Back to top

Akár az időjárástól is stresszelhet

Az ember őseitől örökölt túlélési ösztönének alapvető megnyilvánulási formája a stresszre adott válaszreakció, ami nem más, mint egy automatikus védekező mechanizmus. A túlzottan sok bejövő inger miatt ma már urbanizációs betegségként emlegetjük.

A stressz nem egy egyszerű betegség. Okozója a rohanó életformánk, a határidők, áremelések, dugók, a tömeg, a zaj, úgy érezhetjük, szétforgácsolódunk a hétköznapokban. A rengeteg inger közepette szervezetünk képtelen alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez.

A környezetünk folyamatosan változó elemei között van jelen a légkör, melynek változásai életünkből nem kapcsolható ki. És ez egy nagyon fontos tényező. Míg a rossz főnököt jobbra cserélhetjük, addig az időjárás elől nem bújhatunk el. 

A légkör hatásai a vegetatív idegrendszeren keresztül hatnak szervezetünkre. Így nem ritka jelenség, hogy a légköri változások a szervezetet kilendítik az addigi nyugalmi állapotából, és egy fokozott reakcióra késztetik. Ezekre a várható hatásokra előre fel tud készülni, ha időben tájékozódik a lakhelyén várható humánmeteorológiai helyzetről.

Amennyiben Ön is úgy tapasztalja, hogy a különféle időjárási hatások alatt feszültebbé, türelmetlenné válik, ajánlott a panaszok  időjárási hátterét is megvizsgálnia.

A folyamatosan fennálló stresszhelyzet rendkívül kimeríti a szervezetet, és egyéb társbetegségek  kialakulására is számítani lehet. Nem csak a szív és érrendszeri panaszok mögött van jelentős mértékben ott a stressz, hanem a cukorbetegség, inzulinrezisztencia, emésztőrendszeri panaszok is köszönhetőek a tartós stresszállapotnak. 

Amíg csak alkalmanként jelentkezik a stressz az életünkben, addig ennek többnyire pozitív hatásai vannak. Azonban jelen világunkban az állandósult stresszes állapot az immunrendszert is meggyengíti, és gyakrabban leszünk betegek. Az immunrendszerünk meggyengülése már figyelmeztető jel, hogy változtassunk.

Amennyiben észrevette, hogy szervezete már több olyan panaszt is produkál, ami eltér a normálistól, és ezek a panaszok olykor fokozottabban jelentkeznek, bizonyára a légköri folyamatok is jelentős mértékben hatnak Önre. Ha nem tudja, hogy a meglévő panaszai időjárás eredetű-e, lehetősége van ezt egy egyszerű szűrővizsgálat keretében megismerni.

Kérje meteogyógyászunk segítségét, akinek felteheti kérdéseit, és személyre szabott természetes megoldásokkal segít Önnek.