Back to top

mogyoró

mogyoró

Melyik mogyorót egyem?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy földi mogyorót vagy bokron termő mogyorót fogyasszunk. Van e élettani hatásban különbség? Kinek nem ajánlott a mogyoró fogyasztása?

Az alábbi táblázatban jól látszik, hogy mindkét mogyorófajtának vannak előnyei és hátrányai a másikkal szemben, de élettani hatásaiban a bokron termő európai mogyoró előnyösebb.

A földimogyoró a babfélék családjába tartozik, és gyakran okoz allergiás reakciókat. Aki reagál a babfélékre, csicseriborsóra, szójára, annak nem érdemes kísérletezni a földimogyoró fogyasztásával.

A mogyoró

A mogyoró igazán jótékony hatásaival hozzájárul a mindennapi egészségünkhöz. Rendszeres fogyasztása  ásványi anyagokkal és vitaminokkal látja el szervezetünket.

A mogyoró gazdag vitamin és ásványi anyag forrásunk. B1, B2, C, H, és E vitaminokat is tartalmaz. Ásványi anyagok közül pedig főleg a kálium, kalcium  tartalma magas, de jelentős a réz tartalma is.

Nagy mennyiségben található benne élelmi rost, ami jóllakottság érzését kelti, így véd az elhízás ellen. Természetesen a mértéktartás is fontos.

Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így védi érrendszerünket és  nem növeli a koleszterin szintet.

Szívünk őre, a mogyoró

Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy a mogyoró olajos, így egészségtelen. Főként telítetlen zsírsavakból áll, melyek szükségesek szervezetünk működéséhez. Sokféle vitamin és ásványi anyag található benne, melyek erősítik az immunrendszert és az idegrendszert is.

A mogyoró igen gazdag B1-, B2-, C- és E-vitaminokban, valamint biotinban. Ásványi anyagok közül főleg a kálium-, kalcium-  tartalma magas. 

Subscribe to RSS - mogyoró