Egyre nagyobb megterhelést ró a szervezetre a tartós hőség | www.meteoklinika.hu - Meteo Klinika - Humánmeteorológia

Egyre nagyobb megterhelést ró a szervezetre a tartós hőség

Pénteken tovább erősödik a hőterhelés, a szív- és érrendszeri betegek körében egyre többeknél léphetnek keringési panaszok. A kánikulában migrénnel is egyre többen küszködhetnek.

2017. július 20., csütörtök 0 órától vasárnap éjfélig másodfokú hőségriadó van érvényben. (MTI)

Pénteken is rendkívül meleg, ráadásul fülledt idő terheli a szervezetet, a szív- és érrendszeri problémákkal élőkre, valamint az idősekre és a túlsúlyosakra különösen nagy megterhelés ró a napok óta tomboló hőség. Egyre gyakoribbak a keringési- és vérnyomásproblémák, emellett légzési nehézségekre, rossz közérzetre is mind többen panaszkodhatnak. Amennyiben az érintettek csoportjába tartozik, vagy hasonló tünetekkel küzdő hozzátartozója van, úgy igyekezzen kímélő programokat szervezni, illetve javasolt a napot minél több pihenéssel, hűvös helyiségben tölteni. A szív- és a keringési rendszer működésére gyakorolt jótékony hatása miatt napközben érdemes galagonya teát is iszogatni.

A hőségben fejfájása szintén fokozódhat, migrénnel is egyre többen küszködhetnek. A tartósan fennálló hőterhelés ráadásul nem csak az arra érzékenyek, de mások szervezetét kimeríti, ebben a humánmeteorológiai helyzetben pedig ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek lehetünk a megszokottnál. A megnövelt folyadékfogyasztás mellett érdemes néhány csésze citromfű teát is meginni, amellyel nem csak a fejfájást csillapíthatja, de idegi feszültségét is csökkentheti.

Magas a hőguta és a napszúrás veszélye, az ország nyugati felén továbbá nagyon erős UV-sugárzással is számolni kell. A rendkívüli hőségben jelentős a vízbeugrás kockázata is, nagy lesz a hőmérséklet-különbség a víz és a testhőmérséklet között. Felhevült testtel ne ugorjunk vízbe! Emellett a strandolóknak azt sem szabad elfelejteni, hogy a vízpartok mellett fokozott a bőrt érő sugárzás-dózis, magas, legalább 40-es faktorszámú fényvédőszerek használata javasolt, illetve a krémezést tanácsos többször megismételni! A kánikulában könnyen kiszáradhatunk, szabadtéri programokra feltétlenül vigyünk magunkkal elegendő folyadékot is!

Az allergiahelyzetben számottevő változás nem várható, továbbra is pázsitfű- és a csalánfélék okozhatják a legtöbb panaszt. Az érintetteknek javasolt mérsékelni a tejtermékek fogyasztását.

Az utakon sokan figyelmetlenek, tompák lehetnek, a fejfájás is zavaró lehet, elvonja a figyelmet. A balesetek elkerülése érdekében iktasson be rövid pihenőket, ilyenkor frissítse fel magát, igyon egy kis vizet, illetve szellőztesse ki az autót is. Érdemes napszemüveggel útnak indulnia, a gyalogos és az autós közlekedésben is segítséget nyújthat, ha elvakítaná a napfény.

Meteogyógyászat! Kulcs a megoldáshoz!

Számolj, Mariann! :-)

ÁFA:

Bruttó:
Nettó:

Kopi-paszta!

Hajrá Fészbúk! :-)

A szövegben található képek megkeresése és listázása. A kiválasztott kép útvonala kerül be a Facebook kép linkjébe.

Kopi-paszta!

Keress!

A képek listája:

  • Ide kerülnek a képek.