Back to top

időjárás érzékenység Meteo Klinika

Mit tehet, ha figyelemproblémák, koncentrálási nehézségek gyötrik?

A Meteo Klinikára bejelentkezők között egyre gyakoribbak az olyan páciensek, akiknek fő panaszaik a figyelem problémák, koncentrálási nehézségek. Gondolnánk, hogy ez alig fordul elő, azonban egyre gyakoribb, a lakosság 27-31 százaléka tapasztalja magán ezt a kellemetlen tünetet. 

Igen sok embert érint. Leggyakrabban a gyermekek vonatkozásában tapasztaljuk, azonban egyre több felnőtt is felismeri, hogy a gyakori konfliktushelyzeteik mögött ez a probléma állhat.  Sok esetben nem egyértelmű a helyzet, jellemzően több tünet együttes jelenléte nehezíti a felismerést.

Mit tehet, ha gyakran szédül?

A Meteo Klinika páciensei között gyakran megjelenő tünet a szédülés. Leggyakrabban más egyéb vezető tünet mellett jelenik meg. A szédülés sokléle lehet, pl. forgó jellegű, bizonytalan érzetet adó, egyensúlyvesztéssel járó, gyengeség érzettel járó állapotok. 

A szédülés ritkán jelentkezik önmagában, jellemzően már egy meglévő egészségügyi probléma mellé társul. Lehet, hogy ártalmatlan az oka, de lehet egy komoly figyelmezttetés is egy veszélyes elváltozásra.

Többféle módon jelentkezhet, attól függően, hogy milyen alapproblémához társul.

Nőknél gyakrabban fordul elő, de a férfiak is panaszkodnak erre a tünetre. 

Mit tehet, ha gyakran vannak görcsös panaszai?

A Meteo Klinikára bejelentkezők esetében gyakori tünet a görcsös fájdalom. A fokozott görcskészség sokféle okra vezethető vissza, és általában nem csak önmagában észlelhető jelenség, hanem egyéb más tünetekkel együtt jelenik meg. 

Gyakori tünet, hogy minden előzmény nélkül egyszer csak elkezd görcsölni valamely izomzat. Ez legtöbbször egy húzó jellegű, kellemetlen égető érzés, melytől nehezen lehet megszabadulni.

Gyakran a vádli, vagy a láb más izomzatán tapasztaljuk, de  előfordul a bordaközi izmoknál, de a csuklás is a rekeszizom görcsös állapota. 

Mit tehet, ha ízületi panaszai vannak?

A Meteo Klinikára bejelentkezők egyharmada számol be ízületi, mozgásszervi panaszokról. Leggyakrabban a kopásos jellegű ízületi bántalmak erősödése jellemző, ami főként a nagyízületeket érinti, de gyakori a gyulladásos eredetű ízületi bántalmak, vagy más mozgásszervi tünet megjelenése is.

Az ízületi problémák mindkét nemnél jellemzően megjelenő tünetek. Inkább az idősebb korosztály problémája, de fiatalabb korban is gyakrabban fordul elő a nagyobb túlsúllyal rendelkező  személyeknél, vagy akik intenzívebb terhelésnek vannak kitéve. 

Mit tehet, ha emésztési panaszok gyötrik?

A Meteo Klinika páciensei között 70-80 százalékban látható emésztőrendszeri kiegyensúlyozatlanság. Leggyakrabban puffadásos eredetű panaszok jelentkeznek, de az emésztőrendszeri problémák gyakran generálnak más tüneteket is.

Emésztőrendszeri panasz jellemzőbb a nőknél, de a férfiak esetében is megfigyelhető néhány tünete. A gyermekeknél már kora kisgyermekkorban is gyakoriak a hasfájós, puffadásos panaszok.

Minden korosztályban más tüneten keresztül nyilvánulnak meg a panaszok. A lakosság jelentős számban küzd valamilyen emésztőrendszeri problémával. Idősebb korban már a romló emésztési folyamatok is fokozzák a panaszokat. 

Mit tehet, ha keringési panaszai vannak?

A Meteo Klinikára bejelentkezők egyharmadánál rendszeresen jelentkeznek keringési panaszok. A szív- és érrendszeri betegeket egész évben veszélyezteti a légköri változékonyság, azonban a nyári, kora őszi időszakban intenzívebb terhelésnek vannak kitéve.

Keringési problémák jellemzően az idősebb korosztályban okoznak panaszokat. Egyaránt érinti a nőket és férfiakat is. Gyermekek esetében ritkább.

Mit tehet, ha gyakran feszült, ideges?

A Meteo Klinikára bejelentkezők esetében gyakori tünet az idegesség, a feszült, olykor szélsőséges lelkiállapot. Sokszor pácienseink nem tudják, hogy ezt az állapotot mi váltja ki náluk. A Meteo Klinika páciensei között 27-40 százalék között jelentkezik feszült, ideges állapot.

A felgyorsult világunkban egyre természetesebb, hogy akár mi magunk, akár a környezünkben élők gyakran feszültek, idegesek vagy agresszívak. Pedig ezek vészcsengők, amit a szervezetünk küld, hogy valami nincs rendben. Ez az állapot nemtől és kortól függetlenül minden korosztályban előfordul. 

Gyermekek esetében is megfigyelhető mint tanult folyamat. Náluk a konfliktuskezelésben mérhető ennek mértéke. 

Mit tehet, ha gyakran fáradt, levert?

A Meteo Klinikára bejelentkezők esetében szinte mindenkinél előforduló tünet a fáradtság. Az esetek egy részében ez már a reggeli óráktól jelen lévő tünet, másoknál a nap folyamán bármikor felléphet. 

A nap végén jelentkező kellemesen jóleső fáradtság élettani folyamat. Azonban egyre gyakrabban fordulnak hozzánk, akik ezt már ébredést követően tapasztalják, és az egész napjukat, vagy a napjuk nagy részét végig kíséri.   

Jellemzően a középkorúak problémája, azonban időszakosan a fiatalabb korosztálynál is megjelenik.

Mit tehet, ha szorongásos tünetei vannak?

A Meteo Klinikára bejelentkezők közel 30 százaléka panaszkodik több más tünet mellett  szorongásos jellegű tünetekről. Az életminőségüket jelentősen rontó kellemetlen tünetek között igen gyakran jelentkezik mellkasi diszkomfortérzés és szaporább szívverés-érzet is.  

Tévedés azt gondolni, hogy ez csak a nőknél gyakori jelenség. A  férfiak esetében is nagy számban fordul elő, kortól függetlenül.

Egyre gyakoribb, hogy a gyermekeknél is egyre gyakrabban figyelhető meg. 

Mit tehet, ha vérnyomás panaszai vannak?

A Meteo Klinikára bejelentkezők esetében egyik leggyakoribb tünet a vérnyomás jelentős ingadozása. A megfelelően beállított, általában jó vérnyomás értékekkel rendelkezők esetében is gyakran jelentkeznek erős vérnyomás-ingadozások, van, akiknél kiugró, másoknál leeső, egyeseknél mindkét irányba jelentősen kitérő értékekkel.

A vérnyomásproblémák egyformánt jelentkeznek nők és férfiak esetében is. Viszonylag ritka, de kamaszkorú gyermekeknél is megjelenik alkalmanként magasabb érték.

Oldalak

Subscribe to RSS - időjárás érzékenység Meteo Klinika