Back to top

Óvatosan a fürdőzéssel!

Szeptemberben még gyakran előfordul, hogy délutánonként 30 fok köré melegszik a levegő, azaz igazi nyári hangulatú napban van részünk. A fürdőzéssel azonban óvatosnak kell lenni, mert a vizek hőmérséklete addigra már jelentősen csökken! 

Szeptemberben ugyan hivatalosan is beköszönt a meteorológiai ősz, az időjárás azonban nem feltétlenül ismeri a naptárat. Nagyon gyakori, hogy igazi nyári időben van részünk, és a délutáni csúcshőmérséklet eléri, vagy meg is haladja a 30 fokot. Ha azonban a vízparton szeretnénk pihenni, észrevehető, hogy már nem olyan kellemes a természetes vizek hőmérséklete, sőt! 

A jelenség oka az egyre hosszabb, és egyre hűvösebb  éjszakákban keresendő. Hiába melegszik fel délutánra a levegő, reggel többnyire már 20 fok alatt, a "fagyzugos" vidékeken pedig akár 10 fok alatt van a minimumhőmérséklet. És mivel a nyári 16 órás nappalok addigra 12 óra körülire csökkentek, a 4 órával hosszabb éjszakán gyorsan tud hűlni a folyók és tavak vize. 

Felhevült testtel vízbe ugrani még nyáron sem javasolt, a hideg vizekbe pedig kifejezetten veszélyes! Akár hirtelen szívmegállással, szívgörccsel is járhat, keringési panaszok léphetnek fel. A csalóka meleg ellenére inkább hagyjuk ki a fürdést, hiszen sokszor tényleg kellemetlen már a 20 fok körüli vízben pancsolni. 

A vízparti progamokat ennek ellenére nem kell elhalasztani, az árnyékban hűsölve, a fűben sportolva, illetve kirándulva még így is nagyon kellemes órákat tölthetünk el biztonságosan.