időjárás | www.meteoklinika.hu - Meteo Klinika - Humánmeteorológia

időjárás

időjárás

15 fokot zuhant a hőmérséklet!

Az elmúlt évek legerősebb hőhullámán vagyunk túl, kereken egy héteg kellett elviselnünk a 35, 40 fokos forróságot. A hőséget markáns hidegfront zárta le, és egyik napról a másikra országosan 15 fokot zuhant a hőmérséklet!

A hőhullám és a hidegfront külön-külön is megterhelő, sőt, akár életveszélyes is lehet, ez pedig az egyik napról a másikra történő drasztikus változásra hatványozottan igaz! Míg szombaton és vasárnap közel 40 fok uralkodott az országban, hétfőn ugyanezeken a helyeken már csak 16, 17 fokot mértünk. A markáns lehűlést a 24 órás változást mutató térképünk igencsak látványosan szemlélteti.

A Meteo Klinika országos állomáshálózatának mérései alapján jól látszik a nagy lehűlés: hétfőn délben a legtöbb helyen 12, 15 fokkal volt hidegebb, mint 24 órával korábban!

A szervezetet érő igénybevételről a Meteo Klinika igazgatója nyilatkozott ebben a videóban!

 

 

Életmentő tippek a forró napokra!

Ismét az átlagosnál jóval melegebb az idő hazánkban, sokan nagyon nehezen bírják a hőséget. A cikkben néhány hasznos tippet, tanácsot is adunk, amik akár életmentőek is lehetnek!

Augusztus 1-én, kedden a hőmérséklet csúcsértéke már sokfelé meghaladta a 35 fokot, a hét további részében pedig még ennél is melegebb lesz, egyes helyeken akár a 40 fokot is elérheti a legmagasabb hőmérséklet - erre a Dél-Alföldön van a legnagyobb esély.

Elindult a „Nehéz Kölykök Centruma” FB csoport!

Igen sokan panaszkodnak, hogy a család „nehéz kölyke” sokszor megoldhatatlan feladat elé állítja őket.  Most ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, mert igenis van segítség. És várunk mindenkit!

Sokkal több család szenved a magatartási problémákkal (pl. ADHD, BTM) küzdő gyermekek miatt, mint gondolnánk. Ez egyes felmérések szerint  százezer körül mozog, ha nem is egyformán súlyos esetekről van szó. A legtöbben ezt komoly terhelésként és problémaként élik meg, mert nem tudják, hogy milyen kapaszkodók, és megoldási lehetőségek állnak a rendelkezésükre.  

Az időjárás megjelenése mindennapjainkban - a meteogyógyász szemével 5

Az ősz és a tél közeledtével megnő a légzőszervi panaszok száma. A ködös, nyirkos párás levegő csökkenti szervezetünk ellenálló képességét, a baktériumok és vírusok könnyebben elszaporodnak. Vannak olyan időjárási helyzetek, amelyek nem kedveznek a kruppos vagy akár az asztmatikus panaszoknak.

Fontos, hogy az asztmatikus betegséggel élők meg tudják előzni a roham kialakulását. Az arra hajlamosaknál előre jelezhetők azok az időjárási folyamatok, amelyek rájuk nézve veszélyt jelentenek. A klinikai szolgáltatásaink között megtalálhatók azok a riasztási, veszélyt jelző, vagy tájékoztató jellegű  humánmeteorológiai előrejelzések, ami biztonságosabbá, nyugodtabbá teheti a napjait.

Az időjárás megjelenése mindennapjainkban - a meteogyógyász szemével 4

Napjainkban egyre többen fordulnak az alternatív gyógyászat irányába. A gyógyszerek mellékhatásai és a szerzett negatív tapasztalatok egyre inkább ösztönzik az embereket arra, hogy problémáikra természetes megoldást találjanak. Sokan csak kiegészítő terápiákat, de egyre többen vannak, akik már csak a természetközeli megoldásokkal szeretnének gyógyulni. 

A helyesen megválasztott táplálkozásunk gyógyító hatású, az elfogyasztott ételek gyógytáplálékként  hatnak a szervezetünkre.

A rosszul megválasztott élelmiszerek beteggé tesznek bennünket, sokféle tünet megjelenésével jelzi testünk, hogy számára az elfogyasztott étel nem jó. A terhesség során a magzat egészséges fejlődése érdekében érdemes még jobban odafigyelni az elfogyasztott táplálékra.

Az időjárás megjelenése mindennapjainkban - a meteogyógyász szemével 3

A hasfájás, puffadás, különböző gyomorpanaszok ma már népbetegségnek számítanak.  Az emésztőrendszer gyengesége hátrányosan hat szervezetünk működésére pl. alvás zavarral küzdünk, fáradtak vagyunk, rossz a közérzetünk, a vitaminok és ásványi anyagok rossz felszívódása következtében hiánybetegségek léphetnek fel.  

Az elfogyasztott táplálék minősége, mennyisége, a rohanó életmód, a terhesség és az időjárási tényezők sok esetben rontják a kialakult helyzetet. Például egyes élelmiszerekkel szemben érzékenység alakul ki. A táplálkozás nagyban befolyásolja a tünetek változását.

Az időjárás megjelenése mindennapjainkban - a Meteogyógyász szemével 1

A Magyar lakosság 78 %-a reagál visszatérően az időjárás különféle folyamataira. Több mint 30 %-nál az életminőségét is jelentősen befolyásolja, rontja.  Sokan nem is gondolunk arra, hogy a visszatérően jelentkező tünetek okozója a légköri változásokban keresendő. A szervezetünk ezekre a hatásokra egyénenként változó módon reagál, így az időjárás hatásait mindannyian másként éljük meg.

Az időjárási folyamatok többféle módon is megjelennek az életünkben.  A lakosság fele szenved rendszeresen visszatérő alvászavarban.

Az időjárás megjelenése a mindennapunkban - a Meteogyógyász szemével 2.

A magyarországi halálokok listáját a szív- és érrendszeri betegségek vezetik. Míg a magyar férfiak 45%-a hal meg emiatt, a nőknél ez az arány 57%. A Magyar lakosság 78 %-a reagál visszatérően az időjárás különféle folyamataira és több mint 30 %-nál az életminőségét is jelentősen befolyásolja, rontja. 

Az időjárás hatásai komoly terhelést jelentenek a keringési rendszerre. A szívbetegek egy kiemelten veszélyeztetett csoport az időjárásra érzékenyek körében.

Alvással a szép bőrért

Egy fárasztó stresszes nap negatív hatását és az időjárás viszontagságait bőrünkön is látjuk. Szerencsére jó kiadós, nyugodt alvás után láthatóan megfiatalodunk, energiánk megsokszorozódik.                                                                                                                                     

  A jó alvás az egyik legjobb és legfontosabb otthoni bőrápolási eszköz. Lassítja az öregedést, fiatalságunkat több ideig megőrizhetjük. Szervezetünk azért tud regenerálódni, mert ilyenkor növekedési hormont és melatonint bocsát ki, ami szépíti bőrünket, erősíti immunrendszerünket. Ezért van, hogy amikor fáradtak vagyunk és kimerültek sokkal könnyebben megbetegszünk. Sajnos sokan panaszkodnak arra, hogy nyugtalanul, rosszul alszanak. 

Subscribe to RSS - időjárás