Back to top

Ekkor érkezik a következő hőhullám!

Június második hetében beköszöntött az igazi nyár, az évszakos átlagnál több fokkal melegebb időben sorra dőltek a napi országos és fővárosi maximum-hőmérsékleti rekordok. De mi okozta a több napon át tartó forróságot és mikor érkezik a következő hőhullám? Válaszok a cikkben!

Az elmúlt héten átvészeltük az év első hőhullámát. A hőmérséklet csúcsértékei helyenként a 35 fokot is meghaladták, néhol egészen 36, 37 fokig melegedett a levegő. A kánikulát egy Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon okozta, melynek előoldali áramlásai rendszerében száraz, forró levegő áramlott fölénk dél felől. Az alábbi ábrán „A” jelöli a ciklon középpontját, a piros nyilak pedig a meleg légtömegeket.

A ciklon előoldalán forró levegő áramlott fölénk (2019.06.14.)

Az érkező száraz levegő nem kedvezett a csapadékképződésnek, emiatt többnyire száraz, napos időben volt részünk egészen a hét legvégéig. Ezeken a napokon számottevő csapadék nem esett, de helyenként lokális zivatarok kialakultak a labilis környezetben.

Az elmúlt hetet és a hőhullámot egy nyugat felől érkező hullámzó frontrendszer zárta. A vasárnap érkező front előterében, egy markáns konvergencia vonalon, a középső országrészben sorra alakultak ki és egyre erősödtek a zivatarok. A zivatarok rendszerbe szerveződve haladtak délkelet felé, útjukat viharos szél, felhőszakadás és jégeső kísérte. A Duna vonalától keletre többfelé villámfényes volt az éjszaka, a Mátészalkára kihelyezett kameránk meg is örökítette az egyik heves cella föld-felhő típusú lecsapó villámját.

Lecsapó villám Mátészalka térségében (2019.06.16.)

Ezen a héten a felettünk lévő nedves, labilis levegő támogatja a konvektív csapadékképződést, ennek következtében több helyen alakulhat ki zápor, zivatar elsősorban a délutáni időszakban. A hőmérséklet csúcsértékei elmaradnak a múlt héten mért értékektől, de továbbra is 30 fok közeli délutáni maximumokra számíthatunk. A levegő erősen fülledt lesz, csupán zivatarokat követően frissül fel átmenetileg a levegő.

Távolabbi kilátások – mikor köszönt be az újabb forróság?

A jelenlegi kilátások alapján a jövő hét elején újra beköszönthet a hőség és az év második hőhulláma. A forgatókönyv pont, mint az előző: Egy Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon előoldalán afrikai eredetű, forró levegő érkezhet térségünk fölé. Az alábbi ábrán „A” jelöli a ciklon középpontját, a piros nyilak pedig a meleg légtömegeket.

Újra ciklon hozhat forróságot (2019.06.26.)

Meteogyógyászati szempontból rendkívüli időszakban volt részünk. A forróság nem csak az időjárás-érzékeny embereket viselte meg, az egészséges szervezetnek is nagy kihívás volt átvészelni a tartós hőséget. A fokozódó hőterhelés kimerítette a szervezetet, az időseket és szívbetegeket különösen megterhelte. A napszúrás és a kiszáradás veszélye is fennállt, emellett az UV sugárzás a napos időszakokban elérte az extrém fokozatot. A megterhelő időszaknak nincs vége, ezen a héten a tartósan párás, fülledt idő teszi próbára szervezetünket, ezt követően pedig egy újabb hőhullám okoz további terhelést.   

Amennyiben az elmúlt héten intenzív panaszokat tapasztalt, jelentkezzen be egy meteogyógyászati kivizsgálásra, hogy még a következő hőhullám előtt kezelni tudjuk panaszait!

 

Hírek, újdonságok

A Meteo Klinikára bejelentkezők esetében nagyon gyakori tünet a vérnyomásingadozás. Az időjárás-érzékenyek több, mint fele esetében a mért értékek egyes időjárási folyamat beálltakor 20-30 százalékkal is magasabb értéket mérhetnek, mint a többi napokon.

fejfájás, migrén, Meteo Klinika
Hírek, újdonságok

A fejfájás a leggyakoribb tünete az időjárás-érzékenységnek, pácienseink közel 70%-a esetében jelentkezik. Nőknél gyakoribb, de a férfiak esetében is kiemelt tünet. Vannak akik hetente többször is szenvednek tőle, és sokmindent kipróbáltak már, de nem sikerült megszabadulniuk tőle.

Hírek, újdonságok

A szárazság következménye az, hogy kiszárad a nyálkahártya, emiatt pedig könnyebben elkaphatjuk a fertőzéseket.

Hírek, újdonságok

Rendeléseink zavartalanul látogathatók!