Back to top

Erős fejfájással ébredhet a medve!

Vajon meglátja a medve az árnyékát? Jön a tavasz vagy újabb erős lehűlés érkezik? 

Február 2-a népi időjárás egyik jeles napja, ugyanis a hagyományok szerint ezen a napon jön ki a medve a barlangjából, majd „megjósolja”, hogy mikor érkezik a tavasz. Ha kilép a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, ami azt jelenti, hogy messze van a tél vége. Borús, csapadékos időben nem látja meg az árnyékát, ami a közelgő tavaszt jelenti számára.

Február 2-án, vasárnap hajnalban többfelé várható kisebb eső, záporeső, majd a délelőtti időszakban felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. Délután a közelgő front felhőzete eléri hazánkat, emiatt újra erőteljes felhőzetnövekedésre számíthatunk. Ezek alapján a medvének a délelőtti órákban kell kibújnia a barlangjából ahhoz, hogy megláthassa saját árnyékát, és mehessen is vissza aludni.

A legtöbb emlősállat szervezete az időjárás-érzékeny emberekhez hasonlóan reagál az időjárás változásaira. A medve idén orvosmeteorológiai szempontból megterhelő időjárási helyzetre ébred, ugyanis az átlagosnál közel 15 fokkal melegebb idő és a sorra érkező frontok jelentősen megterhelik a szervezetet. Amennyiben a medve időjárás-érzékeny, ebben az időben jó eséllyel erős fejfájással, sajgó ízületekkel biceg majd ki a barlangjából, és ha visszamegy, alvásproblémái is lehetnek.

Hírek, újdonságok

Szombaton 180 fokos fordulatot veszünk, ami az időjárást illeti. Azok, akik nem szeretik a változékony, hűvös, őszi napokat, most örülhetnek, az időjárás-érzékenyek már kevésbé.

Hírek, újdonságok

Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy aránya a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!

Hírek, újdonságok

A globális klímaváltozással foglalkozó legújabb kutatás ismét rávilágított arra, amit már a saját bőrünkön tapasztalunk: a melegedéssel együtt a szélsőséges események gyakoriságának és intenzitásának növekedésére is fel kell készülni!

Hírek, újdonságok

Szeptemberben még gyakran előfordul, hogy délutánonként 30 fok köré melegszik a levegő, azaz igazi nyári hangulatú napban van részünk. A fürdőzéssel azonban óvatosnak kell lenni, mert a vizek hőmérséklete addigra már jelentősen csökken!