Már csak egy napig pihenhetnek a frontérzékenyek

Szombaton front nem érkezik a Kárpát-medence térségébe, ennek ellenére humánmeteorológiailag változatos képet mutathat az ország. A hidegfrontra fokozottan érzékenyek panaszai fokozódnak, és az allergiahelyzet is tovább romlik. Humánmeteorológia.

Szombaton még egy frontmentes nap vár ránk. A korábban a szokatlan melegre érzékenyeknél tapasztalt migrén, illetve fáradtság, tompaság mérséklődik ugyan valamelyest, de csak kis mértékben, és még mindig jelentkezhetnek emésztési panaszok is. Emellett a hidegfrontra fokozottan érzékenyek is számíthatnak panaszaik erősödésére. Ebben az esetben egész nap tapasztalhat enyhébb görcsöket, estétől pedig tovább erősödhetnek ezek a panaszai. A frontátvonulásokat leginkább megszenvedő szív- és keringési betegek is állapotában is romlás kezdődik, egyre markánsabb humánmeteorológiai hatások érvényesülnek.

Ha érzékeny a szélre, akkor számítson arra, hogy az erős szél okozhat fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot, különösen a Dunántúlon és északkeleten. Borsmenta teával mérsékelheti a tüneteket, a gyerekek esetében ugyanerre az almahéj tea lehet jó megoldás. A légmozgás emellett pár fokkal csökkenti a hőérzetet is, és kissé zavaró lehet a szabadban végzett munkája során. Ezzel együtt azonban érdemes több időt a szabadban töltenie, kedvező alkalom nyílik a szabadtéri programokra, kerti munkákra. Közben fontos a jól variálható öltözet, az előző napokhoz képest több fokot visszaesik a hőmérséklet.

A pollenterhelés kissé tovább erősödik, a nyárfa, a kőris és a ciprusfélék pollenje található meg legnagyobb mennyiségben a levegőben. Amennyiben allergiás, akkor főként a déli órákban tartózkodjon zárt térben, az ágyneműt és a mosott ruhát pedig egyébként se szárítsa, szellőztesse a szabad levegőn.

Érdemes előre felkészülni az óraátállításra: vasárnap egy órával "kevesebbet alhatunk", így  ha megoldható, a korábbi lefekvés talán mérsékelheti a következő napokban esetlegesen jelentkező fáradékonyságot. 

A közlekedés során keleten erős oldalszél ronthat a menetstabilitáson, illetve időnként a napsütés is zavaró lehet! Érdemes napszemüveggel útnak indulnia, a gyalogos és az autós közlekedésben is segítséget nyújthat, ha elvakítaná a napfény. Tompák a reflexek, továbbra is fokozott balesetveszéllyel számoljon!

Számolj, Mariann! :-)

ÁFA:

Bruttó:
Nettó:

Kopi-paszta!

Hajrá Fészbúk! :-)

A szövegben található képek megkeresése és listázása. A kiválasztott kép útvonala kerül be a Facebook kép linkjébe.

Kopi-paszta!

Keress!

A képek listája:

  • Ide kerülnek a képek.