Back to top

Hideg légpárna, ami nagyon sok embernek okoz komoly panaszokat. Vegyük komolyan!

De mi is az? Miért veszélyes az egészségünkre? Mit tehetünk ellene, hogyan lehet kezelni? Cikkünkből mindez kiderül! Idén is megérkezett az első!

Idén hidegfronttal és havazással indult a december, de az utóbbi pár napban elég egyhangú és lehangoló szürke idő a jellemző. Minek köszönhető ez az egészségromboló, tartósan borús idő?

Sokan örültek a havazás, de persze voltak olyanok is, akik nagyon nem örültek a hirtelen jött télnek. A front kedden elvonult, majd jöttek a kemény fagyok és a szürkeség.

Miután a front elhagyta térségünket, egy magas nyomású képződmény, anticiklon épült ki. Az ilyen időjárási helyzetnek nyáron kifejezetten örülünk, hiszen ilyenkor szikrázó napsütés és kánikulai meleg jellemző. Télen viszont általában más a helyzet: olyankor, mikor anticiklon uralja időjárásunkat, napokon át ködös és szürke az idő – ezt nevezzük hideg légpárnának.

Mit is jelent ez?

Normál esetben a hőmérséklet a magassággal csökken. A légkörben bizonyos helyzetekben, mint például a hideg légpárnás helyzet,  előfordulhat az , hogy a hőmérséklet a magassággal nem csökken, hanem emelkedik, ilyenkor fordított hőmérsékleti rétegződés, azaz inverziós helyzet alakul ki.

Inverziós helyzetben a talajközeli 1-1,5 km-es légrétegben megreked a hideg levegő, míg a magasban meleg a jellemző.  A Kárpát-medencében a talaj közelében megrekedt hideg levegő nem tud kellőképpen átkeveredni és tartósan megmarad, egészen addig, amíg nem jön egy hidegfront, ami kisöpri innen - ez a helyzet most is.

Reggeltől estig szürke idő, némi csapadékkal…

Az éjszaki órákban sűrű köd képződik, helyenként zúzmarás köd a jellemző. A ködhöz kapcsolódó alacsonyszintű rétegfelhőzet az ország nagy részén napközben is tartósan megmarad, így a síkvidékeken a napsütés gyakorlatilag nulla. A rétegfelhőzet miatt zéró a besugárzás, napközben sem melegszik fel a levegő, ezért van az, hogy egyes helyenként délután is jóval fagypont alatt alakul a hőmérséklet. Ebből a típusú felhőzetből gyenge csapadék előfordulhat, mint például az ónos szitálás vagy a hószállingózás.

A Meteo Klinika Szentes településen kihelyezett webkameráján is jól látható a szürkeség:

Síkvidéken szürkeség, de a Kékestetőn most is süt a nap! Ez hogy lehet?

Az inverziós réteg jelenleg pár száz méter, amely alatt borús, szürke idő jellemző, felette viszont süt a nap. A magasabb hegycsúcsok, mint például a Galyatető vagy a Kékestető kimagaslanak az inverziós rétegből, így, ezeken a tájakon többnyire napos időnek örülhetünk. Tehát, aki unja a szürkeséget és napsütésre vágyik, nyugodtan mássza meg a Kékest, hiszen ott biztosan süt a nap most is!

A Meteo Klinika Galyatetőn kihelyezett webkameráján szépen látszik a napsütés és az, hogy az alacsonyabb területek ködben úsznak:

Miért okoz ez olyan sok szenvedést az embereknek?

A hideg légpárna orvosmeteorológiai és humánmeteorológiai következményei a tél legveszedelmesebb jelenségei közé tartoznak, de szerencsére a Meteo Klinika meteogyógyászati megoldásai ma már hatékony kezelési lehetőséget biztosítanak. A borongós, fényszegény idő többeknél okoz mentális panaszokat, ilyenkor nagyon gyakoriak a depressziós tünetek, a fáradékonyság és a lehangoltság. A panaszok enyhítésére a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldást a dinamikus fényterápia jelenti. 

A hideg fokozza az ízletesek panaszait, nagy a meghűlés kockázata és ebben az időjárási helyzetben a légszennyezettség is növekszik. Az időjárás-érzékenyek szervezetét fokozott terhelés érte az elmúlt napokban, annak ellenére is, hogy nem érkezett front. A szervezetünk kellőképpen legyengült ahhoz, hogy a jövő hét elején érkező frontot ne bírjuk könnyen elviselni, az érzékenyek mindenképpen intenzív tünetek jelentkezésére számítsanak!

A változó időjárás és pandémia miatti tartós stressz sokféle panaszt okozhat, melyek speciális kezelést igényelnek. Nézze meg, mire számíthat, különösen ha vannak megoldatlan panaszai. A MEGÚJULT Frontjelentésben pontosabban követheti a fronthelyzetet. Haladéktalanul kérje tanácsunkat ha bármilyen panasza jelentkezik!

fRONTJELENTÉS

Légúti járványidőszak van, a fertőzésveszély nagyban összefügg az időjárással. Fontos tudnia, hogy milyen kockázatot rejt az aktuális időjárási helyzet. Nézze meg a Vírusfigyelmeztetőnket, és fogadja meg mai 7 jótanácsunkat!

A megfertőződés elkerülése érdekében adott 7 TANÁCSUNKAT itt nézze meg, érdemes ezeket Önnek is megfogadnia! 

 

A Meteo Klinikán természetes, ugyanakkor tudományosan megalapozott, minden esetben személyére szólóan megállapított módszerekkel segítünk egészségügyi panaszai megoldásában. Figyelje magát, a panaszai jelentkezését egy ideig, ez sokat segíthet panaszai okának felderítésében.

Legjobb, ha tapasztalatait TÜNETNAPLÓNK segítségével vezeti. Ehhez az alábbi gomb megnyomásával iratkozzon fel FRONT-ÉRTESÍTŐNKRE, amelyben elküldjük Önnek a napi TÜNETNAPLÓJÁT, melyben vezetheti a naponta megjelenő tüneteit. További segítséget nyújtunk a pandémiás időszakban a megfertőződés elkerülése végett,  olvassa naponta Vírusfigyelmeztetőnket is, melyben hasznos tanácsokat is talál.

Kérem a FRONT-ÉRTESÍTŐT a TÜNETNAPLÓVAL »

Feliratkozás: Front-Értesítő és Tünetnapló

Az emailcímét nem adjuk át harmadik félnek.