Back to top

Napi humet cikk

18 fokos napi hőingás? ez nem áprilisi tréfa!

Szerdán sem érkezik időjárási-front fölénk. A reggeli lehűlést markáns melegedés követi, amely elsősorban a vérnyomásproblémákkal élőket viseli meg.

Szerdán frontmentes lesz az idő. Az éjszakai időszakban erősen lehűl a levegő, az ország nagy részén fagyra kell készülni, a minimum-hőmérséklet értékei -4, -9 fok között alakulnak. A fagyos reggeli időszakban kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de ezek a tünetek délutánra nagyrészt mérséklődnek. Amennyiben napközben is hasonló panaszokat tapasztal alkalmazzon meleg borogatást és egy átmozgató torna is mérsékelheti a tüneteket.

A délelőtt folyamán melegedés kezdődik, délutánra a 10, 13 fokot is elérhetik a délutáni csúcsértékek, ami azt jelenti, hogy helyenként a 18-20 fokot is elérheti a napi hőingás mértéke. A melegedés melegfrontot jellemző tünetek okoz, az érintettek körében migrén, fáradékonyság és alvászavar jelentkezhet. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást okoz, de enyhébb szívpanaszok is felléphetnek. A krónikus betegek és az idősek a leginkább veszélyeztetettek, nekik ajánlott többet pihenni.

Önnek is vannak időjárás okozta tünetei? Kövesse a meteogyógyászt a facebookon!

Szabadtéri programoknak kedvez az idő, de a kormány rendeletének megfelelően csak a legszükségesebb esetben hagyja el otthonát. A napsütés jót tesz a hangulatnak és most a szél sem ront a hő-és komfortérzeten. Az immunrendszer támogatása most is fontos, ajánlott fokozni a C-és D-vitamint bevitelt.

A pollenszint közepes, a legtöbb panaszt a ciprus-és tiszafafélék okozzák. Az allergiások a kora esti órákban szellőztessenek és kerüljék a tejtermékek fogyasztását. A légszennyezettség a Tiszántúlon magas, egyes nagyvárosokban veszélyes a levegő minősége.

A közlekedést veszélyes időjárási jelenség nem veszélyezteti, de a napsütés zavaró lehet. Az utakon fokozott figyelem javasolt, vezessen nagy körültekintéssel.

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, migrén, ízületi panaszok, fáradékonyság. A fent említett gyógymódok csupán tájékoztató jellegűek, különösen, ha még az sem tisztázott, hogy esetünkben milyen időjárási folyamatok okozzák a kellemetlen, nem egyszer súlyos vagy veszélyes következményekkel járó panaszainkat. Ilyen esetben javasoljuk, hogy forduljanak meteogyógyászhoz. Valódi megoldást csak egy meteogyógyászati kivizsgálás adhat, ami alapján ma már hatékony terápiák is rendelkezésre állnak.