Back to top

Hőártalom tünetei az állatoknál

Az állatokra is veszélyes a nagy meleg, ezért nekik is biztosítani kell a hűvösebb helyiséget és a vizüket gyakrabban szükséges cserélni. Ha más megoldás nincs, akkor locsolni kell őket.
A kutyák és a macskák testén (a talppárnák kivételével) nincsenek verejtékmirigyek, így gyakorlatilag „nem tudnak izzadni”. Ezért nekik a hűvös kő, árnyékos terasz, vagy a magul által kiásott gödör nyújt segítséget.

Kedvencének biztosítsa a tiszta, friss, hideg ivóvizet, így a nap bármely szakaszában enyhítheti szomját, és hűtheti testét.

Kedvencének biztosítson árnyékos, hűvös menedéket. Az udvaron élő kutyák gyakran kisebb-nagyobb gödröt is ásnak, amelyben kellemesen hűsölhetnek. Ne szidjuk meg emiatt.

A pihenő, hűsölő helyet locsoljuk meg hideg vízzel.

Tilos kutyát, cicát, bármely más élőlényt az autóban hagyni! A felforrósodott autóban rövid idő alatt hőgutát kapnak és elpusztulnak.

Nagy melegben locsoljuk a kutyát, a hideg vízzel a lábakat locsoljuk először, majd utána a kutyus testét hűtsük.

A kutyák sétáltatását a kora reggeli vagy a késő esti órákra időzítsük. Sétáltatás közben kerüljük a forró aszfaltot, mert az érzékeny talppárnák égési sérülést szenvedhetnek.

11-15 h közötti időszakban nemcsak az UV sugarak veszélyeivel kell számolnunk, hanem napszúrással, és a hőgutával is. A számunkra még kellemes 25 C is veszélyt jelent az állatok számára. Ilyenkor már ne futtassuk, labdáztassuk csak amennyi jólesik az állatnak. A megterhelő mozgás következtében könnyen kialakulhatnak kedvenceinken a hősokk tünetei.

Ha az állat túlmelegszik, megváltozik a viselkedése, levert lesz, testi gyengeséget, rosszullétet mutat. A nyálkahártyái színe halvány lesz, légzése felületesé válik. Gyakran levegő után kapkod. A lábak és fülek ijesztően hidegek lesznek, a kedvencünk pupillája kitágult, akár nyöszörgő hangot is adhat. Lehet, hogy elveszti a tájékozódási képességét, vagy maga alá ürít esetleg hány. 

Ha kedvencünkön a hőguta tünetei együttesen akár bármelyik jelentkeznek, akkor azonnal szükség van az állatorvos segítségére. Az orvos azonnal megkezdi a sokktalanítást,  és megkezdi a folyadékpótlást.

Az állatorvos megérkezéséig, vagy a rendelőbe való szállítás közben a túlmelegedett állat testhőmérsékletét csökkentse hideg vizes borogatással,és itassa tiszta vízzel.

Fokozottan veszélyeztetettek a sötét szőrű és rövid orrú kutyák! Sokat tehet a hőguta megelőzésében, ha kedvencéről a  felesleges szőrt  eltávolítja. A szőrtelen állatokat magas fényvédő faktorú (30-50) krémmel kell védeni.

A hőguta sajnos nagyon gyakran az állat elvesztésével jár, ezért nagyon komolyan kell venni az állat jelzéseit és az állattartás szabályait.

Nagy melegben ne feledkezzünk meg a kóbor kutyákról sem. Nekik is adjunk vizet, mert melegben, szárazságban sehol nem talál majd magának életmentő innivalót és feltétlenül értesítsük a helyi állatmentőket, fajtamentőket vagy az állatorvost.

Visszatérő tünetek hátterében gyakran időjárási hatások állnak. A Meteo Klinikán kedvencénél is megállapítjuk, hogy a visszatérő tüneteket milyen mértékben okozzák a légköri változások.

Hívja rendelőnket (061) 296 0513 számon!