Back to top

Fáradtság

A fáradékonyság mindennapos jelenség társadalmunkban. Ilyenkor erőtlenséget, életuntságot, a késztetés hiányát, gyengeséget, pihenés, alvás utáni vágyat érzünk. Az, hogy fáradtnak vagy éppen kipihentnek érezzük magunkat számos, a szervezeten belüli és szervezeten kívüli októl függ.

Aktuális fizikai állapotunkra hatással van az idegrendszerünk, mozgásrendszerünk állapota, de nagymértékben befolyásolják lelki tényezők és egyéb környezeti hatások is.

Az időjárási frontoknak, napsütésnek, vagy éppen borongós időnek az emberi pszichére gyakorolt hatásáról már régóta tudunk.

Egy nehéz munka, tartós fizikai, szellemi és érzelmi megterhelés után a fáradtság természetes dolog, ezért nem is megy senki orvoshoz.

Azonban az állandó, vagy gyakran és látható ok nélkül jelentkező fáradtságérzés nem nevezhető normálisnak. 

A testünk a mindenféle betegséget fáradtságérzéssel jelzi, hogy vegyünk vissza a tempóból, hagyjuk a szervezet gyógyulási folyamatait érvényesülni. Tartósan fennálló vagy gyakran visszatérő fáradtság érzésekor vizsgáltassuk ki magunkat.

Ha a szervi ok kizárható, legtöbbször pszichés eredetre gondolunk. De tudni kell, hogy a visszatérő fáradtság összefüggésbe hozható az időjárási frontok és egyéb időjárási tényezők  szervezetünkre gyakorolt hatásával.

A természeti jelenségek, az időjárás és a szervezetünk működésének összhangja hozzájárulhat fáradtságérzetünk, munkateljesítményünk alakulásához. A borús, esős napokon levertek, álmosak vagyunk. De a nyári melegben a napsütés ellenére is tapasztaljuk ezeket a panaszokat.

A frontátvonulások is gyakran okoznak koncentrálási zavarokat, a zivatartevékenység pedig jelentősen befolyásolja a lelkiállapotunkat.

Gyakori, hogy több különböző időjárási tényező is szerepet játszik ezeknek a tüneteknek a kialakulásában. Időjárás tudatos életvitellel csökkenthetőek a panaszok.

Hogy mikor és milyen panaszok jelennek meg, az sok mindentől függ. De ha Ön is tapasztalja magán ezeket a tüneteket és mindent megpróbált már, de semmi nem használt, jöjjön el meteogyógyászati konzultációnkra, ahol felteheti kérdéseit, és egyénre szabott megoldásokkal segítjük megszabadulni a problémáitól.