Back to top

Mikor érkezik az újabb havazás?

Az elmúlt időszakban kifejezetten változékony időben volt részünk, sorra érkeztek a frontok és többször igen csípős reggelre ébredtünk. A változékonyság tovább folytatódik, és egy átmeneti szünetet követően a hétvégére újabb csapadékot szállítanak a frontok.

Pénteken átmenetileg anticiklonális hatások érvényesülnek, a szárazabb levegő érkezésének köszönhetően csapadék ekkor nem várható, ezen a napon a napos időszakok dominálnak. A hétvége első felében egy a Skandináv térség felett örvénylő markáns ciklon kettősfrontja éri el térségünket és okoz változékony időt hazánk területén. Vasárnap előreláthatólag újabb kettősfront érkezik.

Mikor havazhat?

Szombaton a nap első felében áthalad felettünk az első kettősfront csapadékrendszere, ekkor a magasabb légrétegekben még hideg légtömegek helyezkednek el, így a csapadék jellemzően hó formájában érkezik.  

Számottevő mennyiségű csapadék nem várható, a frissen lehulló hóréteg vastagsága lepel-2 cm között alakul.

Vasárnap egy újabb ciklon kettősfrontja éri el térségünket, azonban a középmagas légrétegekben és a talajszinten zajló enyhülés hatására ekkor már vegyes halmazállapotú csapadékra, ónos esőre és esőre is számítani kell.

Ahogyan a fenti ábrákon látható, az ország északkeleti csücskében minden szinten bennragad a hideg levegő, így ezeken a tájakon lehet még havazás, az ország más részein egy átmeneti havas esős és ónos esős időszakot követően a jellemző csapadékforma az eső lesz.

Összességében elmondható, hogy a hétvége első felében hóesésre még mindenképp számíthatunk, de a fokozatosan enyhülés hatására vasárnap a havazást egyre többfelé váltja fel vegyes halmazállapotú csapadék és eső.  

Humánmeteorológiai szempontból újabb rendkívül változékony és megterhelő hétvége következik. A sorra érkező frontok jelentősen megnehezítik az időjárás-érzékenyek napját. A görcsös és gyulladásos panaszok mellett vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, majd vasárnaptól már migrénes panaszokra is készülni kell. A fényszegény idő tovább fokozza a panaszokat, levertséget, fáradékonyságot és depressziós tüneteket okozhat. A közlekedés során csúszós utakkal, nagy balesetveszéllyel célszerű számolni, amennyiben ónos esőt észlel, lehetőség szerint ne induljon útnak!

Hírek, újdonságok

Június második hetében beköszöntött az igazi nyár, az évszakos átlagnál több fokkal melegebb időben sorra dőltek a napi országos és fővárosi maximum-hőmérsékleti rekordok. De mi okozta a több napon át tartó forróságot és mikor érkezik a következő hőhullám? Válaszok a cikkben!

Hírek, újdonságok

Jelentős csapadékhiánnyal és rekord hőmérsékletekkel zárult az április, a május pedig szeszélyes, csapadékos és az átlagosnál többnyire hűvösebb időt hozott, időnként viharos széllel.

Hírek, újdonságok

Úgy tűnik, tavaszira fordul az idő. A hét vége felé haladva egyre több napsütésre és egyre magasabb délutáni csúcshőmérsékletre számíthatunk.

Hírek, újdonságok

Az elmúlt napokon számos front gondoskodott a változékony időről, most azonban változás kezdődik. A ciklonok és frontok uralma egyenlőre véget ér, a következő napokon anticiklonális hatások érvényesülnek.