Napi tippek-trükkök | www.meteoklinika.hu - Meteo Klinika - Humánmeteorológia

Napi tippek-trükkök

kullancs,Meteo Klinika
Így védekezzünk a kullancsok ellen!

A kullancs eltávolításával kapcsolatban sok a tévhit. Nem szabad bekrémezni, piszkálni, nyomogatni, csavargatni. Fontos, hogy a kullancs béltartalma ne kerüljön a bőrünkbe. Nem a kullancs fertőz, hanem a benne élő baktériumok. Kiszedésének módja történhet kullancs csipesszel, amit gyógyszertárban szerezhetünk be, de esetleg cérnával is megpróbálhatjuk, ha túra közben nincs csipeszünk. Hurkot teszünk a kullancs feje köré és a lábai alatt átvezetjük a cérnát. A kullancsot mindig a bőrhöz közel kell megfogni és óvatosan kihúzni. Valószínűleg a feje beleszakad, de az majd kilökődik, mint egy szálka .A területet jó ha lefertőtlenítjük. Teljes cikkünket itt olvashatja!

csipkebogyó_meteo_klinika
A tűzvörös csipkebogyó

A csipkebogyót mindenki ismeri. Úton-útfélen találkozunk vele. Érdemes kicsit több időt szentelni neki, még ha időigényes lekvárfőzésbe nem is kezdünk. A puha bogyókat leszedve óvatosan ki tudjuk belőle nyomni a puha belső részt. Vigyázzunk, a magok maradjanak bent, mert szőrösek. Így frissen jutunk értékes tápanyagokhoz. A csipkebogyó több C-vitamint tartalmaz a citromnál, található benne vas, magnézium, A-vitamin, cukor, pektin, almasav. Fontos, hogy tiszta helyen gyűjtsük! Természetesen nem csak nyersen, de lekvárként, szörpként, teaként, likőr és bor formájában is fogyaszthatjuk.
Olvasson az ősszel gyűjthető növényekről többet!

csillagánizs
Csillagánizs megfázás ellen

Az őszi hűvös reggelek és a napközben ingadozó hőmérséklet igénybe veszik szervezetünket. A vírusoknak nehezebb ellenállni, könnyen megfázhatunk. A nátha elleni védekezés során a csillagánizs fogyasztását kiemelten ajánljuk az immunrendszer megerősítése érdekében. Tea készítés: az összezúzott csillagánizshoz 1 tk. hibiszkuszt teszünk és leforrázzuk 2 dl vízzel. 5 perc után leszűrjük és egy kevés mézzel elkeverve melegen fogyasztjuk, naponta kétszer. Tegyen egészségéért természetesen!

teakészítés
Így készítse el a meteogyógyászati teát

Meteogyógyászati teáink válogatott gyógynövényekből készülnek.
Hogy megőrizzük értékes anyagait és finom aromáját, fontos, hogy körültekintően készítsük el.
Forraljon vizet, majd 2-3 percig hagyja hűlni. Ezt követően öntsön 2 dl forró vizet 1 tk. teafű keverékre és lefedve 3-5 percig hagyja ázni. Távolítsa el a teafüvet a teából, és hagyja, hogy tovább hűljön a tea.
Teakeverékünkkel naponta támogathatja szervezetét, míg egyéni zamata különleges élményt nyújt Önnek. Kizárólag gyógynövények felhasználásával készült, adalékanyagot, mesterséges édesítőszert, színezéket nem tartalmaz. Ízvilága harmonikus, egyedi.

 

sütőtök
Sütőtök, a téli szezon vitaminbombája.

Tudta, hogy a sütőtök egy vitaminraktár? Tartalmaz A, B, C, és E-vitaminokat, rostot, magnéziumot, káliumot, vasat, foszfort, mangánt és luteint, amely védi a szemet. Gyorsan készíthetünk belőle ízletes könnyű ételeket.
Egyszerű sütőtök krém (édes változat)
Egy nagyobb sonkatök felét meghámozzuk, kimagozzuk és 2 cm-es kockákra vágjuk. Adhatunk hozzá egy almát is. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Fahéjat, őrölt szegfűszeget, pici gyömbérport, kevés barna cukrot adunk hozzá és puhulásig főzzük. Botmixer segítségével krémet készítünk belőle. Frissen facsart mandarin vagy egy kisebb narancs levével ízesítjük.
Jó étvágyat!

időjárás érzékenység
Tanácsok frontérzékenyeknek

A különböző érzékenységű emberek különféle módon reagálnak a légkörben zajló folyamatokra. Van akinek a feje fáj, van akinek a vérnyomása ingadozik, de jó hír, hogy már kis lépésekkel is nagy változásokat tud elérni!
A fejfájósoknak fontos, hogy figyeljenek oda a napi magnéziumpótlásra. A napi étkezésben a teljes értékű gabonakészítményekkel tudják pótolni.
A táplálkozás megfelelő megválasztásával akár elkerülhetjük a fejfájást. Ennek megfelelő összeállításához kérje meteogyógyászunk segítségét! A mozgás fontos része életünknek, egy kiadós sétával is eleget tehetünk ennek.  További tanácsainkat itt olvashatja!

cékla
A cékla a jó emésztés titka

A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító zöldség.
Jótékonyan hat az emésztőrendszer, a gyomor és a belek egyenletes működésére. A céklalé sárgarépalével kombinálva kitűnő májtisztító, azonban kezdőknek ajánlott több sárgarépát tenni a keverékbe, mint céklát, mert érzékeny egyéneknél szédülést, hányingert válthat ki.
Kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is.
Visszatérő puffadásos, görcsös panaszait az időjárás is okozhatja, meteogyógyászati vizsgálataink segítenek Önnek megoldani.