Back to top

Napi humet cikk

Alacsony komfortérzetet okoz az erős szél!

Szerdán nem érkezik újabb front, de a nap nagy részében továbbra is hidegfront jellegű hatás érvényesül. Ezen kívül az erős szél és a változékonyság is okozhat intenzív panaszokat.

Szerdán erős széllel folytatódik a frissebb levegő beáramlása. Újabb front ugyan nem érkezik, de napközben országszerte hidegfront jellegű hatás érvényesül. Az elvonult hidegfront mögött beáramló friss levegő határozza meg a humánmeteorológiai helyzetet, az érzékenyebbeknél görcsös típusú fejfájás, izom- és hasi görcsök még ezen a napon is megjelenhetnek, de az élénk, többfelé erős lökésekkel kísért szél másoknál is hasonló tüneteket válthat ki. Sok folyadék (lehetőleg ásványvíz vagy meleg zöldséglevesek) fogyasztásával javíthat a helyzeten. Emellett azt is észreveheti, hogy a megszokottnál ingerlékenyebb, türelmetlenebb – ezt ellensúlyozandó próbálja kerülni a felesleges stresszel járó helyzeteket. A nap elején ízületi fájdalmak jelentkezhetnek, amik a következő napokban várhatóan tovább erősödnek, és tartóssá válnak.

Önnek is vannak időjárás okozta tünetei? Kövesse a meteogyógyászt a facebookon!

A szabadtéri tevékenységek idejére öltözzön vastagon, rétegesen, a napos időszakok ellenére ugyanis igen alacsonyan alakul a hőérzet, az erős szél rontja a komfortérzetet is. Sapkával, sállal védekezzen a megfázás ellen, fontos, hogy a fülét is takarja el.

Jó hír, hogy az erős légmozgás hatására továbbra sem tudnak felhalmozódni a káros anyagok, már északkeleten is kitisztult a levegő, és jelentős romlás a nap folyamán nem várható.

A közlekedést elsősorban a Dunántúlon és a középsőországrészben nehezíthetik erős széllökések, melyek jelentősen ronthatják a járművek menetsatbilitását. Napközben a türelmetlen, ingerlékeny sofőrök miatt is megnő a balesetveszély, tartson nagyobb követési távolságot!

Vezető tünet a mai napon: fejfájás, ingerlékenység, keringési panaszok. A fent említett gyógymódok csupán tájékoztató jellegűek, különösen, ha még az sem tisztázott, hogy esetünkben milyen időjárási folyamatok okozzák a kellemetlen, nem egyszer súlyos vagy veszélyes következményekkel járó panaszainkat. Ilyen esetben javasoljuk, hogy forduljanak meteogyógyászhoz. Valódi megoldást csak egy meteogyógyászati kivizsgálás adhat, ami alapján ma már hatékony terápiák is rendelkezésre állnak.