Back to top

Ingerlékenység, agresszivitás

A káros környezeti hatások, a civilizáció következményeként egyre csökken az alkalmazkodási készségünk, s ennek köszönhetően mind többen érzékeljük a fronthatásokat. Az időjárás folyamatai gyakran tesznek bennünket türelmetlenné, ingerültté. Ilyenkor a közlekedésben és érezhető, megnő az agresszív sofőrök száma az utakon.

idegessegBár régen kétségtelenül sokkal inkább ki volt szolgáltatva az ember az időjárási viszonyoknak, a fronthatásokat ma sokkal jobban érezzük.

A komfortos, lefüggönyözött és légkondicionált helyiségek, a hatékonyan védő ruházat, a szabadban eltöltött ritka és kevés idő, a csekély fizikai aktivitás kevésbé veszi igénybe a szervezetet, amelynek pedig fontos feladata lenne, hogy folyamatosan alkalmazkodjon az időjáráshoz. Ezek a tényezők maguk után vonják az alkalmazkodóképességünk gyengülését vagy felborulását.

A természeti erők és az emberi szervezet összhangja megbomlik, amelynek hatásait érzékelhetjük mindennapi életünk során.

Vannak, akik gyengén reagálnak ezekre a hatásokra, míg másoknál kifejezett, erős és kellemetlen tünetek megjelenésében nyilvánul meg az időjárás-változásra adott reakció.

Van, aki csak kicsit tompultabbá, figyelmetlenebbé válik, míg másokat ingerlékenyebbé, feszültebbé, nem ritkán agresszívvé teszik az időjárási hatások.

Ha idegrendszerünk érzékenyen reagál az időjárás-változásra, akkor az ingerlékenységben, agresszivitás fokozódásában is megnyilvánulhat. Ha rendszeresen tájékozódik a várt hatásokról, akkor ezek a kellemetlen tünetek megelőzhetőek.

Ezek a kellemetlen hatások már gyermekeknél is tapasztalhatóak, bár ők még jellemzőbben csak figyelmetlenebbé, vagy fegyelmezetlenebbé válnak.

A gyerekek esetében nagymértékben kihat a tanulásra, az iskolai órákon való hatékony részvételre. A pedagógusok rendszeresen tapasztalják, hogy egy-egy front érkezésekor felbolydul az osztály. Különösen veszélyes lehet a közlekedésben és bizonyos, felelősséggel járó munkakörökben a felderítetlen időjárás érzékenység.

Ne várja meg, míg a rendszeresen visszatérő tünetei állandósulnak, kérje meteogyógyászunk segítségét, hogy megszabadulhasson a panaszától. Kérjen konzultációs időpontot, hogy feltehesse kérdéseit, és megoldást kapjon a problémájára.