Back to top

Női napok - az időjárás ezt is befolyásolja  

Az időjárás sokszor befolyásolja a nők piros betűs napjait is. A női szervezet átlagosan 28 naponként tisztul meg, és áll készen a megtermékenyülésre. Ez hormonális folyamatok eredménye, amit a vegetatív idegrendszer szabályoz.

 

De hogyan tud az időjárás beleszólni ebbe a folyamatba?

Az időjárás a vegetatív idegrendszeren keresztül hat a szervezetünkre. Sokféle módon tapasztaljuk a kedvező, vagy éppen a kedvezőtlen hatásait.

A menstruáció folyamán a méh összehúzódása segíti elő a lelökődő nyálkahártya kiürülését. A görcsös folyamatokat fokozó időjárási helyzetek felerősítik ezt a folyamatot. Ilyenkor, bizony a méhösszehúzódások is intenzívebbé válnak, ami nem csak a várandósok napjait nehezíti, hanem a menzeszelő nők is görcsös fájdalmat vagy alhasi húzó jellegű érzést érezhetnek, akár azok is, akiknél egyébként ez nem jellemző.

Akik amúgy is fájdalmasan élik ezeket a napokat, ők bizony még inkább megszenvedik, ha az időjárás nem a kedvező módon alakul.

Egyszer több, másszor kevesebb

A menzesz mennyisége is múlhat az időjáráson. Vannak olyan időjárási szituációk, amikor a vérzéssel járó panaszok felerősödnek, vagy halmozottabban jelennek meg.  Ezekben a helyzetekben a véralvadási folyamatokat befolyásolja a légköri helyzet.  Vannak olyan országok, ahol a műtéteket ilyenkor akár el is halasztják, mert a kialakult vérzést nehezebb csillapítani.

Ha bőségesebb a vérveszteség, fontos, hogy helyes étkezéssel és több folyadékkal kompenzálja az elvesztett nyomelemeket és folyadékot.

Az ilyen időjárási környezetben a menstruáció mennyisége is több lehet a szokottnál.  Különösen fontos lehet ez, ha valamilyen oknál fogva vérhígító készítményt szed.

 

Mikor fontos, hogy figyeljünk az időjárási helyzetekre?

Az időjárás is oka lehet annak, ha feszültebbek vagyunk, alvászavaraink vannak, fejfájással küzdünk a nehéz napjainkon.

Ha szeretnénk, hogy ne a környezetünk irányítson, akkor mindíg. A légköri folyamatok nagyon összetettek, és a szervezetünk is egy rendkívül bonyolultan működő rendszer. A mindennapok terhei, a szervezetünk pillanatnyi állapota befolyásolja, hogy milyen módon reagálunk egy-egy időjárási szituációra.

Mindíg gondoljunk arra, hogy az időjárás, bizony sokféle módon hat a szervezetünkre és a kellemetlen panaszokat, tüneteket nem kell elviselni, hiszen van megoldás arra, hogy tünetmentesen, jó közérzettel éljük a mindennapokat.

Minden ember másként reagál egy változásra, és a legtöbb embernél gyakran csak több időjárási jelenség együttes meglétekor jelentkeznek a kellemetlen panaszok. Ezért sajnos nem tudjuk magunkat diagnosztizálni, panaszok esetén segítséget kell kérni.