Back to top

15 fokos melegedés, majd 10 fokos lehűlés!

Február első napjain bár átmenetileg, de erős melegedés várható. A tavaszias hőmérsékletek ellenére nem lesz kiránduló idő a hétvégén.

Időjárásunkat egy Nyugat - Európa felett örvénylő ciklon előoldali áramlási rendszere alakítja. A ciklon előoldalán az erős délies áramlással meleg légtömegek áramlanak térségünk fölé, a magasabb légrétegekben (850 hPa, 925 hPa) és talajszinten egyaránt melegedés zajlik. Az alábbi ábrán az „A” jelölés az enyhülést okozó ciklon középpontja.

 

Hol lesz a legmelegebb?

Szombaton délután az északkeleti területeken többnyire 10 fok alatt maradnak a maximum hőmérséklet értékei, az ország más részein sokfelé mérhetünk 10, 12 fok körüli vagy feletti csúcsértékeket. A Dunántúlon és a déli tájakon lesz a legmelegebb, itt a felhőzettől függően akár 15-17 fok közé melegedhet a levegő. A főváros térségében szombaton kora délután 12, 13 fok körül tetőzik a hőmérséklet, délkeleten és az Alföldön 12, 14 fok várható.

Vasárnap a Dunántúli területeken egy hullámzó frontrendszer hatására már nem várható erős felmelegedés, helyenként 9-10 fokkal hűvösebb lehet, mint szombaton. A front előterében – elsősorban a Tiszántúlon – ezzel szemben a délutáni időszakban akár 15 fok köré melegedhet a levegő. Hétfőn a front mögött hűvösebb léghullámok érik el a Kárpát-medence térségét, ennek köszönhetően jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni csúcsértékek országszerte 10 fok alatt maradnak.

Nem lesz zavartalan a hétvége időjárása – több front érkezik!

Szombaton melegfront éri el a Kárpát-medence térségét, míg vasárnap egy hosszan elnyúló hullámzó frontrendszer okoz változékony időt.

Szombaton az érkező melegfront országszerte felhőzetnövekedést eredményez, azonban jelentős mennyiségű csapadékra nincs kilátás: szórványosan számíthatunk gyenge esőzésre, helyenként záporeső kialakulására.

Vasárnap a hullámzó frontrendszer elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben okoz változékony időt. A csapadékot ekkor záporok okozzák, de akár zivatarok is kialakulhatnak.

Az érkező frontrendszer a talaj közelében felgyülemlett meleg, nedves levegő fölé érve labilis állapotot eredményez, emellett a front vonalában kialakuló konvergiencia vonal (nedvesség összeáramlás) és a szélnyírás (a szél irányának és sebességének változása a légkör különböző rétegeiben) kedvező feltételeket teremt a záporok és zivatarok kialakulásának.

A záporok és zivatarok kialakulásának a Dunántúlon kedveznek a légköri feltételek. Fontos megemlíteni, hogy intenzív zivatarokra sehol sem kell készülni, az összeáramlási vonal mentén van valószínűség gyengébb zivatartevékenységre.

Mi várható a továbbiakban?

A jelentősnek mondható enyhülés nem lesz tartós. A vasárnap áthaladó frontrendszer mögött – hétfőn – megkezdődik a hűvösebb levegő beáramlása észak, északnyugat felől. A jelenlegi előrejelzések alapján elmondható, hogy a jövő héten lehűlés körvonalazódik és folytatódik a kissé változékony idő.

HUMÁNMETEOROLÓGIAI szempontból rendkívül megterhelő lesz a hétvége. Az erős melegedés és a sorra érkező frontok jelentős terhelést jelentenek a gyengén időjárás-érzékenyek számára is. A frontérzékenyek körében görcsös és gyulladásos panaszok egyaránt felléphetnek, emellett a hétvége folyamán jellemző tünet lesz a fejfájás, a fáradékonyság és a vérnyomás-ingadozás. A meleg, nedves levegő kedvez a kórokozók terjedésének, az influenza intenzíven terjed a következő napokon is. Több fokkal az átlag felett alakul a hőmérséklet, de a megnövekvő felhőzet, az erős szél és a csapadék alacsony hő-és komfortérzetet eredményez – ne feledkezzünk meg a réteges és vastag öltözetről. A közlekedést a csapadék és a tompa reflexek nehezítik, az utakon ingerült sofőrök fokozhatják a balesetveszélyt!