Back to top

Gondoskodó szeretet társállataink felé

Az utóbbi évtizedekben érzékelhetően megváltozott az állattartók kapcsolata és odafigyelése a velük élő állataikkal szemben, legyen bár szó munka-, hobbi-, tenyész- vagy társas (mint egy családtagot tekintve) együttlétről.

A felelős és tudatos állattartás egyre nagyobb szerepet kap a mindennapi gondolkodásban, mint tulajdonosi, mind állatorvosi részről. Ennek megfelelően a gazdák joggal várják el azokat a speciális szakmai ismereteket, amely ahhoz szükséges, hogy kedvencük teljes értékű életet élhessen. Ez magában foglalja a szocializációs, dietetikai, és állategészségügyi vonalat is, gondoljunk csak az országban egyre nagyobb számban található kutyaóvodákra és –iskolákra, szocializációs tréningekre, a pet-shopok szinte mindent igényt kielégítő választékára, és nem utolsósorban az állatorvosi és állategészségügyi szolgáltatások széles palettájára.

Az érdeklődésnek és a folyamatos specializációnak köszönhetően manapság szinte bármilyen szervrendszeri problémáról ki lehet kérni szakorvos véleményét is, és ehhez ugyanazokat a haladó labor- és képalkotó-vizsgálatok adnak biztos alapot (pl. rutin vérkép vizsgálatok, allergiatesztek, genetikai vizsgálatok, röntgen-, ultrahangos-, endoszkópos, CT- vagy épp MRI képalkotás), melyeket a humán gyakorlatban is napi szinten, rutinszerűen alkalmaznak.

Olyan szolgáltatások is megjelentek az utóbbi évtizedben, melyek kifejezetten a preventív célt szolgálják: fenntartani az egészséges állapotot, vagy a betegség legkorábbi szakaszában azt felismerni és minél hatékonyabban kezelni. Ezekhez gyakran 24 órás monitorozásra volt szükség, egész nap a kedvencünkkel kellett lennünk, hogy feljegyezzünk tünetei, viselkedésében beálló furcsaságokat. 

A Meteo Klinikán kifejlesztettünk egy olyan módszert és eszközt, amivel lehetőség van a páciensek 24 órás műszeres vizsgálatára, megfigyelésére a nélkül, hogy a mindennapi életvitelét befolyásolnánk. A humán alkalmazás után, meteogyógyászaink hosszú ideig fejlesztették tovább az eszközt, és ma már alkalmas arra, hogy házikedvencünk problémáit is sikerül vele diagnosztizálni. 

Készítettünk egy filmet, ahol megnézheti, hogyan működik az eszköz. 

A legutóbbi kutatások alapján a hasonlóság még nagyobb fokú az emberrel, mint azt korábban gondolták: etológiai és állatorvosi vizsgálatok bizonyítják, hogy a kutyák érzelmileg és kognitív szinten is elég közel állnak hozzánk, hasonló szociális igénnyel rendelkeznek, és betegségeik jó része is nagyfokú analógiát mutat az emberekével.

Nem utolsó sorban a környezeti hatások is ugyanúgy hatnak rájuk, megviselhetik az arra fogékony állatokat, mint a szenzitív embereket.

Ennek tudatában, ha felelősen viselkedünk a ránk bízott állatokkal, ismerjük az igényeiket és adottságaikat (erősségeiket és gyengéiket), akkor ezzel az egységes, az egészséget megtartani kívánó, betegségmegelőző szemlélettel biztosíthatjuk a számukra a minél hosszabb, gondtalan és örömteli életet.

Ebben nyújt segítséget a Meteo Klinka okos műszere, mellyel egész nap figyelemmel kísérheti kedvenc állata aktuális állapotát.

A kinyert információk alapján segítséget tudunk nyújtani Önnek, hogy házikedvence még hosszú ideig szerető társa legyen. A vizsgálatot meteogyógyász végzi, ellenőrzött körülmények között rendelőnkben segít az eszközt a kedvence nyakörvére felhejezni, pontosan elmondja a teljes diagnosztikai és terápiás folyamatot, a táplálkozási tanácsoktól az időjárás változás hatásainek kiküszöbölésééig. 

 

 

Kisállatok veszélyben

Az utóbbi évtizedekben érzékelhetően megváltozott az állattartók kapcsolata és odafigyelése a velük élő állataikkal szemben, legyen bár szó munka-, hobbi-, tenyész- vagy társas (mint egy családtagot tekintve) együttlétről.

Kisállatok veszélyben

Bizonyára Ön is tapasztalta, hogy házikedvencének, ugyanúgy, mint a gazdának, vannak nehezebb időszakai. Viselkedése megváltozik, kiszámíthatatlanabbá válik, esetleg látszólag fájdalmai, rosszabb esetben görcsös rohamai jelentkeznek. 

Kisállatok veszélyben

Nap, mint nap tapasztalhatjuk magunkon a különböző időjárási helyzetek és frontváltozások hatását: vidámabbak vagy épp levertek vagyunk, fáj a fejünk vagy érzékenyebbek az ízületeink, esetleg a vérnyomás-ingadozás hat ránk.