Back to top

A medvehagyma gyógyereje

A medvehagyma a tavasz első hírnöke, hatalmas gyógyerő rejlik benne. A medvehagymában található A-, B1-, B2-, C-, E- és F-vitamin, valamint levelének magas az ásványi anyag tartalma: vas, magnézium, mangán, kalcium, kobalt, cink, szelén tartalma jelentős.

A medvehagyma különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is. Igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. A bélműködés javulásával megszűnhetnek azok a panaszok is, amelyek különösen idős embereknél, valamint a mértéktelenül evőknél a belek túltelítettsége vagy renyhe működése következtében lépnek fel.

Enyhítheti a gyomor okozta szív zavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás. Idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj.

A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok kezelésénél vált be. Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért.

Felhasználási módok:

Fűszerként: a friss medvehagyma Ieveleket apróra vágjuk, mint a metélőhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk.

Medvehagyma-eszencia: az apróra vágott leveleket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb házilag főzött pálinká­val felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk.

Medvehagyma-bor: az apróra vágott levelekből egy maréknyit, kb. 1/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk. Ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napköz­ben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.