Back to top

Gyógyító ételeink: Piros húsú gyümölcsök

Úgy tartja a mondás, hogy a gyümölcsök tartalmazzák a legnagyobb energiát a legkisebb térben. Érdemes ezért kihasználni a nyár adományait és feltölteni a szervezetünket energiával, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel, flavonoidokkal, antioxidánsokkal. A legalkalmasabbak erre a színes gyümölcsök.

 Miért is fontos számunkra az antioxidáns?

Az antioxidáns oxidációt késleltető, vagy gátló anyag. Az antioxidáns alatt azonban leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük.

Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Ez az oxidációs folyamat. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken. A szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért. Mindez ellen a különböző sejtek számos természetes antioxidánst termelnek. Ilyenek például egyes vitaminok: C-vitamin, A-vitamin vagy E-vitamin.

A ribizli káliumot, kalciumot, foszfort, sok pektint tartalmaz, valamint gazdag citromsavban és más gyümölcssavakban. Mindezek miatt kiváló antioxidáns tulajdonságokkal bír, ráadásul különösen magas a C-vitamin tartalma.

A meggy savanykás piros gyümölcs, színét a benne található antocianinnak köszönheti,  ám ez a fontos antioxidáns vegyület ennél jóval többre képes. Kiváló vértisztító, agyserkentő valamint gyulladáscsökkentő hatással bír.

Az eper gazdag C-vitaminban, káliumban, kálciumban, foszforban. Természetes fájdalomcsillapító, szerves szalicilátok találhatók benne. Hatásos vér-, izom-, szövet tisztító. Enyhén vízhajtó, vírusölő. Ízületi gyulladásra, kelésre rakhatjuk.

A cseresznye viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, B1-, B2-, vitamint, folsavat, káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat, fluort, kobaltot. A friss cseresznye erősen lúgosító hatású, ezért hatásos köszvény és ízületi gyulladásban szenvedőknél is.

4 fontos figyelmeztetés:

  • A sikeres terápia elengedhetetlen része, hogy az életmódunkat, táplálkozásunkat a saját szervezetünk igényeihez igazítsuk. A táplálkozásnak nem csak kulináris élvezete van, hanem nagyon komoly gyógyító hatása is. A rossz táplálkozás a betegségek melegágya.
  • Nagyon sokan szenvednek különféle étel allergiáktól, ételintoleranciától. Amikor olyan ételféleségeket fogyasztunk, amit a szervezetünk nem tud feldolgozni, az elfogyasztott élelmiszer ellenanyagreakciót (IGG, IGE) indít el.  Ez minden esetben gyulladásos folyamatokat indukál, ami nagyon komoly terhelés a szervezetnek.
  • Gyakori, hogy sokan követnek bizonyos divatdiétákat, próbálnak ételelvonással fogyókúrázni. A gyógyító célú táplálkozás minden esetben akkor hatékony, ha az egyéni szempontok figyelembevételével történik. Minden diéta, akkor működik, ha a követője attól jól érzi magát, nincs éhségérzete, és az előírt diétás rend az életvitelébe beilleszthető.
  • Összetett, vagy intenzív panaszok esetén nem javasolt saját magunk által kitalált diétába fogni. A rosszul beállított étkezés negatívan befolyásolja a szervezet működését, nem csak súlygyarapodás, hanem igen komoly hormonális egyensúlytalanságok, szervi károsodások is kialakulnak egy rosszul megválasztott diéta alkalmával.  Ha azt tapasztalja, hogy a panaszai nem, vagy nem megfelelően oldódtak meg, esetleg romló tendenciájúak, akkor szakértő segítségre van szüksége.
  • Az időjárás és az egyéb eredetű stressz faktorok komolyan befolyásolják táplálkozásunkat, emésztésünket. A tartós stressz egyre romló emésztési funkciókat eredményez. Egyre gyakoribbá válik az étkezéshez kötődő hasi panasz, ami a későbbiekben már olyan tünetekben is megjelenhet, mint fejfájás, alvászavar, pániktünetek stb.

A Meteo Klinikán természetes, ugyanakkor tudományosan megalapozott, minden esetben személyére szólóan megállapított módszerekkel segítünk egészségügyi panaszai megoldásában. Figyelje magát, a panaszai jelentkezését egy ideig, ez sokat segíthet panaszai okának felderítésében.

Legjobb, ha tapasztalatait TÜNETNAPLÓNK segítségével vezeti. Ehhez az alábbi gomb megnyomásával iratkozzon fel FRONT-ÉRTESÍTŐNKRE, amelyben elküldjük Önnek a napi TÜNETNAPLÓJÁT, melyben vezetheti a naponta megjelenő tüneteit. További segítséget nyújtunk a pandémiás időszakban a megfertőződés elkerülése végett, olvassa naponta Vírusfigyelmeztetőnket is, melyben hasznos tanácsokat is talál.

Kérem a FRONT-ÉRTESÍTŐT a TÜNETNAPLÓVAL »

Feliratkozás: Front-Értesítő