Back to top

fáradékonyság

Mit tehet, ha gyakran fáradt, levert?

A Meteo Klinikára bejelentkezők esetében szinte mindenkinél előforduló tünet a fáradtság. Az esetek egy részében ez már a reggeli óráktól jelen lévő tünet, másoknál a nap folyamán bármikor felléphet. 

A nap végén jelentkező kellemesen jóleső fáradtság élettani folyamat. Azonban egyre gyakrabban fordulnak hozzánk, akik ezt már ébredést követően tapasztalják, és az egész napjukat, vagy a napjuk nagy részét végig kíséri.   

Jellemzően a középkorúak problémája, azonban időszakosan a fiatalabb korosztálynál is megjelenik.

A csodálatos levendula

A levendula csodálatosan aromás, fűszeres, kellemes illatú növény. Virágját vagy leveleit megdörzsölve kezünkön hosszú ideig illatozik. Harmóniát teremt, frissít, regenerál, felüdít és nyugtat egyszerre. Fő hatóanyaga a nagyon kellemes illatú illóolaj (linalol, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is.

 Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító is. Oldja a szélgörcsöket, fertőtlenítő hatása megakadályozza a belekben az erjedési folyamatokat, ezért emésztési panaszoknál is hatásos. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok enyhítésére. Erősíti az idegrendszert. A levendula nyugtató, antidepresszív, érzelmekre kiegyensúlyozó hatással van.

Úgy érzi, állva elalszik?

A fáradékonyság mindennapos jelenség társadalmunkban. Ilyenkor erőtlenséget, életuntságot, a késztetés hiányát, gyengeséget tapasztalunk, pihenés, alvás utáni vágyat érzünk. Az, hogy fáradtnak vagy éppen kipihentnek érezzük magunkat számos, a szervezeten belüli és szervezeten kívüli októl függ.

Aktuális fizikai állapotunkra hatással van az idegrendszerünk, mozgásrendszerünk állapota, de nagymértékben befolyásolják lelki tényezők és egyéb környezeti hatások is.

Az időjárási frontoknak, napsütésnek, vagy éppen borongós időnek az emberi pszichére gyakorolt hatásáról már régóta tudunk.

Egy nehéz munka, tartós fizikai, szellemi és érzelmi megterhelés után a fáradtság természetes dolog, ezért nem is megy senki orvoshoz.

Subscribe to RSS - fáradékonyság