Back to top

Hörghurut

Az akut hörghurut tünetei az orrfolyás, rossz közérzet, fejfájás, borzongás, később jelentkezik a szegycsont mögötti fájdalom, köhögés. A köhögés azonban nem káros, mert a szervezet védekező mechanizmusaként segít megszabadulni a légutakba került, a szervezet számára káros, idegen anyagoktól.

A hörghurut a tüdőben elhelyezkedő hörgőket bélelő nyálkahártyák gyulladása. A betegség akut formáját legtöbbször vírus, vagy baktériumfertőzés okozza, és lefolyási ideje néhány nap. Gyakran alakul ki, amikor az immunrendszerünk túlterhelt, gyengébben működik.

Az idült megbetegedés kialakulása leginkább a dohányzás következménye. A dohányfüst összetevői károsan hatnak a légutak nyálkahártyájára, így folytonos irritációnak vannak kitéve a hámsejtek. A dohányfüst a bakteriális és a vírusfertőzés melegágya is egyben, mert a nyálkahártya károsodásával, a csillószőrök pusztulásával az öntisztító mechanizmusok gyengülnek.

A hörghurutnak mind akut, mind idült megjelenési formája felerősödik nyirkos, szeles, hideg időben, de megfázásos panaszokat melegedő vagy nyári melegben is tapasztalhatunk. Azonban sokféle időjárási helyzet válthat ki légzőszervi panaszokat.

Az időjárási tényezők meghatározóak a légúti panaszok esetében is, mert a levegőben lévő kórokozók, pollenszemcsék, irritáló gázok a légköri változásokkal együtt változnak.

A szennyezőanyagok feldúsulása elősegíti az akut hörghurut kialakulását, illetve az idült állapot rosszabbodását, fellángolását.

A krónikus panaszokkal élőknek elengedhetetlen segítség, ha időben tudnak tájékozódni az állapotuk várható változásáról.

A légköri folyamatok állandó változása időről időre elősegíti a betegség kialakulását, megnehezítve ezzel a mindennapi életét. Ha az életében jelen van ez a probléma és gyakran okoz nehéz napokat, segítünk abban, hogy az időjárás változásai kevésbé terheljék meg, és a meglévő panaszai csökkenjenek.

Kérje meteogyógyászunk segítségét. Kérjen konzultációs időpontot, hogy választ kaphasson a kérdéseire. Ne szenvedjen, ha van megoldás!