Már nincs messze a felfrissülés

Szombaton ugyan a nap nagy részében még mindig a hőség terheli a szervezetet, a közelgő felfrissülés azonban már érezteti hatását. Este, éjszaka nyugatra egy hidegfront érkezik. Humánmeteorológia.

Szombaton az ország nagyobb részén még nem lesz érzékelhető javulás, továbbra is a kánikula terheli a szervezetét. Jó hír azonban, hogy már megkezdődik a változást, ami legelőször a nyugaton élők tapasztalhatnak. Nagy szükség van már erre, a több napja tartó hőség rendkívüli módon igénybe vette a szervezetünket.

A Dunántúlon tehát egy közelgő hidegfront hatására már némiképp mérséklődik a forróság, és habár szombatra virradó éjjel még mindig alvászavarokkal küzdhet, napközben már valamelyest csökkennek a korábban szintén gyakori keringési panaszok. A hőség megszűnésével együtt növekszik a görcshajlam, illetve görcsös fejfájást is tapasztalhat az esti óráktól akkor, ha a fokozottan érzékenyek körébe tartozik. Alapvetően azonban kedvező változásra számíthat a humánmeteorológiai helyzetben, főleg vasárnaptól lesz észrevehető a javulás. Jó tanács, hogy a következő napokban érdemes több, magas magnéziumtartalmú élelmiszert, például olajos magvakat fogyasztania.

Az ország nagyobb részén azonban még mindig a kánikula, illetve a fokozódó fülledtség jellemzi a napot.  Általánosak az alvászavarok, a fejfájás, a fáradtság, tompaság. A koncentrálóképessége továbbra is alacsony lehet, türelmetlenné, ingerlékennyé válhat. Nagyon fontos, hogy a déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, és a zárt nyílászárók mellett a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik még akkor is, ha éjjel valamennyire sikerült lehűtenie. A nehéz fizikai munkát egész nap próbálja kerülni, ilyenkor a sportolás sem javasolt, csak a kora reggeli órákban.

A nap folyamán mindenki számára rendkívül fontos az izzadás során elvesztett folyadék pótlása: ásványvíz, gyümölcstea, limonádé a legjobb választás, a cukros üdítők, az alkohol ilyenkor kerülendők. Étkezés során is a könnyű ételeket, gyümölcsleveseket, salátákat részesítse előnyben, a zsíros, fűszeres fogások nagymértékben megterhelik a gyomrot. A sót és az ásványi anyagokat is pótolni kell, ez is megoldható ásványvízzel, valamint az ételek mértékkel történő sózásával is.

A vasárnapra virradó éjszaka második felétől tehát már a hidegfronti tünetek, például a görcshajlam fokozódására kell számítani.

10 és 16 óra között az UV-sugárzás nagyon erős, a derült vidékeken extrém erős lesz, meghaladja 7-es értéket, akár pár perc alatt is komoly leégést szenvedhet! Használjon legalább 30-40-es faktorszámú fényvédő szereket, az újrakrémezést pedig rendszeresen ismételje meg, különösen fürdőzést követően! Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata is.

A közlekedők türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Vezessen lassabban, óvatosabban, zivatarokban akár viharos széllökések is előfordulhatnak! Gyereket, élő állatot még néhány percre se hagyjon az autóban, pillanatok alatt felforrósodik az utastér!

Számolj, Mariann! :-)

ÁFA:

Bruttó:
Nettó:

Kopi-paszta!

Hajrá Fészbúk! :-)

Az első kép útvonala kerül be a Facebook kép linkjébe. Ha több kép is van a szövegben és nem az elsőt akarod megjeleníteni, akkor kézzel kell bemásolni az útvonalat!

Kopi-paszta!