Back to top

Amit a cinkről tudni kell

Tudta, hogy a cink számos enzim működéséhez szükséges? Az emésztő enzimekre is hatással van, így közvetve emésztésünk is függ tőle.

Számos enzim működéséhez szükséges ún. aktív centrumok kialakításán, vagy leginkább

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5666/a-cink-elettani-hatasai

Számos enzim működéséhez szükséges ún. aktív centrumok kialakításán, vagy leginkább

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5666/a-cink-elettani-hatasai

A cink fontos ásványi anyag, nélkülözhetetlen a szervezetünk működéséhez. Legfontosabb szerepe a sejtmembrán egészségesen tartása. Részt vesz a vércukorszint szabályozásában, kiemelten fontos az anyagcserefolyamatok általános, helyes módon történő lezajlásának biztosításában. Nélkülözhetetlen a kisgyermekek növekedéséhez, szükséges az immunrendszer működéséhez és a sebgyógyuláshoz. Közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer működését. Emellett részt vesz ártalmas fémek (kadmium, ólom) semlegesítésében, detoxikáló szerepe van. A cinket széles körben alkalmazzák a bőrgyógyászatban, cink tartalmú készítményeket használhatunk pattanásokra, aknékra, sebek gyógyítására a hámosítás elősegítésére antibakteriális hatása miatt.

A cink viszonylag nagy mennyiségben megtalálható a magas fehérjetartalmú ételekben, mint a tej, tojás, hüvelyesek, húsok, halak, rák, kagyló.

A cink bőségesen megtalálható a lencsében is.

Lencsefőzelék

Hozzávalók: 

  • 50 dkg nagyszemű barna lencse
  • 50 dkg füstölt csülök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz tejföl, só
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál zabliszt
  • 5 dkg libazsír
  • 1 citrom

Elkészítés:

A húst külön vízben megfőzzük, eközben a lencsét nagyjából fél órára beáztatjuk. A zsírt megolvasztjuk, megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Amikor már majdnem jó, hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát. A megmosott és leszűrt lencsét hozzáadjuk a hagymához, majd babérral fűszerezzük és a közben megfőtt hús levével felöntjük, épp hogy ellepje. Közepes hőfokon főzzük, ha kell, pótoljuk a levét. Amikor megfőtt a lencse, hozzáadjuk a tejfölt. Ízesítsük sóval, citromlével és liszttel megszórva habarjuk be. A húst szeleteljük, és a főzelékhez feltét gyanánt kínáljuk.

Jó étvágyat!

Természetes gyógymódokkal és egyénre szabott terápiákkal segítjük egészsége megtartását, gyógyulási folyamatait.