Back to top

Lencse, az ősi kultúrnövényünk

A lencse az egyik leggazdagabb növényi fehérjeforrás. Jelentős az A-vitamin tartalma, ami jót tesz a bőrnek, emellett óvja a szem egészségét, a benne található nagy mennyiségű B-vitamin pedig erősíti az ideg- és emésztőrendszert is. 

A lencsében található vitaminok és ásványi anyagok - többek között a cink - fontos szerepet játszanak az anyagcserében. Rosttartalma meggátolja a magas koleszterinszintet kialakító anyagok felszívódását, stabilan tartja a vércukorszintet is, így megakadályozza a diétázók legfőbb kísértésének számító éhségrohamokat. Magas fehérje tartalma miatt vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlott.

Lencsefőzelék                                                                                             

Hozzávalók:
50 dkg nagyszemű barna lencse
50 dkg füstölt csülök
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 doboz tejföl, só
2 babérlevél
2 evőkanál zabliszt
5 dkg libazsír
1 citrom

Elkészítés: A húst külön vízben megfőzzük, eközben a lencsét nagyjából fél órára beáztatjuk. A zsírt megolvasztjuk, megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Amikor már majdnem jó, hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát. A megmosott és leszűrt lencsét hozzáadjuk a hagymához, majd babérral fűszerezzük és a közben megfőtt hús levével felöntjük, épp hogy ellepje. Közepes hőfokon főzzük, ha kell, pótoljuk a levét. Amikor megfőtt a lencse, hozzáadjuk a tejfölt. Ízesítjük sóval, citrom levével, és liszttel megszórva behabarjuk.  A húst szeleteljük, és a főzelékhez feltét gyanánt kínáljuk.