Back to top

A MÁJUSI ESŐ ARANYAT ÉR, NA DE ENNYI?

Jelentős csapadékhiánnyal és rekord hőmérsékletekkel zárult az április, a május pedig szeszélyes, csapadékos és az átlagosnál többnyire hűvösebb időt hozott, időnként viharos széllel.

A hónap első felében az esős időt a sorra érkező időjárási-frontok, hosszan elnyúló frontrendszerek és mediterrán ciklonok hozták meg. A rövid idő alatt lehullott csapadék az ország nagy részén megszűntette az aszályt, az elmúlt 30 nap alatt sokfelé esett több mint 100 mm csapadék, de volt, ahol a 150 mm-t is meghaladta a csapadékösszeg.  

Egy markáns hidegfront átvonulását követő hidegbetörés hatására május első napjain a hegyvidéki területeken az eső mellett is hullott, először a Kőszegi-hegységben alakult ki 2-3 cm-es friss hóréteg, majd a Kékestető és a Galyatető is kifehéredett egy-két napra.  

Május 6-án havazott Galyatetőn

Gyakran ugrált össze-vissza az időjárás, egyik nap 10 fokos lehűlést jeleztünk előre, a következő napra már 10 fokos melegedés érkezett, melyet újra egy 10-15 fokos hőmérséklet-csökkenés követett és emellé még erősen viharos szél is társult. Klinikánkat sorra keresték fel különböző médiumok a rendkívüli időjárás miatt. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója többek között az ATV-nek, a Fókusz Plusznak, a Borsnak és a TV2 Tényeknek is beszélt a szélsőséges idő következményeiről.

A napsütésre egészen május közepéig kellett várnunk, ekkor a frontok elvonultak és úgy tűnt, hogy befejeződik a szinte már novemberi, hideg, esős időszak. A tartós esőzés valóban véget ért, azonban egyre inkább egy sekély ciklonális mező uralma alá került időjárásunk. A hőmérséklet emelkedett, egyes napokon a 25 fokot is meghaladták a délutáni csúcsértékek és a reggeli időszakban sem kellett elővenni a vastagabb kabátot. A sekély ciklonális mező hatására nedves és labilis légtömegek érkeztek hazánk fölé, ez pedig kedvező feltételeket teremtett a záporok, zivatarok kialakulásának. A hónap következő időszaka erről szólt: záporok, zivatarok minden mennyiségben.  A május 20-án aBudapestet elérő és a főváros mellett elhaladó zivatart mi is megörökítettük:

Érkező zivatar a Meteo Klinika tetejéről nézve

A fővárostól keletre elhaladó zivatar

 

Május utolsó hétvégéjén újabb a mediterrán térségben képződött ciklon ajándékozott meg minket többfelé kiadós csapadékkal, és jelenleg is ez a mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. A ciklon hatására országszerte számíthatunk záporra, zivatarra, helyenként heves zivatarra felhőszakadásra. A hónap hátralévő részében is folytatódik a változékonyság, kettősfronttal és lehűléssel.

Ez a rendkívüli májusi időjárás nagyon sok ember szervezetét megviselte. A változékonyság okozta panaszok napról-napra fokozódtak, a megszokottnál többen panaszkodtak vérnyomás-ingadozásra, keringési panaszokra, múlni nem akaró rosszullétekre. A markáns hőmérséklet-ingadozás ezt tovább fokozta, a hűvösebb időszakokban az ízületesek szenvedtek, az átmeneti melegedést és a viharossá fokozódó szelet a fejfájósok viselték nehezebben. A melegedés mellé gyakran társult zápor, zivatartevékenység emiatt pedig többször erősen fülledté vált a levegő. Az asztmásokat fokozott terhelés érte az elmúlt két hétben, a légszomj, a nehézlégzés napi vendég volt náluk.

A következő időszakban sem pihenhet a szervezetünk, a felsorolt panaszok mindegyikére számítani kell ezen a héten is. A rossz hír az, hogy az időjárás-érzékenység a legtöbb esetben romló tendenciájú, ezért amennyiben az elmúlt hetekben tapasztalt hasonló tüneteket, mindenképpen foglaljon időpontot és jöjjön el egy meteogyógyászati kivizsgálásra!