Back to top

Időjárás és stressz eredetű alvászavarok okai és kezelése – éjszakai felébredés

Az időjárás hatásai gyakran megzavarják alvásminőségünket. A zajhatások, mint pl. a szél, égdörgés, egyéb infrahangok akkor is kifejtik hatásukat, ha ez nem jár ébredéssel. Ezek vagy az életünkben jelen lévő tartós stresszterhelések egyre nyugtalanabb alvást eredményeznek.

Az időjárás hatásai gyakran megzavarják alvásminőségünket. A zajhatások, mint pl. a szél, mennydörgés, egyéb infrahangok akkor is kifejtik hatásukat, ha ez nem jár ébredéssel. Ezek vagy az életünkben jelen lévő tartós stresszterhelések egyre nyugtalanabb alvást eredményeznek.  

Ha tele a fejünk, és este nem tudunk elaludni, vagy a kínzó álmok éjszaka akár többször is felébresztenek, tanácsos este kiüríteni a gondolatokat. Legjobb egy naplóba kiírni magunkból, vagy meditációban elengedni.

Sokat segít, ha a napi mozgásmennyiséget növeli, azonban este olyan mozgásformát válasszon, ami inkább lazító jellegű, pl. séta, jóga. A konditeremben végzett mozgást inkább napközben iktassa be.

A stresszesebb napokon csökkentse a koffeines stimulációt, délutáni óráktól pedig kerülje az élénkítő italok és a csokoládé fogyasztását.

Fontos, hogy ha alvási problémái vannak, akkor az esti étkezést is érdemes okosan megtervezni. Este már szénhidrát helyett fehérjében gazdag élelmiszert fogyasszon, és a gyümölcsöket is inkább a délutáni órákban egye meg.   

Ha panaszai gyakoriak, esetleg naponta jelentkeznek, jelentősen rontják az életminőségét, akadályozzák a munkájában, negatívan hatnak a mindennapi életére, akkor a házi praktikák alkalmazása már nem elégséges a megoldáshoz. Az orvosmeteorológiai, humánmeteorológiai jelentéseink alapján figyelje meg szervezete reakcióit, iratkozzon fel ingyenes Front-Értesítőnkre, vezesse az ebben található a Tünetnaplót. 

Ha kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot! Hívja klinikánkat a 06-1-296-0513 számon (nem emeltdíjas, hétköznapokon 9-12 óráig hívható), vagy küldjön e-mailt: meteoklinika@meteoklinika.hu.

Kérjen időpontot egy vizsgálatra, mert felnőttkorban ezek a panaszok ritkán múlnak el spontán, viszont eredményesen kezelhetők.

A vizsgálat ára 14.900 Ft, melyet Egészségpénztárra vagy Széchenyi Pihenőkárgyára is elszámolhat.

Az időjárás-érzékenység és a tartós stressz következményei ma már eredményesen kezelhetők, erről itt tájékozódhat!

Feliratkozás: Front-Értesítő és Tünetnapló

Az emailcímét nem adjuk át harmadik félnek.