Back to top

Infarktus, szívpanaszok

Az időjárás jelentős mértékben fokozhatja a szívpanaszokat, gyakran kiváltó oka is lehet a tüneteknek. A szívbetegséggel élőknek fontos, akár életmentő is lehet, hogy figyelemmel kísérjék a légköri folyamatokat és betartsák az ajánlásokat.

szivpanaszA szív és érrendszeri betegségekkel élők gyakran tapasztalják, bármilyen időjárási helyzet is alakul ki, az ő napjuk így vagy úgy de nehezebb. Rosszul tolerálnak mindenféle változékonyságot, gyakran ugrik meg hosszabb rövidebb időre a vérnyomásuk, mellkasi diszkomfort érzettel, vagy akár fejfájással társulva.

A lehűlést éppúgy nehezen viselik, mint a melegedést, főként, ha párás levegő is társul hozzá. 

Az erős változás képes beindítani egy katasztrófát, a markáns változások gyakran részei a kialakult infarktusnak, sztróknak.

Az időjárás nem játék, már nem csak azért kell figyelni, hogy tudjuk kell-e esernyő, vagy melegebb kabát, hanem az egészségi állapotunkat is meghatározza.

A szívbetegek állapotában külső és belső tényezők is jelentős szerepet játszanak. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a genetikai szempontok mellett a szociális, társadalmi helyzetet,

valamint az állandó változásban lévő légköri folyamatokat sem.

Szívpanaszok jelentkeznek, ha a szívizmot tápláló koszorús erek valamilyen oknál fogva nem tudnak elegendő oxigénben dús vért eljuttatni a szívizomhoz, valamint ha a szív saját beidegzésében zavar keletkezik.

A koszorúér-betegségben szenvedő embereknél egy markáns időjárási hatás gyakran vált ki nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, szorongást.

A gyógyszeresen kezelt vérnyomásbetegek nagy részénél gyakori jelenség, hogy egyszer használnak a vérnyomás gyógyszerek, máskor pedig nem. Az orvosok gyakran tanácstalanul állnak a jelenség előtt, és igyekeznek mindenféle jótanácsokkal kiegészíteni a kezelést.

Kutatásaink itt a Meteo Klinikán egyértelműen alátámasztják, hogy egyéni érzékenységtől függően a különböző légköri változások gyakran váltanak ki vérnyomáskiugrásokat, szapora pulzust, akár szívpanaszokat. Diagnosztikai módszereket fejlesztetetünk ki arra, hogy kiderítsük, állhat-e Önnél is a tünetei hátterében az időjárás- érzékenység.

A szívbetegek köre egy kiemelten veszélyeztetett csoport az időjárás érzékenyek körében. A keringési betegséggel élők szinte azonnal reagálnak akár a legkisebb időjárási változásra is, és az enyhe tünetektől akár a heves rohamokig terjedhet reakciójuk. Gyakran tapasztalhatnak vérnyomás ingadozást, szédülést, fokozott ingerlékenységet, szívtáji panaszokat, szorongást, levertséget.

A légköri változások változatos módon okoznak problémákat. Megjelenésükre adott válaszreakciók az egyéni érzékenységtől függ.

Váratlanul megjelenő és ismétlődő panaszok esetén ajánlott megvizsgálni, hogy szervezetünk milyen módon reagál az egyes időjárási helyzetekre.

A szívbetegeknek, mondhatjuk „életbevágóan fontos”, hogy ismerjék mikor milyen hatások befolyásolják az állapotukat, hiszen ezzel is megelőzhetik egy súlyosabb helyzet kialakulását.

 

Szívpanaszok

A magnézium az emberi szervezet számára elengedhetetlen ásványi anyag, azonban jellemzően keveset fogyasztunk belőle.

Szívpanaszok

A vérnyomás a nap folyamán egészséges embernél is állandóan változik a fiziológiás határok között. Normális vérnyomásról beszélünk, ha az értéke 120/80 Hgmm. Ha ennél egy kicsit magasabb, az még nem kóros, azonban, ha 140/90 Hgmm feletti értéket mérünk, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ilyenkor már  a szakirodalom magas vérnyomásról beszél, ami kezelést igényel.  Vannak olyan emberek, akiknek a vérnyomásuk a 100/70 értéket sem érik el, ők az alacsony vérnyomású emberek.

Szívpanaszok

Az időjárás jelentős mértékben fokozhatja a szívpanaszokat, gyakran kiváltó oka is lehet a tüneteknek. A szívbetegséggel élőknek fontos, akár életmentő is lehet, hogy figyelemmel kísérjék a légköri folyamatokat és betartsák az ajánlásokat.

Szívpanaszok

Az ember őseitől örökölt túlélési ösztönének alapvető megnyilvánulási formája a stresszre adott válaszreakció, ami nem más, mint egy automatikus védekező mechanizmus. A túlzottan sok bejövő inger miatt ma már urbanizációs betegségként emlegetjük.