Back to top

Mikor érkezik az újabb havazás?

Az elmúlt időszakban kifejezetten változékony időben volt részünk, sorra érkeztek a frontok és többször igen csípős reggelre ébredtünk. A változékonyság tovább folytatódik, és egy átmeneti szünetet követően a hétvégére újabb csapadékot szállítanak a frontok.

Pénteken átmenetileg anticiklonális hatások érvényesülnek, a szárazabb levegő érkezésének köszönhetően csapadék ekkor nem várható, ezen a napon a napos időszakok dominálnak. A hétvége első felében egy a Skandináv térség felett örvénylő markáns ciklon kettősfrontja éri el térségünket és okoz változékony időt hazánk területén. Vasárnap előreláthatólag újabb kettősfront érkezik.

Mikor havazhat?

Szombaton a nap első felében áthalad felettünk az első kettősfront csapadékrendszere, ekkor a magasabb légrétegekben még hideg légtömegek helyezkednek el, így a csapadék jellemzően hó formájában érkezik.  

Számottevő mennyiségű csapadék nem várható, a frissen lehulló hóréteg vastagsága lepel-2 cm között alakul.

Vasárnap egy újabb ciklon kettősfrontja éri el térségünket, azonban a középmagas légrétegekben és a talajszinten zajló enyhülés hatására ekkor már vegyes halmazállapotú csapadékra, ónos esőre és esőre is számítani kell.

Ahogyan a fenti ábrákon látható, az ország északkeleti csücskében minden szinten bennragad a hideg levegő, így ezeken a tájakon lehet még havazás, az ország más részein egy átmeneti havas esős és ónos esős időszakot követően a jellemző csapadékforma az eső lesz.

Összességében elmondható, hogy a hétvége első felében hóesésre még mindenképp számíthatunk, de a fokozatosan enyhülés hatására vasárnap a havazást egyre többfelé váltja fel vegyes halmazállapotú csapadék és eső.  

Humánmeteorológiai szempontból újabb rendkívül változékony és megterhelő hétvége következik. A sorra érkező frontok jelentősen megnehezítik az időjárás-érzékenyek napját. A görcsös és gyulladásos panaszok mellett vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, majd vasárnaptól már migrénes panaszokra is készülni kell. A fényszegény idő tovább fokozza a panaszokat, levertséget, fáradékonyságot és depressziós tüneteket okozhat. A közlekedés során csúszós utakkal, nagy balesetveszéllyel célszerű számolni, amennyiben ónos esőt észlel, lehetőség szerint ne induljon útnak!