterinszint csökkentő hatását is megtapasztalhatjuk. 

Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét. Vitamin- és ásványi-anyag-tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport (a B12-vitamin kivételével), és E-vitamin tartalma sem csekély.  Kalcium-, kálium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő. Rendszeres, hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez. A hagyományos gabonaféléknél kisebb szénhidrát- és rosttartalmának köszönhetően cukorbetegeknek is ajánlott.

Miért együnk sárgarépát?

A sárgarépa a zöldségek királya! Magas vitamin és ásványi anyag tartalma mellett rendkívül ízletes. A sárgarépa magas ásványi anyag tartalma hozzájárul, hogy könnyebben tudjon alkalmazkodni az időjárás kihívásaihoz. 

A magas béta-karotin tartalmának köszönhetően szervezetünk sok A-vitamint tud előállítani belőle. Ezzel segít megőrizni szemünk, fogunk épségét.

Rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk, hogy szép legyen a hajunk, a bőrünk, a körmünk. 

B-, C-, D-, E-vitamint is, tartalmaz, valamint foszfort, magnéziumot, kalciumot, káliumot.

Banán a szívünk őre

A banán nagyon sok jótékony hatással bír a szervezetünkre. Többek között fokozza a koncentrációt, támogatja a keringésünket, rengeteg ásványi sót és vitamint is tartalmaz. Magas szénhidrát tartalma ellenére mégsem hízlal. A meteogyógyász fogyasztását inkább nyáron ajánlja.

Tévednek azok, akik azt hiszik, hogy a banán hizlal. Igaz ugyan, hogy szénhidráttartalma magas, azonban egy átlagos banán csak 110 kalóriát és csupán 0,6 gramm zsírt tartalmaz! A banán csak annyira hizlal, mint bármelyik más energiát szolgáltató élelmiszer, ha többet eszünk belőle, mint amennyire szervezetünknek szüksége van.

Amit a cinkről tudni kell

Tudta, hogy a cink számos enzim működéséhez szükséges? Az emésztő enzimekre is hatással van, így közvetve emésztésünk is függ tőle.

Számos enzim működéséhez szükséges ún. aktív centrumok kialakításán, vagy leginkább

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5666/a-cink-elettani-hatasai

Számos enzim működéséhez szükséges ún. aktív centrumok kialakításán, vagy leginkább

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5666/a-cink-elettani-hatasai

A cink fontos ásványi anyag, nélkülözhetetlen a szervezetünk működéséhez. Legfontosabb szerepe a sejtmembrán egészségesen tartása. Részt vesz a vércukorszint szabályozásában, kiemelten fontos az anyagcserefolyamatok általános, helyes módon történő lezajlásának biztosításában. Nélkülözhetetlen a kisgyermekek növekedéséhez, szükséges az immunrendszer működéséhez és a sebgyógyuláshoz. Közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer működését.

Az isteni Waldorf saláta

A mézes brokkolis Waldorf saláta  bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Egyszerűen ellenállhatatlan…

Mézes brokkolis waldorf saláta                                                                 
Hozzávalók:
1 kis fej zeller
2 savanykás alma
1 marék dió
(egy pici rózsa brokkoli)
2 evőkanál szezámkrém
1 evőkanál méz
1/2 narancs leve
pár csepp citrom
pici só

Subscribe to RSS - vitamin