Back to top

Női napok - az időjárás ezt is befolyásolja  

 Az időjárás sokszor befolyásolja a nők piros betűs napjait. A női szervezet átlagosan 28 naponként tisztul meg, és áll készen a megtermékenyülésre. Ez hormonális folyamatok eredménye, amit a vegetatív idegrendszer szabályoz.

 

De hogyan tud az időjárás bármilyen módon beleszólni ebbe a folyamatba?

Az időjárás a vegetatív idegrendszeren keresztül hat a szervezetünkre. Sokféle módon tapasztaljuk a kedvező, vagy éppen a kedvezőtlen hatásait.

A menstruáció folyamán a méh összehúzódása segíti elő a lelökődő nyálkahártya kiürülését. Ha olyan időjárási szituációban menstruál a nő, amikor a légköri folyamatok a görcsös fájdalmakat felerősítik, akkor bizony ezek a méhösszehúzódások is intenzívebbé válnak, és olyan nők is görcsös fájdalmat vagy alhasi húzó jellegű érzést érezhetnek, akiknél egyébként ez nem jellemző.

Akik amúgy is fájdalmasan élik ezeket a napokat, ők bizony még inkább megszenvedik, ha az időjárás nem a kedvező módon alakul.

 

Egyszer több egyszer kevesebb

A vérzés mennyisége is múlhat az időjáráson. Vannak olyan időjárási szituációk, amikor a vérzéssel járó panaszok felerősödnek, vagy halmozottabban jelennek meg.  Ezekben a helyzetekben a véralvadási folyamatokat befolyásolja a légköri helyzet.  Vannak olyan országok, ahol a műtéteket ilyenkor akár el is halasztják, mert a kialakult vérzést nehezebb csillapítani.

 

Az ilyen időjárási környezetben a menstruáció mennyisége is több lehet a szokottnál.  Különösen fontos lehet ez, ha valamilyen oknál fogva vérhígító készítményt szed.

Ha bőségesebb a vérveszteség, fontos a helyes étkezéssel és több folyadékkal kompenzálni a veszteséget.

Persze a légköri folyamatok sokkal összetettebbek, és a szervezetünk is sokkal bonyolultabban működik, így ha feszültebbek vagyunk vagy alvászavaraink vannak a nehéz napjainkon, gondoljunk arra, hogy az időjárás, bizony sokféle módon hat a szervezetünkre és a kellemetlen panaszokat, tüneteket nem kell elviselni, hiszen a megoldás már meg van.

 

 

Nőgondok

 Az időjárás sokszor befolyásolja a nők piros betűs napjait. A női szervezet átlagosan 28 naponként tisztul meg, és áll készen a megtermékenyülésre. Ez hormonális folyamatok eredménye, amit a vegetatív idegrendszer szabályoz.

Nőgondok

Az utolsó hetek, napok már csigalassúsággal telnek. Minden kismamát foglalkoztat a kérdés: vajon biztosan tudni fogja, hogy ez már a szülés? Mikor érdemes elindulni a kórházba? A szülés várható idejének kiszámítására már régóta van megfelelő módszere az orvostudománynak.