Back to top

HŐSÉG OKTÓBERBEN?

Csupán a reggeli köd és a sárguló falevelek emlékeztetnek arra, hogy milyen évszak van valójában. Csapadék több mint egy hete nem esett, az utóbbi 3 napban pedig sorra dőltek a napi maximum-hőmérsékleti rekordok. Igen, ez egy rekord meleg ősz, az ország egyes részein tartósan 10-13 fokkal melegebb van az ilyenkor megszokottnál.  

A Meteo Klinika műszerei Szabadszálláson nem sokkal 14 óra után 29,6 fokot mértek, ami azt jelenti, hogy mindössze 4 tized fokra voltunk a hőségnaptól (hőségnap = a maximum-hőmérséklet értéke eléri vagy meghaladja 30 fokot).

Mi okozza ezt a szokatlanul meleg időt?

Az átlagosnál jóval melegebb időt egy anticiklonnak köszönhetjük. Az anticiklon felhőoszlató hatásának következtében napos az idő, eső nem esik, viszont a déli áramlással meleg légtömegek szállítódnak fölénk. 

És a ködös éjszakákat is az említett légköri képződménynek köszönhetjük …

Az éjszakai zavartalan kisugárzás, a gyenge légmozgás és az alsó rétegekben megnövekvő nedvesség miatt hajnalra többfelé párássá válik a levegő és sűrű köd képződik.  Egyes tájakon a köd, valamint az alacsonyszintű rétegfelhőzet a légmozgás hiánya miatt napközben is tartósan megmarad, ez az oka annak, hogy van, ahol mindössze 15, 16 fokos csúcsértékeket mérünk.

Hogyan hat ránk a jelenlegi időjárás?

A szervezetünk nincs hozzászokva az ilyen és ehhez hasonló szélsőségekhez, emiatt nagyon sokan szenvednek a rekodmeleg időtől. A leggyakoribb panaszok ilyenkor a migrén, a fáradékonyság és a nagy napi hőingás következtében a vérnyomás-ingadozás, de a szívbeteget is fokozott terhelés éri.

Amennyiben gyakran jelentkező és intenzív panaszai vannak, kérje meteogyógyász segítségét!