Back to top

HŐSÉG OKTÓBERBEN?

Csupán a reggeli köd és a sárguló falevelek emlékeztetnek arra, hogy milyen évszak van valójában. Csapadék több mint egy hete nem esett, az utóbbi 3 napban pedig sorra dőltek a napi maximum-hőmérsékleti rekordok. Igen, ez egy rekord meleg ősz, az ország egyes részein tartósan 10-13 fokkal melegebb van az ilyenkor megszokottnál.  

A Meteo Klinika műszerei Szabadszálláson nem sokkal 14 óra után 29,6 fokot mértek, ami azt jelenti, hogy mindössze 4 tized fokra voltunk a hőségnaptól (hőségnap = a maximum-hőmérséklet értéke eléri vagy meghaladja 30 fokot).

Mi okozza ezt a szokatlanul meleg időt?

Az átlagosnál jóval melegebb időt egy anticiklonnak köszönhetjük. Az anticiklon felhőoszlató hatásának következtében napos az idő, eső nem esik, viszont a déli áramlással meleg légtömegek szállítódnak fölénk. 

És a ködös éjszakákat is az említett légköri képződménynek köszönhetjük …

Az éjszakai zavartalan kisugárzás, a gyenge légmozgás és az alsó rétegekben megnövekvő nedvesség miatt hajnalra többfelé párássá válik a levegő és sűrű köd képződik.  Egyes tájakon a köd, valamint az alacsonyszintű rétegfelhőzet a légmozgás hiánya miatt napközben is tartósan megmarad, ez az oka annak, hogy van, ahol mindössze 15, 16 fokos csúcsértékeket mérünk.

Hogyan hat ránk a jelenlegi időjárás?

A szervezetünk nincs hozzászokva az ilyen és ehhez hasonló szélsőségekhez, emiatt nagyon sokan szenvednek a rekodmeleg időtől. A leggyakoribb panaszok ilyenkor a migrén, a fáradékonyság és a nagy napi hőingás következtében a vérnyomás-ingadozás, de a szívbeteget is fokozott terhelés éri.

Amennyiben gyakran jelentkező és intenzív panaszai vannak, kérje meteogyógyász segítségét!

Hírek, újdonságok

De mi is az? Miért veszélyes az egészségünkre? Mit tehetünk ellene, hogyan lehet kezelni? Cikkünkből mindez kiderül! Idén is megérkezett az első!

Hírek, újdonságok

A számos rekordot jegyző novembernek a héten vége. A jelenlegi számítások szerint úgy tűnik, hogy az első téli hónapunk rendkívüli fordulattal indul!

Hírek, újdonságok

Az elmúlt időszakban tapasztalt és az ehhez hasonló több hetes eltérések a szokásos időjárástól nagyon károsan befolyásolják az időjárás-érzékenyek életminőségét.

Hírek, újdonságok

A jövő hét elején véget ér a rekordmeleg, markáns változások előtt áll időjárásunk. Ez a hirtelen változás rendkívüli terhelést jelent, és ehhez még hozzájön a téli időszámítás kezdete, az óraátállítás.