Back to top

A környezet hatása kedvenceinkre

Nap, mint nap tapasztalhatjuk magunkon a különböző időjárási helyzetek és frontváltozások hatását: vidámabbak vagy épp levertek vagyunk, fáj a fejünk vagy érzékenyebbek az ízületeink, esetleg a vérnyomás-ingadozás hat ránk.

Nem véletlenül nevezzük társállatnak a kutyát: a szocializációt követően nemcsak a viselkedésében alkalmazkodott az emberekhez, hanem ahogy az újabb kutatások rendre kimutatják, hasonló kapcsolati (kommunikációs és érzelmi) valamint betegség-jellemzőkkel rendelkeznek ők is.

A legtöbb, társként tartott háziállatnál azért tudja rögtön a tulajdonosa, hogy valami történt a kedvencével, mert ismeri a napi rutinját, az ismerősökkel és az idegenekkel szembeni magatartását. Így bármi, ami eltér a megszokottól, felhívhatja a figyelmet egy-egy kezdődő betegségre is. Ha gyakran jelentkeznek kedvencénél szokatlan tünetek, érdemes ennek mielőbb utána járni. Ön is tapasztalt hasonlót és tanácstalanul állt, nem tudta merre keresse a megolást, a gyógymódot? 

Fajtától és testalkattól függően megvannak azok az életkortól is függő bántalmak, amelyek befolyásolják az egészségi állapotot: ezek jellemzően a szív-és érrendszeri, neurológiai és ortopédiai jellegű elváltozások (diszplázia, ízületi bántalmak), amelyek miatt az állatorvoshoz kell fordulni, és melyeknél a meteorológiai változásoknak egyértelmű pozitív vagy negatív szerepe van a tünetek súlyosbodásában vagy enyhülésében.

Az időjárási tényezőkkel összefüggés nemcsak reumás panaszok esetében mutatkozik meg, hanem a kedvetlenség és ”egyszerű” étvágytalanságtól kezdve egészen epilepsziás rohamok provokálásáig terjedhet.

Szerencsére ma már nem jelent problémát a megváltozott viselkedésű állat megfigyelése, ma már lehetőség van nem csak intézményi körülmények közötti monitorozásra. A Meteo Klinikán több évtizedes kutatómunkával, Innovációs Nagydíjjal kitüntetett szolgáltatási rendszert dolgoztunk ki, amely lehetővé teszi, hogy az időjárás okozta problémákat beazonosítsuk, diagnosztizáljuk és terápiás módszerekkel kezeljük. 

Meteógyógyászaink kutatómunkája azonban nem állt meg  humán alkalmazásnál, hiszen házi kedvenceink is ugyanúgy szenvedhetnek az időjárás változásakor. 

Már lehetőségünk van a kisállat monitorozásra, egy kis hordozható eszköz segítségével adatokat gyűjtünk, azt elemezve megfelelő terápiát állítunk be. 

   vagy  

Fontos megjegyezni azt, hogy nem lehet minden kutyára egységesen igaz, és általános érvényű kijelentéseket tenni. Mindegyik állat más és más hatásra fogékony, így ahhoz, hogy pontosan meg lehessen mondani, minek és mekkora mértékben van szerepe egy-egy viselkedésváltozásban, vagy betegség fellobbanásában, ismerni kell az adott állat személyiségét, erősségei és gyengéit, hogy aztán „személyre szabottan”, az ő igényeihez és szükségleteihez a legjobban illő megoldással tudjuk megelőzni a problémákat, és így biztosíthassuk számára a hosszú, gondtalan és örömteli életet. A pontos diagnózisért azonban ki kell vizsgáltatnia kedvencét. 

 

Kisállatok veszélyben

Az utóbbi évtizedekben érzékelhetően megváltozott az állattartók kapcsolata és odafigyelése a velük élő állataikkal szemben, legyen bár szó munka-, hobbi-, tenyész- vagy társas (mint egy családtagot tekintve) együttlétről.

Kisállatok veszélyben

Bizonyára Ön is tapasztalta, hogy házikedvencének, ugyanúgy, mint a gazdának, vannak nehezebb időszakai. Viselkedése megváltozik, kiszámíthatatlanabbá válik, esetleg látszólag fájdalmai, rosszabb esetben görcsös rohamai jelentkeznek. 

Kisállatok veszélyben

Nap, mint nap tapasztalhatjuk magunkon a különböző időjárási helyzetek és frontváltozások hatását: vidámabbak vagy épp levertek vagyunk, fáj a fejünk vagy érzékenyebbek az ízületeink, esetleg a vérnyomás-ingadozás hat ránk.