Back to top

Miért fontos a helyes táplálkozás?

A gyermekek optimális testi és szellemi fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és életmód. Ahogy nekünk felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is napi ötszöri étkezésre van szükségük: reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára és vacsorára. Az édesszájú gyermeket a boltok mai kínálata könnyen elcsábítja.

A fehérjék a szervezet alapvető építőkövei, amelyek a testfelépítéshez és az életműködéséhez egyaránt nélkülözhetetlenek. Már gyermekkorban fontos a minőségi táplálkozás. Helytelen táplálkozási szokásunk többnyire már gyermekkorban kialakul, alacsony az élelmi rost bevitelünk, ami melegágyat képez az emésztőrendszeri betegségeknek.

A friss és aszalt gyümölcsökben, a zöldségfélékben, különösen a hüvelyesekben (zöldborsó, bab, lencse), az olajos magvakban (mogyoró, dióbél, napraforgómag) és a teljes kiőrlésű gabonaipari termékekben nagy mennyiségben találhatóak az élelmi rostok. Ezek többféle jótékony hatással is rendelkeznek szervezetünk működéséhez. A túlzott só bevitel helyett inkább friss fűszernövényeket használjunk.

A helyes táplálkozási szokások kialakítás érdekében érdemes néhány szabályt már gyermekkorban is betartani:

  • Kerüljük a fehér kenyeret és fehér lisztből készült termékeket, helyettük adjunk teljes kiőrlésű, vagy legalább korpával dúsított kenyérfélét.
  • A cukrozott édességeket, energiaitalokat, a bő zsiradékban sütött és erősen fűszerezett ételeket is érdemes kiiktatni az étrendünkből.
  • Ajánlott naponta friss gyümölcsöket és zöldségeket kínálni gyermekeinknek.
  • Teremtsünk nyugodt körülményeket az otthoni közös étkezésekhez. Kapcsoljuk ki a tévét, tegyük le az újságot, és inkább teremtsünk közös élményt a család számára.

Ne feledjük, hogy a gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások, illetve elsajátított ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre, sokszor az egész felnőtt életre nézve is. Ez az az időszak, amikor megalapozhatjuk a majdani felnőtt egészségét, amikor megfelelő mennyiségű és minőségű étrenddel, aktív életmóddal, egészségmegőrző szemléletet alakíthatunk ki gyermekeinkben. 

Azonban előfordulhat, hogy visszatérő jelleggel, szinte megmagyarázhatatlan fájdalmak gyötrik kisgyermekét. Csecsőkorban sírással, később "fáj a hasam" panaszokkal találkozhatnak a szülők. Sokszor nem tudni a pontos okot, van, hogy elmúlik magától. Ha gyakran, és/vagy rendszertelenül jelentkezik fájdalom, legyen az görcsös, vagy nyilalló esetleg tompa vagy hasogató, mindenképpen forduljon szakemberhez. Lehetséges, hogy az Ön gyermeke az időjárás változásaira érzékeny, ami nem csak fejfájásban, furcsa viselkedésben nyilvánulhat meg. Lehet a görcsös fájdalmak kiváltó oka is. 

Keressen megoldást.

 

A szervezet ciklusai
Emésztési panaszok

Tudta, hogy a szervezetünk működése ciklusokból áll? Vegye figyelembe Ön is!

Emésztési panaszok

A gyermekek optimális testi és szellemi fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és életmód. Ahogy nekünk felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is napi ötszöri étkezésre van szükségük: reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára és vacsorára. Az édesszájú gyermeket a boltok mai kínálata könnyen elcsábítja.

frontmentesen boldogan
Emésztési panaszok

Sok betegség megelőzhető lenne, ha életmódunknak megfelelően tudatosan táplálkoznánk. Az időjárás által okozott kellemetlen tünetek is mérsékelhetőek, ha az adott humánmeteorológiai szituációban a megfelelő ételeket fogyasztjuk.  A tudatosan megválasztott ételekkel a már meglévő panaszok is enyhíthetők. 

Emésztési panaszok

Az epebajok hátterében sokféle okot vélelmeznek. Ami bizonyos, hogy az az epehólyagból az epe nem tud megfelelő módon kiürülni, és kövecskék alakulnak ki. Ezek a kövecskék sokféle tünetet produkálhatnak és az időjárás kihívásaira is gyulladással vagy görcsös fájdalommal reagálnak.