Back to top

Keringési panaszokkal támad a hőség!

Kedden a melegedő időben melegfront jellegű tünetek jelentkezhetnek, és ismét nagyon erős, helyenként extrém UV-sugárzásra számíthatunk. Romlik az allergiahelyzet, egyre több fűféle szórja pollenjét. Újabb hőhullám kezdődik!

Kedden frontmentes nap vár ránk, de a magasban és a talajon is melegedés zajlik, ezért a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében alvászavarok, álmatlanság, napközben pedig tompaság, koncentrálási problémák léphetnek fel. A nap folyamán többeknél élénkítésre van szükség. A koffeintartalmú italok azonban kerülendők ebben az időszakban, sokszor többet ártanak, mint használnak. A vérnyomása gyakran ingadozhat a következő időszakban! Egyeseknél migrén is jelentkezhet, ami most kivételesen még az éjszaka folyamán is kitarthat.

 A meteogyógyászok tanácsait követve könnyebben átvészelheti a megterhelő időszakot. Meteogyógyászunk a facebookon is rendel, kövesse!

A napfényes, nyugodt idő ugyan sokat javíthat a hangulaton, de a nyári hőmérsékletek mellett csökken a munkavégző-képesség, és a legmelegebb órákban akár rosszullét is felléphet. A megterhelő fizikai munkát, a ház körüli tevékenységeket ajánlatos inkább a kora reggeli vagy a késő délutáni órákra időzítenie, ilyenkor pedig a séta is jobban esik. Jó hír, hogy a fülledtségre érzékenyek panaszai átmenetileg keleten is mérséklődnek. A következő napokban tartósnak bizonyul a meleg, térjen át a kímélő étrendre, fogyasszon sok zöldség- és gyümölcsfélét, de próbálja kerülni a puffasztó ételeket.

Az UV-sugárzás a tiszta időben sokfelé eléri a nagyon erős fokozatot, helyenként pedig az extrém kategóriába is eshet. A káros sugarak ellen magas faktorszámú fényvédő szerekkel védekezzen, a kisgyerekek és az érzékenyek használjanak legalább 40-es faktorszámú krémeket! Bőrét védje világos színű, könnyű ruházattal is, valamint viseljen kalapot, napszemüveget! Viseljen könnyű, szellős ruhadarabokat, amikben nem fülled be a bőr, és közben a káros sugarak ellen is véd!

A pollenkoncentráció tovább emelkedik, jelenleg a pázsitfűfélék, az útifű és a csalánfélék okozzák a legtöbb panaszt. Ha allergiás, akkor lehetőleg kerülje a réteket, a gondozatlan parkokat, a szellőztetést időzítse a kora reggeli vagy késő esti órákra! A tünetek enyhítésében segíthet a tengervizes orrspray használata, valamint az is, ha gyakrabban mos hajat.

A közlekedést szinte csak az erős napsütés zavarhatja, ami időnként elvakíthatja a gépkocsivezetőket. Viseljen napszemüveget a balesetek elkerülésének érdekében. A melegfront jellegű változások hatására figyelmetlenebb, szétszórtabb is lehet, ezért amennyiben koncentrálási problémákat tapasztal, mindenképpen tartson rövid pihenőt, frissítse fel kissé magát az utazás folytatása előtt!

Vezető tünet a mai napon: vérnyomás-ingadozás. Mit tehet, amennyiben a felsorolt panaszokat tapasztalja? Abban az esetben, ha enyhe tünetek jelentkeznek alkalmazza a fent említett gyógymódokat, azonban, ha gyakran jelentkező és intenzív panaszai vannak, kérje meteogyógyász segítségét!