Back to top

Kakukkfű a természetes fertőtlenítő

A kakukkfű értékes gyógy-és fűszernövényünk. Vad, mezei és termesztett változatait is fogyaszthatjuk. Fűszerként húsok ízesítésére használják. Szájvizek, kenőcsök alapanyagaként, valamint a likőrgyártásban és az illatszeriparban is keresett. Gyógyászatban pedig főként köhögés csillapítóként ismerjük.

A kakukkfű jellegzetes illatát magas illóolaj tartalma, elsősorban a timol határozza meg. Erős fertőtlenítő hatása miatt a középkorban a növény szétszórásával a pestis-és lepra járványok elleni védekezésre használták. Egyiptomban a holttestek balzsamozására alkalmazták.

Elsősorban megfázással, hörghuruttal, felső  légutak gyulladásaival járó panaszoknál használjuk.
Antibakteriális hatású, csillapítja a köhögést, fertőtleníti a légutakat. Immunrendszer erősítő.
Az emésztést segíti, étvágygerjesztő, szélhajtó, segíti a máj munkáját, féreghajtó tulajdonságú.
Vízhajtó hatása enyhíti az ödémát, a reumát és a köszvény tüneteit.Külsőleg főzete toroköblögetésre, inhalálásra, szájpenész kezelésére alkalmazható. Gyógynövényfürdőként csökkenti a felfázás, hólyag-, petefészek-, és prosztata gyulladás kellemetlen tüneteit.

Elkészítése:

1 csésze teához 1 teáskanálnyi szárított kakukkfüvet számolunk, friss növényből azonban több szükséges.  A füvet tegyük a csészébe és forrázzuk le! 5 perc állás után szűrjük le! Lehetőleg ízesítés nélkül vagy kevés mézzel fogyasszuk!

A kakukkfű az egyik legerősebb gyógynövényünk, ezért fontos a szakember által előírt adagok pontos betartása! Epilepszia és pajzsmirigy problémák esetén használata ellenjavallt!

3 fontos figyelmeztetés:

  • A gyógynövények, étrendkiegészítők alkalmazása nem veszélytelen. A meglévő gyógyszerek hatását módosíthatják ezért hosszabb távú alkalmazás előtt szakemberrel való konzultáció javasolt az egyéni adottságok figyelembevételével!
  • A gyógynövényeket, étrendkiegészítőket is csak indokolt esetben, szakember által javasolt módon, és esetekben szabad használni. A nem megfelelő alkalmazás veszélyezteti az egészségét, felesleges pénzkidobás, és akadályozza a megfelelő, időben történő gyógyítást.
  • Összetett, vagy intenzív panaszok esetén egy növény, vagy egy étrendkiegészítő gyakran nem oldja meg a problémát.  Legtöbbször a növények szinergikus hatására támaszkodunk, melyet csak képzett szakember tud biztonsággal összeállítani, illetve más gyógymódok alkalmazása (is) szükséges. Ha azt tapasztalja, hogy a panaszai nem, vagy nem megfelelően oldódtak meg, esetleg romló tendenciájúak, akkor szakértő segítségre van szüksége.

A Meteo Klinikán természetes, ugyanakkor tudományosan megalapozott, minden esetben személyére szólóan megállapított módszerekkel segítünk egészségügyi panaszai megoldásában. Figyelje magát, a panaszai jelentkezését egy ideig, ez sokat segíthet panaszai okának felderítésében.

Legjobb, ha tapasztalatait TÜNETNAPLÓNK segítségével vezeti. Ehhez az alábbi gomb megnyomásával iratkozzon fel FRONT-ÉRTESÍTŐNKRE, amelyben elküldjük Önnek a napi TÜNETNAPLÓJÁT, melyben vezetheti a naponta megjelenő tüneteit. További segítséget nyújtunk a pandémiás időszakban a megfertőződés elkerülése végett, olvassa naponta Vírusfigyelmeztetőnket is, melyben hasznos tanácsokat is talál.

Kérem a FRONT-ÉRTESÍTŐT a TÜNETNAPLÓVAL »

Feliratkozás: Front-Értesítő és Tünetnapló

Az emailcímét nem adjuk át harmadik félnek.