Back to top

Óvja bőrét a nagyon erős UV-sugárzástól!

Szombaton az ország napos tájain az UV-sugárzás a déli órákban sokfelé erős, helyenként nagyon erős lesz, már tartósan fel kell készülni a bőrvédelemre!

Délelőtt 10 és délután 4 óra között kerülje a tűző napon való tartózkodást, illetve védje bőrét fényvédő krémmel.

Az UV-védelem kisgyermekek esetében különösen fontos. A mértékletes napozás jó hatással van a szervezetre, segíti a D-vitamin termelődését, amely a csontrendszer és az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen. Hangulatunk is sokkal jobb a napsütéses időben. A sárgarépa fogyasztása Béta-karotin tartalma miatt segít a belső bőrvédelemben. Rendszeres fogyasztásával óvjuk bőrünket és kevésbé égünk le.

Sokan nem tudják, hogy nem csak a közvetlen napsugárzás veszélyes. Az ultra ibolya sugárzás visszatükröződik a  hóról, jégről, homokról, vízről így ezek jelenlétében könnyen megéghet a bőr. A sugárzás kb. 90%-a átjut a felhőkön, így felhős időben és árnyékban is le lehet égni.

A napfürdő előtt érdemes a bőrünket letisztítani, leradírozni és a sminktől megszabadítani. A természetes bőrápolókról és tisztítókról itt olvashat!

Jöjjön egy kis UV tan:

Az ultraibolya vagy ultraviola sugárzás (UV) a látható fénynél kisebb, de a röntgen sugárzásnál nagyobb hullámhosszúságú. A szó eredete, hogy a legkisebb hullámhosszúságú de még látható fény színe az ibolya.

Az UV-A  a Föld felszínre beérkező sugárzás legnagyobb része. A bőr barnulását csak ideiglenesen idézi elő.

Az UV-B nagy részét a Föld ózonrétege elnyeli. A szervezet ez ellen védekezik pigment termeléssel, ez idézi elő a bőr barnulását. Az erős napsugárzás viszont a szemet és a bőrt is károsíthatja. A naptejek az UV-B sugárzást szűrik. A bőrrák kialakulása szempontjából javasolt a használatuk. Minél világosabb bőrű valaki, annál nagyobb faktorszámú napvédő szükséges, hogy bőre védve legyen a káros leégéstől, amely maradandó nyomot hagy a bőr mélyén.

Az UV-C sugárzást teljesen elnyeli a légkör, csak az Űrbe kilépő embereknek van szükségüg UV-C védelemre.

Az UV sugárzásról részletesebben cikkünkben olvashat!

Amennyiben panaszai visszatérnek, kérje a Meteo Klinika meteogyógyászainak segítségét!