Back to top

A MÁJUSI ESŐ ARANYAT ÉR, NA DE ENNYI?

Jelentős csapadékhiánnyal és rekord hőmérsékletekkel zárult az április, a május pedig szeszélyes, csapadékos és az átlagosnál többnyire hűvösebb időt hozott, időnként viharos széllel.

A hónap első felében az esős időt a sorra érkező időjárási-frontok, hosszan elnyúló frontrendszerek és mediterrán ciklonok hozták meg. A rövid idő alatt lehullott csapadék az ország nagy részén megszűntette az aszályt, az elmúlt 30 nap alatt sokfelé esett több mint 100 mm csapadék, de volt, ahol a 150 mm-t is meghaladta a csapadékösszeg.  

Egy markáns hidegfront átvonulását követő hidegbetörés hatására május első napjain a hegyvidéki területeken az eső mellett is hullott, először a Kőszegi-hegységben alakult ki 2-3 cm-es friss hóréteg, majd a Kékestető és a Galyatető is kifehéredett egy-két napra.  

Május 6-án havazott Galyatetőn

Gyakran ugrált össze-vissza az időjárás, egyik nap 10 fokos lehűlést jeleztünk előre, a következő napra már 10 fokos melegedés érkezett, melyet újra egy 10-15 fokos hőmérséklet-csökkenés követett és emellé még erősen viharos szél is társult. Klinikánkat sorra keresték fel különböző médiumok a rendkívüli időjárás miatt. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója többek között az ATV-nek, a Fókusz Plusznak, a Borsnak és a TV2 Tényeknek is beszélt a szélsőséges idő következményeiről.

A napsütésre egészen május közepéig kellett várnunk, ekkor a frontok elvonultak és úgy tűnt, hogy befejeződik a szinte már novemberi, hideg, esős időszak. A tartós esőzés valóban véget ért, azonban egyre inkább egy sekély ciklonális mező uralma alá került időjárásunk. A hőmérséklet emelkedett, egyes napokon a 25 fokot is meghaladták a délutáni csúcsértékek és a reggeli időszakban sem kellett elővenni a vastagabb kabátot. A sekély ciklonális mező hatására nedves és labilis légtömegek érkeztek hazánk fölé, ez pedig kedvező feltételeket teremtett a záporok, zivatarok kialakulásának. A hónap következő időszaka erről szólt: záporok, zivatarok minden mennyiségben.  A május 20-án aBudapestet elérő és a főváros mellett elhaladó zivatart mi is megörökítettük:

Érkező zivatar a Meteo Klinika tetejéről nézve

A fővárostól keletre elhaladó zivatar

 

Május utolsó hétvégéjén újabb a mediterrán térségben képződött ciklon ajándékozott meg minket többfelé kiadós csapadékkal, és jelenleg is ez a mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. A ciklon hatására országszerte számíthatunk záporra, zivatarra, helyenként heves zivatarra felhőszakadásra. A hónap hátralévő részében is folytatódik a változékonyság, kettősfronttal és lehűléssel.

Ez a rendkívüli májusi időjárás nagyon sok ember szervezetét megviselte. A változékonyság okozta panaszok napról-napra fokozódtak, a megszokottnál többen panaszkodtak vérnyomás-ingadozásra, keringési panaszokra, múlni nem akaró rosszullétekre. A markáns hőmérséklet-ingadozás ezt tovább fokozta, a hűvösebb időszakokban az ízületesek szenvedtek, az átmeneti melegedést és a viharossá fokozódó szelet a fejfájósok viselték nehezebben. A melegedés mellé gyakran társult zápor, zivatartevékenység emiatt pedig többször erősen fülledté vált a levegő. Az asztmásokat fokozott terhelés érte az elmúlt két hétben, a légszomj, a nehézlégzés napi vendég volt náluk.

A következő időszakban sem pihenhet a szervezetünk, a felsorolt panaszok mindegyikére számítani kell ezen a héten is. A rossz hír az, hogy az időjárás-érzékenység a legtöbb esetben romló tendenciájú, ezért amennyiben az elmúlt hetekben tapasztalt hasonló tüneteket, mindenképpen foglaljon időpontot és jöjjön el egy meteogyógyászati kivizsgálásra!

Hírek, újdonságok

Szombaton 180 fokos fordulatot veszünk, ami az időjárást illeti. Azok, akik nem szeretik a változékony, hűvös, őszi napokat, most örülhetnek, az időjárás-érzékenyek már kevésbé.

Hírek, újdonságok

Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy aránya a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!

Hírek, újdonságok

A globális klímaváltozással foglalkozó legújabb kutatás ismét rávilágított arra, amit már a saját bőrünkön tapasztalunk: a melegedéssel együtt a szélsőséges események gyakoriságának és intenzitásának növekedésére is fel kell készülni!

Hírek, újdonságok

Szeptemberben még gyakran előfordul, hogy délutánonként 30 fok köré melegszik a levegő, azaz igazi nyári hangulatú napban van részünk. A fürdőzéssel azonban óvatosnak kell lenni, mert a vizek hőmérséklete addigra már jelentősen csökken!