Back to top

Hideg légpárna, ami nagyon sok embernek okoz komoly panaszokat. Vegyük komolyan!

De mi is az? Miért veszélyes az egészségünkre? Mit tehetünk ellene, hogyan lehet kezelni? Cikkünkből mindez kiderül! Idén is megérkezett az első!

Idén hidegfronttal és havazással indult a december, de az utóbbi pár napban elég egyhangú és lehangoló szürke idő a jellemző. Minek köszönhető ez az egészségromboló, tartósan borús idő?

Sokan örültek a havazás, de persze voltak olyanok is, akik nagyon nem örültek a hirtelen jött télnek. A front kedden elvonult, majd jöttek a kemény fagyok és a szürkeség.

Miután a front elhagyta térségünket, egy magas nyomású képződmény, anticiklon épült ki. Az ilyen időjárási helyzetnek nyáron kifejezetten örülünk, hiszen ilyenkor szikrázó napsütés és kánikulai meleg jellemző. Télen viszont általában más a helyzet: olyankor, mikor anticiklon uralja időjárásunkat, napokon át ködös és szürke az idő – ezt nevezzük hideg légpárnának.

Mit is jelent ez?

Normál esetben a hőmérséklet a magassággal csökken. A légkörben bizonyos helyzetekben, mint például a hideg légpárnás helyzet,  előfordulhat az , hogy a hőmérséklet a magassággal nem csökken, hanem emelkedik, ilyenkor fordított hőmérsékleti rétegződés, azaz inverziós helyzet alakul ki.

Inverziós helyzetben a talajközeli 1-1,5 km-es légrétegben megreked a hideg levegő, míg a magasban meleg a jellemző.  A Kárpát-medencében a talaj közelében megrekedt hideg levegő nem tud kellőképpen átkeveredni és tartósan megmarad, egészen addig, amíg nem jön egy hidegfront, ami kisöpri innen - ez a helyzet most is.

Reggeltől estig szürke idő, némi csapadékkal…

Az éjszaki órákban sűrű köd képződik, helyenként zúzmarás köd a jellemző. A ködhöz kapcsolódó alacsonyszintű rétegfelhőzet az ország nagy részén napközben is tartósan megmarad, így a síkvidékeken a napsütés gyakorlatilag nulla. A rétegfelhőzet miatt zéró a besugárzás, napközben sem melegszik fel a levegő, ezért van az, hogy egyes helyenként délután is jóval fagypont alatt alakul a hőmérséklet. Ebből a típusú felhőzetből gyenge csapadék előfordulhat, mint például az ónos szitálás vagy a hószállingózás.

A Meteo Klinika Szentes településen kihelyezett webkameráján is jól látható a szürkeség:

Síkvidéken szürkeség, de a Kékestetőn most is süt a nap! Ez hogy lehet?

Az inverziós réteg jelenleg pár száz méter, amely alatt borús, szürke idő jellemző, felette viszont süt a nap. A magasabb hegycsúcsok, mint például a Galyatető vagy a Kékestető kimagaslanak az inverziós rétegből, így, ezeken a tájakon többnyire napos időnek örülhetünk. Tehát, aki unja a szürkeséget és napsütésre vágyik, nyugodtan mássza meg a Kékest, hiszen ott biztosan süt a nap most is!

A Meteo Klinika Galyatetőn kihelyezett webkameráján szépen látszik a napsütés és az, hogy az alacsonyabb területek ködben úsznak:

Miért okoz ez olyan sok szenvedést az embereknek?

A hideg légpárna orvosmeteorológiai és humánmeteorológiai következményei a tél legveszedelmesebb jelenségei közé tartoznak, de szerencsére a Meteo Klinika meteogyógyászati megoldásai ma már hatékony kezelési lehetőséget biztosítanak. A borongós, fényszegény idő többeknél okoz mentális panaszokat, ilyenkor nagyon gyakoriak a depressziós tünetek, a fáradékonyság és a lehangoltság. A panaszok enyhítésére a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldást a dinamikus fényterápia jelenti. A világújdonságnak számító Európai Uniós támogatással kifejlesztett MeteoGlass fényterápiás szemüveg segít megszűntetni a tüneteket és ezzel az immunrendszerét is tartósan megerősítheti.

A hideg fokozza az ízletesek panaszait, nagy a meghűlés kockázata és ebben az időjárási helyzetben a légszennyezettség is növekszik. Az időjárás-érzékenyek szervezetét fokozott terhelés érte az elmúlt napokban, annak ellenére is, hogy nem érkezett front. A szervezetünk kellőképpen legyengült ahhoz, hogy a jövő hét elején érkező frontot ne bírjuk könnyen elviselni, az érzékenyek mindenképpen intenzív tünetek jelentkezésére számítsanak!

Mikor lesz már a mostaninak vége?

A válasz röviden: a jövő hét elején. A Mikulás érkezésekor kifehéredik a táj, noha nem a hó okozza, hanem a zúzmara. A hétvégén a front hiánya miatt folytatódik a jelenlegi helyzet, bár jó hír, hogy a fagyok kissé mérséklődnek, de azért jelentős enyhülésre senki ne számítson. A jövő hét első napján egy frontrendszer érkezik térségünkbe, ez az a várva várt front, ami végre kisöpri a ködös szürkeséget.

 

Hírek, újdonságok

A szárazság következménye az, hogy kiszárad a nyálkahártya, emiatt pedig könnyebben elkaphatjuk a fertőzéseket.

Hírek, újdonságok

Rendeléseink zavartalanul látogathatók!